Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dla większości.

Kolega w zeszłym roku załatwił melomana i nie dało mu to do myślenia to w tym roku poprawił w borowiku i mondeo😵💫

Dla pszenżyta nie wiem, ale pszenice robiłem axialem i w fazie liścia flagowego i podczas kłoszenia i nie widziałem negatywnych skutków 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Niechronionych .....

21 kwietnia poszło 400g prochlorazu, 200 tebukonazolu i 300 fenpropidyny, i też pojawiają się takie porażone miejsca, może nie w takim stopniu ale są. Na klinie gdzie zostało miejsce niepryskane mączniak szaleje, na reszcie czysto, tylko te żółknące liście. Pierwsze zdjęcie 24.04

20230429_180556.jpg

20230502_112233.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam może ktoś z was wie co może dolegać temu pszenżytu . Dostało w lutym wapno granulowane magnezowe dwa lata wcześniej było  sypkie po około 4 tony . W marcu 8 saletra 200 kg i poniżej na początku kwietnia jeszcze po 150 saletry . Pod korzeń było dane po 20 tys gnojowicy świńskiej . Wydaje mi się ze to może niedobry siarki . Ale może ktos podpowie jak to ratować 

IMG_3976.jpeg

IMG_3973.jpeg

IMG_3979.jpeg

Edytowane przez t7xrvrrvxf
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Dla pszenżyta nie wiem, ale pszenice robiłem axialem i w fazie liścia flagowego i podczas kłoszenia i nie widziałem negatywnych skutków 

Ale axialem zwykłym czy tym axial komplett pak ?

Opublikowano (edytowane)

U mnie na jednym kawalku tez raczej septorioza na melomanie. Co ciekawe na slabszej ziemi ladne zielone.

Tebu 125g + 125g azoskorbiny wystarczy czy cos innego?

Planowalem jutro jechac mocznik + siarczan. Moge to zrobic razem czy przypale? Jak osobno to co pierwsze i w jakim odstepie?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@damianos95 pryskaj, nie marnuj czasu na zbędne spekulację. Ja w podobnej fazie pryskalem axialem pak i nic się nie dzieje.Co do tej septoriozy to odczekaj 2 dni po axialu i leć bo zaraz nie będzie co pryskać 

Opublikowano
56 minut temu, soltys48 napisał:

Wspomniane wcześniej pszenżyto kolegi po zabiegu axialem 21 kwietnia 

IMG20230503160334.jpg

O identyczne mam po sąsiedzku. I pogarsza się. Na uwrociu najgorzej bo nakładki porobione.

Opublikowano
2 godziny temu, adam1984 napisał:

difenokonazol i tebukonazol - nadają u mnie w nocy 2 stopnie można jechać czy za zimno?

Pójdzie się jebać zabieg przy takich temperaturach. Najważniejsza jest pierwsza doba po oprysku a dla Twoich substancji minimum 12°C

temperatury.png

Opublikowano

Może i nie ma jednak w tym przypadku jestem pewien że nie było nic więcej 

45 minut temu, Agrest napisał:

O identyczne mam po sąsiedzku. I pogarsza się. Na uwrociu najgorzej bo nakładki porobione.

I tu uwrocia najgorsze.

Mrozu nie było,można powiedzieć że warunki idealne.

Pamiętam bo tego dnia wyebałem się z opryskiwaczem

Opublikowano

U mnie podobnie wygląda pszenica, axial pak 13.04,

tebu 0.5l+fenpropidyna 0.5l+ prochloraz 0.75 + 15kg siarczanu 22.04

Co ciekawe przy warzywniku zostawiony metrowy pas żeby nie poleciało na warzywa i tam rośliny zdrowe, zielone od dołu.