Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

0.65 Soligora to brzydko i konkretnie mówiąc gówno znaczy

jak gówno znaczy jak zalecana dawka to 0.6l do 0.8l na hektar 

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

0.65 Soligora to brzydko i konkretnie mówiąc gówno znaczy

Dokładnie ten soligor nie robi szału w tych pieniądzach 

Opublikowano

Panowie byłem na polu i wyszło dużo na liściach rdzy jak się nie mylę? Jest sens dawać jeszcze T2 przy plonie jakim zakładam 5 ton? Na T1 poszło prochloraz + fenpropidyna. Obecnie się pokazały kłosy czy nie będzie za późno?

IMG_20220529_174318_539.jpg

Opublikowano

Witam. Panowie pierwszy raz mam pszenżyto meloman. Część sie już wykłosiła całkiem a część jeszcze nie do końca. Czy teraz mogę zrobić t2 bo nie wiem jak jest z tym kwitnieniem w pszenżycie. Mam azoksystrobine tebu i prochloraz. Co z tych substancji najlepiej dać i w jakich dawkach. T1 był 30.04  litr wirtuoza. Zboże na razie ładne i w jakim terminie najlepiej to t2. Po pełnym wykłoszeniu. Jak widać pylniki czy kiedy? I czy mogę do t2 dodać jakieś odżywki? Bardzo proszę o podpowiedź

Opublikowano
Dnia 25.05.2022 o 20:33, Agrest napisał:

Tadeus praktycznie wykłoszony, ale urwica mnie bierze. Kupiony kwalifikat a na oko 10% domieszką  innej odmiany i to najpewniej w typie żytnim bo jest 20cm wyższe. Kłosy pszenicy też będą. 

Czy w tych centralach jest jaka kolwiek kontrola materiału siewnego? Pole wygląda paskudnie. Miało iść na siew jako c2 ale trochę bez sensu

U mnie pszenżyto czyste, ale w pszenicy mam mnóstwo żyta i jęczmienia ozimego. Nasiona z TF

Opublikowano

Ot ciekawostka, pszenżyto jare MAMUT zaczyna się kłosić , trzeba powiedzieć że właśnie dogoniło a nawet lepiej wygląda jak ozime co niektórych sąsiadów 😁

IMG_20220529_124222.jpg

IMG_20220529_124318.jpg

Opublikowano
21 minut temu, k16mk napisał:

Ot ciekawostka, pszenżyto jare MAMUT zaczyna się kłosić , trzeba powiedzieć że właśnie dogoniło a nawet lepiej wygląda jak ozime co niektórych sąsiadów 😁

IMG_20220529_124222.jpg

IMG_20220529_124318.jpg

Nie rajaj się tak tym jarym. Miałem to w siewie przewódkowym i dooopy nie urywa. Każde ozime biło je na głowę 

Opublikowano
6 minut temu, Peron napisał:

Pszenżyto jare sypie dobrze raz na 10 lat,

W moim przypadku kolejny siew o ile będzie to będzie to ostateczność.

Wymłócić to jest mega ciężko,słoma na której mi zależy nędzna i w dodatku nie chłonie nic wilgoci no i ta wydajność 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, soltys48 napisał:

Nie rajaj się tak tym jarym. Miałem to w siewie przewódkowym i dooopy nie urywa. Każde ozime biło je na głowę 

wcale się nie jarm tym jarym tylko się cieszę że jak mnie unia zmusiła do siewu 3 uprawy a to całkiem nieźle rośnie to nie będę miał tak dużej straty względem ozimego 😁

IMG_20220529_124222.jpg

IMG_20220529_124318.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
12 minut temu, Michal014d napisał:

Jak tam panowie kłosza sie juz u was pszenżyta? U mnie borowik 14 pieterek średnio ma a to jak na ta odmiane raczej przecietna liczba 😕

Za to ma długie i grube ziarno.

Opublikowano

Na drugim zdjęciu wygląda jakby było siane w obsadzie kukurydzy .

Na pierwszym lepiej bo bardziej w obsadzie łubinu🤭

2,5t z ha jest realne

Opublikowano
47 minut temu, k16mk napisał:

IMG_20220529_124222.jpg

IMG_20220529_124318.jpg

Było to raz. Więcej nie chcę. Długo zielone ziarno biedne wymłucic ciężko.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

W moim przypadku kolejny siew o ile będzie to będzie to ostateczność.

Wymłócić to jest mega ciężko,słoma na której mi zależy nędzna i w dodatku nie chłonie nic wilgoci no i ta wydajność 

to ja nie wiem jakie ty miałeś odmiany bo ja miałem Milewo Mazura I teraz 3 rok Mamuta i wszystkie się dużo lżej młóciło  jak ozime , plon zawsz był 5+ tylko słomy faktycznie mniej choć dla mnie to plus bo ją zawsze tne na sieczkę.

Opublikowano

Moja pszenica jara była wręcz rewelacyjna. Pole od szwagra na rok, 3a, ale z mocno mozaikowym podglebiem. Dziś zajechałem to obraz rozpaczy. Wypalone pola jak na szachownicy. Ostatnie 2x6mm deszczu nawet jej nie podniosły.

Ale to chyba temu że szwagier mi liczył 7t po 1500 w momencie jak zboże do siewu zaprawiałem🤣 

Ot I może wyjdzie 2 -2,5 t. Pasowałoby jeszcze rok podzierżawić, bo nasypałem konkretnie pod korzeń