Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktos potrafi jakos wytlumaczyc na prostym przykładzie ile i na jakich zasadach będą niby dopłacać do pszenżyta? Np we wniosku 1ha pszenżyta sprzedam 1t zboza i według ich stawki 1035zl/ha jest na moj region i ile przysluguje rekompensaty dla mojego przykładu? Bo to chore jest zamiast jakas stawka do tony sprzedanego zboza z faktury i tyle to zrobili to tak ze nie wiadomo o co chodzi.

Opublikowano
28 minut temu, Michal014d napisał:

Ktos potrafi jakos wytlumaczyc na prostym przykładzie ile i na jakich zasadach będą niby dopłacać do pszenżyta? Np we wniosku 1ha pszenżyta sprzedam 1t zboza i według ich stawki 1035zl/ha jest na moj region i ile przysluguje rekompensaty dla mojego przykładu? Bo to chore jest zamiast jakas stawka do tony sprzedanego zboza z faktury i tyle to zrobili to tak ze nie wiadomo o co chodzi.

dostaniesz 1035 / 4,5 tony (tyle ton pdoali srednia z ha pszenzyta i jecmzienia) i to co wyjdzie razy x ton

Czyli w twoim przypadku 230 zl

A to wszystko jest pod publike, zeby rolnikow sklocic z miastowymi, ze kazdy na wsi dostanie do 1 ha 2 tys do pszenicy i 1 tys do pszenzyta i inych zboz

• Thanks 1
Opublikowano

Pytanie co działać. Mam do zrobienia poprawkę na chwasty mustangiem i t1 plus odżywki i mącznik. Wydaje mi się że t1 ważniejsze choć zboże wygląda na zdrowe. Lecieć jutro z opryskiwaczem z t1 czy dopiero z poniedziałku? Okoliczni wczoraj pryskali i temperatury były niższe.

Screenshot_2023-05-05-05-02-32-054_com.android.chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja bym czekał.Tez mam z 2 pola co dopiero wyschły i by się dało wjechać ale temperatura w nocy nawet 0c

A ogólnie mi się wydaje ze chyba susza idzie.Jak padało to padało a teraz jakby się przełamało w drugą stronę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał:

Pytanie co działać. Mam do zrobienia poprawkę na chwasty mustangiem i t1 plus odżywki i mącznik. Wydaje mi się że t1 ważniejsze choć zboże wygląda na zdrowe. Lecieć jutro z opryskiwaczem z t1 czy dopiero z poniedziałku? Okoliczni wczoraj pryskali i temperatury były niższe.

Screenshot_2023-05-05-05-02-32-054_com.android.chrome.jpg

Pamiętaj że w lanie zboża temperatura będzie wyższa niż prognozowana 

Opublikowano

O to to, u mnie (kuj-pom) też sucho się robi, deszczu na widoku brak

15 minut temu, Strongman napisał:

Ja bym czekał.Tez mam z 2 pola co dopiero wyschły i by się dało wjechać ale temperatura w nocy nawet 0c

A ogólnie mi się wydaje ze chyba susza idzie.Jak padało to padało a teraz jakby się przełamało w drugą stronę.

Opublikowano

W wątku o jęczmieniu wyszedł temat odżywki florovit uniwersalny, co o tym sądzicie na liść flagowy (6l) w pszenżycie jeśli przy t1 był dr green 1,25kg? 

I jeszcze kwestia t2, na lepsze kawałki pójdzie priaxor 1l, a można coś taniej wymyśleć na mniej rokujące plantacje czy to zbyt wymagający zabieg żeby na nim oszczędzać? I czy właśnie można by to ewentualnie połączyć z tym florovitem? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianos95 napisał:

Pamiętaj że w lanie zboża temperatura będzie wyższa niż prognozowana 

Dobra lecę jutro z grzybem a chwast jak się uda to po 3 dniach czy odwrotnie bo już głupieje pogoda znowu się zmieniła i w sumie w sobotę mogę nie zdążyć przed deszczem

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
11 godzin temu, forestrider18 napisał:

W wątku o jęczmieniu wyszedł temat odżywki florovit uniwersalny, co o tym sądzicie na liść flagowy (6l) w pszenżycie jeśli przy t1 był dr green 1,25kg? 

Ja bym te odżywki odpuścił, a postawił jedynie na siarczan magnezu i mocznik jak chcesz jeszcze czymś odżywić.  

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Borowik 6 sezon

Na zgòrku idzie w górę 

IMG_20230505_152605.jpg

No ale 6 lat tym samym siejesz A taki mój tydzień temu, próbowałem rozmaitych odmian a to tego probusa i tego tadeusa i borowik zawsze najlepszy i tez kupę lat go sieje ale ja góra 2 letnim sieje.Tu trochę go pokręciło po oprysku po chwacicie ale nic nie zół k i teraz jeszcze wienkszy.

A jak pienie rozrósł się w tym późnym siewie po qq 13,11,2022 gdzie dopiero wzeszedł 15 stycznia, teraz identycznie wyglonda jak u ludzi co,po boku sieli w połowie września ,foty nie zrobiłem a dzisiaj byłem.

20230426_131924.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ale jak siejesz już 3 rok u siebie to to słabiej rośnie jednak niema tego wigoru i zdrowotności., ja to rok u siebie i potem na wszystkie pola a potem już koniec.Na takiej zasadzie.Co roku biorę kwalifikat na rozmnożenie i na wszystkie pola i koniec.Świeższe zboże to nawet na gorszych działkach lepiej rośnie, nie raz siałem na tej samej dużej działce obok zboże świeże z centrali i obok ta sama odmiana rok po centrali i była spora różnica.Nie taka aby kupować wszystko z centrali, ale była ,ale już 3 rok to bym się bał.

Opublikowano (edytowane)

Zasobności masz i dobre gleby i temu ale jak niema to co innego.

Zresztą każdy sieje pszenżyto gdzie powinno być żyto  .

Ziemi nie oszukasz jak ci tak rośnie to jest poprostu dobra.

Opublikowano
7 godzin temu, k16mk napisał:

Tadeus 4 rok po sobie , swoje rozmnożenie , pewnie będzie i 5 rok bo na razie godnego następcy nie widać 😉

IMG_20230501_185345.jpg

IMG_20230501_211512.jpg

No w tym roku mniej jak dziesięć nie będzie 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

No w tym roku mniej jak dziesięć nie będzie 

Jak ktoś zbiera mniej jak 10, to powinien sobie darować zabawę w rolnictwo, ziemi nie kaleczyć i oddać innym - lepszym w dzierżawę 

• Haha 1
  • Confused 1