Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Lancet dobry jest ale u nas ludzie tym nie pryskają bo pozostałości w słomie wychodzą,i ta słoma nie nadaje się na podłoże do pieczarek.

Gdzies coś słyszałem ze on nawet w ziemi długo się utrzymuje i na niektóre następcze rośliny działa,Tak jak ten na kukurydze adengo.

A ty @pedro2 choć mu tego huzara odradz niech zrobi lancetem,huizar ma złe opinnie.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Strongman napisał:

Lancet dobry jest ale u nas ludzie tym nie pryskają bo pozostałości w słomie wychodzą,i ta słoma nie nadaje się na podłoże do pieczarek.

Gdzies coś słyszałem ze on nawet w ziemi długo się utrzymuje i na niektóre następcze rośliny działa,Tak jak ten na kukurydze adengo.

A ty @pedro2 choć mu tego huzara odradz niech zrobi lancetem,huizar ma złe opinnie.

Z Lancetem trzeba uważać , w etykiecie pisze o pozostałości w słomie i co można siać w kolejnym sezonie, ziemniaki i łubin dopiero po 24 miesiącach.

Opublikowano
59 minut temu, misio3p napisał:

Sam sobie pod górkę zrobił, axial na wiosnę by zamknął temat. Jeśli obsada roślin która pozostała jest faktycznie tak mała to rozważałbym przesianie czymś jarym. 

Na jesień doradź sąsiadowi expert met/tolurex/boxer w zalecanej dawce. Można pryskać zaraz po siewie i można tym pryskać jak roślina ma do 3 liści. 

Mówiłem żeby spróbował mojej mieszaniny dff+flufenacet na jesieni, ale doradzili mu axiala.

Opublikowano
5 godzin temu, Desperado napisał:

Pryskałeś pszenżyto Pumą? pszenice pryskałem, a nie wiem jak w pszenżycie, rej chyba nie ma? mam mały kawałek na torfie, i tam by trzeba mu poprawić.

Kiedyś pryskałem, nic negatywnego nie zauważyłem 

• Like 1
Opublikowano

W ogóle łaziłem wczoraj po pszenżycie i miejscami widać, że ruszyło, miejscami jeszcze leży. Wygląda tak dziwnie w niektórych miejscach - taka postrzępiona grzywa. Ale place, gdzie plesn mi trochę go zjadła to tam najbardziej widać, że już poszło. A najbardziej to widac na pastwisku, gdzie tydzień wcześniej testowalem jak rozsiewa 😅 jeden z lokalnych obszarnikow sial dziś N2 (n1 tydzień przede mną). Inny znajomy (też ma paręset ha), to sial też mniej więcej tydzień przede mną i bardzo fajnie mu ruszyło, ale pojawiły się jakieś place na górkach. Nie wiem czy coś się stało, czy oo prostu jak ruszylo, to gorsze miejsca mocniej się odznaczają 

Opublikowano

U mnie już widać efekt po N2 które siałem 20 marca

Na pierwszym planie pszenżyto na dobrej ziemi N2 - 200 kg saletry

A w oddali odcięcie i pszenżyto jaśniejsze. Tylko po N1, 6 klasa dlatego z N2 odpuściłem.

338335604_794045868723488_2755653589146454770_n.jpg

Opublikowano

Eleganckie. U nas to pierwsze wjazdy z n2. Niektórzy jeszcze n1 nie rozsiali 🤷 najgorzej że poza paroma dniami cały marzec i początek kwietnia zimno. Dopiero od weekendu ma być w dzień paręnaście st, a w nocy na plusie w końcu.

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj n1 robił na najmokrzejszych działkach i ulgnełem ale pszenzyto ładnie wyglonda bo na oborniku a tak bez obornika to widać głud.

Jutro pojadę kupić nawozu i ręcznie 1,5 ha muszę rozsiać,bo jedne pole takie że buty prawie gubię a w czwartek 12l ma napadać.

Szkoda mi ,bo już czas najwyższy a może jak za 2 tygodnie przeschnie to już za późno a może wogule nie przeschnie lub w maju da się wejść.

