Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tzn taki jeszcze dość mały był, ale i stalerzowne dobrze. 

Nie wiem czy dobrze zrobiłem - najpierw trochę go powychodzilo razem z rzodkwia, stalerzowalem i zostawiłem żeby poodbijało (miałem pryskać), ale że susza, to zaczęło wyłazic już bardzo późno, za późno na oprysk, jeśli chciałem w miarę w terminie posiać. Więc doczekałem aż się dobrze zazieleni i znowu talerzówka i głęboka orka. 

Jak o mechanicznej walce z perzem sobie czytałem, to w jednej metodzie coś podobnego opisywali, tylko zamiast drugiej talerzowki pisali o średniej orce. 

Czy to coś da, czy tylko przepalilem darmo paliwo - zobaczymy. 

Opublikowano
13 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

@k16mk poświęciłeś Tedeusa? Zasiałeś już?

Ale trafiłeś , na razie świętowałem i się zaprawiałem , mały wypad na wekendzik nad morze , w poniedziałek trzeba podpinać maszyny i najpierw jakieś nawozy sypnąć 😀

Opublikowano
6 godzin temu, k16mk napisał:

Ale trafiłeś , na razie świętowałem i się zaprawiałem , mały wypad na wekendzik nad morze , w poniedziałek trzeba podpinać maszyny i najpierw jakieś nawozy sypnąć 😀

Po co Ci nawozy, szczególnie przy tych cenach. Poświęcone ziarno samo da plon

• Haha 1
Opublikowano

No i chyba jednak się z siewem trzeba będzie wstrzymać - już na środę pokazują, że deszczu może nie być 🤦 jak ogarnę ciągniki (bo oczywiście oba awaria), to przynajmniej glinę przepiernicze talerzówka i będę czekal - jak będzie pewny deszcz, to w środę posieje, a jak niepewny to poczekam i najwyżej po deszczu. W przyszłym tygodniu pokazują 2-3dni, że ma padać. 

Opublikowano
14 minut temu, daron64 napisał:

No i chyba jednak się z siewem trzeba będzie wstrzymać - już na środę pokazują, że deszczu może nie być 🤦 jak ogarnę ciągniki (bo oczywiście oba awaria), to przynajmniej glinę przepiernicze talerzówka i będę czekal - jak będzie pewny deszcz, to w środę posieje, a jak niepewny to poczekam i najwyżej po deszczu. W przyszłym tygodniu pokazują 2-3dni, że ma padać. 

Chyba bym siał przed deszczem. Jak się prognoza zmieni i dowali wody to nic nie zrobisz. Na moich glebach po 24h można robić u Ciebie pewno klucha będzie.

Najlepiej jakby deszcz poszedł na szpilkę 

Opublikowano

U mnie na glinie jeśli jest jako tako uprawione spokojnie po deszczu można robić, bardzo szybko obsycha  

Z drugiej strony mam taką działkę zmeliorowaną to na samej górze jest tragedia, nie wiem co jest, jakby wszystkie sączki miały tam odpływ 🙃 górka potężna a sam szczyt grzęzawisko.   

Opublikowano
54 minuty temu, Agrest napisał:

Chyba bym siał przed deszczem. Jak się prognoza zmieni i dowali wody to nic nie zrobisz. Na moich glebach po 24h można robić u Ciebie pewno klucha będzie.

Najlepiej jakby deszcz poszedł na szpilkę 

Narazie to zwettek ma rozwalony przód, a w casie padła hydraulika. Także ten..na wschodzie bez zmian 🤦

Opublikowano
17 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

A my dzisiaj domęczyliśmy poprzeczniaki. Szejsiona by się zesrała a by ich nie zaorała tak jak ten 💪

IMG_20230911_174554_HDR.jpg

Nieźle. Wczoraj ciapkiem złamał lemiesz, dziś się w tańcu nie pier.oli i kupił jelenia z obrotem. 

Bo trzeba mieć fantazję... I pieniądze😜🤣

Opublikowano
51 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ze środy na czwartek nadają deszcz to się będzie myśleć o siewie, na spokojnie nie jest jeszcze przecież późno 

7700, 150KM, pług rozstawiony na 2.5m

O proszę radzi sobie z 5,umnie to 170km to 4 ciongają, tylko że ten pług to lekki kv

Opublikowano (edytowane)

Kuźwa u mnie usługę pługiem 5x50 to orali MF 260konnym..

Udało się ożywić case'a, więc jutro talerzówka vs glina i będziemy myślec co dalej. Ale najlepsze przy siewie będzie - case 6garowy + siewnik 2.5m solo 😅

Edytowane przez daron64
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Tyle ze oni nie potrafia z dnia na dzien przewidzieć pogody a co mowic tydzien do przodu... Ja dzis najdalsze pola posialem żytem. Od środy ruszam z siewem na całość.

Tam uwas wiencej padało unas to tragedia,nikt nic nie orzę jedynie piaski to porobili i każdy czeka.

Edytowane przez Strongman