Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sebe1033

A jak jest z takimi naprawdę dużymi kamieniami? Podskakuje agregat, skrzywia żeby, rozdupcza elementy przekładni?

Tam wcześniej gdzieś pisałem, że w okolicy tylko kuzyn ma aktywna - on chwali, inni mówią że cały czas co przy niej spawa i łata 🤷

Jaka prędkością z taką aktywna w praktyce się jedzie?

Jak sprzedam zboże i zobaczę ile po spłacie kredytów mi zostanie to wtedy będę myślał, czy na coś mnie stać. Może się do tych Waszych lokalnych handlarzy przejadę pooglądać chociaż :)

U mnie kamienie też jednego roku wyzbierane do zera, a następnego jakby ktoś przyszedł i rozsypał w jednym miejscu 😅 Zresztą co roku coś tam na wierzch wyjdzie - niekończąca się opowieść. Nie mam z kim zbierać, a samemu to co tam nabierasz. Ostatnio to tyle co takie większe zbierałem, ale to uj nie robota - dłuży się, marudna, plecy rypia. Jedyny plus, że coś tam do utwardzania jest z tego.

Opublikowano

Co do handlarzy w moich okolicach to bieda teraz , woziłem zboże w żniwa obok to pełno gratów , teraz zajechałem szukać talerzówki a tam pusto 😮 pokupowali pługi , agregaty , itp , no i talerzówki co szukałem . 

Jak mówiłem kupiłem używaną bronę , z frezem walniętym na głównej przekładni oraz tą przekładnią bo olej pociekł  , kupiłem druga i dorobili mi w zakładzie frezy . Że tak powiem udało się , (brona 3000 zł , druga przekłądnia 700 zł , dorobienie frezu 700 zł , łożyska 8x 30 , uszczelniacze specjalne symmeringi 8x 90 zł ) 

Roboty było nie powiem ale chodzi .

Kamienie jak głowa nie straszne , w sobotę siałem to dwa razy mi się podniósł zestaw (brona z siewnikiem nadbudowanym) takie głazy , jeden zruszył się  nawet wielkości worka ze zbożem 50 kg . Mam wałek ze sprzęgłem to tylko raz zadziałał przy miedzy na pieńku . 

Prędkość ile ciągnik da rady , jak dobrze nastawię to ok 8 km/h , opór jest bo się kręci , ciągnik 110 KM pług 4x40 ciągam na tym samym biegu co bronę 3 m.

Ale teraz to ciekaw jestem jakby tak się uprawiało broną talerzową , zwłaszcza że nowe dopłaty preferują bezorkę , a zastanawiałem się nad jakimś ryjcem , ba nawet po gruberze próbę robiłem na głęboko ale słomy nawyciągał albo raczej nie schował i o ile brona dawała rady to siewnik na zwykłych redlicach zgrabiał tą słomę 

Opublikowano

Panowie a co powiecie na lentipur flo 500  w dawce 2l/ha i do tego expert met 0.35kg na ha? Załatwi to kompleksowo wszystkie chwasty, najgorszy problem mam zawsze z miotła i chabrem

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Panowie a znalazłem coś takiego niby chabra i miotłe bierze, co myślicie?

Rexade Esteron Pak lub Bacara trio?

W tamtym roku stosowałem Rexade na wiosne i pola były czyściutkie więc moge polecić.

Opublikowano
12 godzin temu, Lukas210 napisał:

Panowie a co powiecie na lentipur flo 500  w dawce 2l/ha i do tego expert met 0.35kg na ha? Załatwi to kompleksowo wszystkie chwasty, najgorszy problem mam zawsze z miotła i chabrem

Od kilku lat robię miotle jesienią chlorotoluronem a resztę ziela zostawiam na wiosnę . Zimy dość ciepłe i lubi wyjść jeszcze ziela

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Lukas210 napisał:

Panowie a znalazłem coś takiego niby chabra i miotłe bierze, co myślicie?

Rexade Esteron Pak lub Bacara trio?

Rexade mi miotłę puścił wiosną.

Opublikowano
3 godziny temu, robert123farmer napisał:

Od kilku lat robię miotle jesienią chlorotoluronem a resztę ziela zostawiam na wiosnę . Zimy dość ciepłe i lubi wyjść jeszcze ziela

Też tak robię jak warunki na jesieni są ok. Już dawno odpuściłem sobie robienie nadziei na to że jesienny oprysk wystarczy do żniw. Na miotle nigdy nie poprawiałem na wiosnę ale przytulia, chaber zawsze wyjdzie. 

Opublikowano

Pytanie, który w kolejce do tronu na wypadek gdybyśmy do monarchii wrócili

Opublikowano

Jak w środę skończyłem siać, to w czwartek i piątek bardzo delikatny deszczyk. W piątek jeszcze wujas sial. Potem już w weekend popadało ze dwa razy. Wczoraj wlało i dziś od nocy pada cały czas. Kto nie wyrobił się posiać, to teraz sobie troszkę poczeka 

• Like 1
Opublikowano

Ja wczoraj posialem 3ha, zdazylem jeszcze poprzerabiać najgorsze dzialki zeby mozna bylo zaorac, zdazylem pół hektara zmęczyć a reszta czeka. 1,8ha bedzie w poznym terminie posiana a tak to jestem roznie zadowolony. Robilem probe,ustawilem w siewniku na 190kg/ha to wagowo wychodzilo 240kg