Opublikowano
31 minut temu, daron64 napisał:

Eleganckie. U nas to pierwsze wjazdy z n2. Niektórzy jeszcze n1 nie rozsiali 🤷 najgorzej że poza paroma dniami cały marzec i początek kwietnia zimno. Dopiero od weekendu ma być w dzień paręnaście st, a w nocy na plusie w końcu.

Ja też jeszcze n1 nie posiałem ale to po bobiku więc jakoś się tam nie spieszę żeby ryć. 

A co do tego mocznika z odchwaszczaniem to wiele razy tak robiłem i wszystko było ok. Paliwo chyba za tanie żeby myśleć, że dokarmiam chwasty i usuwam. Wszystko zadziała jak trzeba można śmiało tak leciec

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

U nas na Podlasiu też tylko kilka dni+10, a tak to co noc przymrozki do -5 i mimo to kto azot dał 2-3tyg temu to fajnie ruszyło, kto nadal czeka to nawet jęczmień siedzi jak siedział. 

Jak prognozy się sprawdzą to znowu w czwartek dopompuje ze 20L

Opublikowano

tak sobie myślałem wracając z pracy że muszę spytać, czy miałoby rację bytu rozpuścic 100-150 kg mocznika i zastosować jako n2 w zbożu? Dałoby się czy sparzy zboże?

Opublikowano
Dnia 3.04.2023 o 22:19, Strongman napisał:

Oj tam pier ,axialem można i na jesieni ale to bardziej oprysk wiosenny a w tym roku nie było jeszcze warunków aby go zastosować bo za zimno. Do Łomży że 150km na pewno nie było warunków a potem chłop się zali ze nie działa.Dla axiala musi być min 10c w nocy przez tydzień żeby była pełna moc,dla mustanga 5c przez tydzień i też takich warunków jeszcze nie było a gdzie axialem pryskać 

axial pak pisze ze i 1 stopien temperatury wystarcza , ja stosuje od kilku lat i nie narzekam tylko pryskam jak cieplo jest , teraz staram sie czesc na jesieni pryskac i juz mam z głowy , a na wiosne pojdzie axial pak , na jesieni inne szły narazie czysto co na jesieni pryskane , 

Opublikowano

Co byście powiedzieli na taką mieszaninę w pszenżycie na T1: 

Prochloraz 0,8l + fenpropidyna 0,4l + cyflufenamid 0,1l.

Kiedyś jak był tilt turbo 1l plus prochloraz 0,8l to robiło robotę i chcę coś podobnego wykombinować. 

Opublikowano (edytowane)

Wracam ze swoim dylematem - jak myślicie -  N1 16marca, ~250kg saletry/ha,było od tego czasu cały czas zimno - już byłoby widać nierównomierny wysiew? 

Dopiero dziś pierwszy, od bardzo dawna, ciepły dzien. Patrząc na prognozy może w drugiej połowie przyszłego tygodnia dałoby się wjechać z N2. Jeszcze chyba dobrze nie ruszyło wszystko - na pierwszym zdjęciu pierwsze 2,5 ścieżki (tam w oddali) od prawej strony, to był debiut rozsiewacza i tak delikatnie się machnąłem z dawką - takie dobre 400kg saletry/ha poszło 🤦😳 no i po zbożu nie widać z bliska zbytniej różnicy między tym, a reszta. Wstawiam na tel, to nienwiem czy na kompie cokolwiek widać. Taki jakby ciemniejszy pasek to tylko złudzenie. Stojąc bezpośrednio przed tym miejscem nienwidac różnicy w barwie.

Drugie zdjęcie to oczywiście najładniejszy kawałek, a trzecie - dosłownie 30-40m w bok od 2 zdjęcia (pleśń tyle zostawiła) 🤷

IMG_20230407_164624681_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230407_165452566_HDR_copy_1305x734.jpg

IMG_20230407_165618691_HDR_copy_1632x918.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

No i ja ale n1 dałem rsm podwójną dawke że najpierw odpali się formą azotanowa a potem amidowa i już więcej nie będę nic dawał