Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Niestety albo stety 95% oziminy. Większość wieloletnia monokultura.

Rzepak aż się prosi wejść na moje pola, ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Ja też łubin sieje tylko po to żeby mieć nasiona na poplony mało co sprzedaje bo mało chętnych ale stanowisko jakie zostawia jest warte raz na parę lat na poswiecenie, a rzepak w tym roku dałem się namówić i mam 5 ha

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.03.2022 o 12:26, GRZES1545 napisał:

Byłem na polu to masakra, pszenicę ostroga po zimie zielona a dziś kolor fioletowo brązowy 😬

W środę  miało trochę popadać, a dziś już prognoza na 0 deszczu, jeszcze ziemia wilgotna w miarę ale jak długo  nie wiem. Przymrozki w nocy nadał mają być. 

U mnie sytuacja z Ostrogą wygląda identycznie. Jeszcze w połowie lutego była zielonutka, a po ostatnich wichurach, zrobiła się fioletowo-granatowo-brązowa i obsada drastycznie się zmniejsza 😢

Myślę, że to nie wina odmiany bo w okolicy większość zbóż tak wygląda, rzepakom posechly liście i tylko serca są zielone

Edytowane przez Gromi
Opublikowano

Nic tej pszenicy nie będzie. W tamtym roku miałem ostrogę a u nas duży mróz byl. Też była ciemna fioletowa jak dostała saletry to szła pięknie, gorzej to zrobiły upaly jakoś czerwiec to ja przypaliło z dnia na dzień 

• Like 1
Opublikowano

dzisiaj miałem małe spięcie z sąsiadem , przyłapałem go jak jechał na zboże z saletrzakiem , ( a tak się naśmiewał i wydziwiał jak ja 1 marca rozsiewałem ) dziś ja go się pytam ze szczerym uśmiechem czego sypie w taka susze przecież widzisz że u Staśka wszystko leży nie rozpuszczone !!! a on na to a bo tak ze skwaszoną miną i heja w pole a niby taki mądry .

Nikt mi nie wmówi że w tym roku sypanie nawozu 1 marca to za wcześnie wręcz uważam że w tym roku powino być sypnięte 15 lutego  , na zdjęciu porównanie pól nawożonych 1 i 11 marca

IMG_20220313_145154.jpg

IMG_20220314_113104.jpg

Opublikowano
51 minut temu, k16mk napisał:

dzisiaj miałem małe spięcie z sąsiadem , przyłapałem go jak jechał na zboże z saletrzakiem , ( a tak się naśmiewał i wydziwiał jak ja 1 marca rozsiewałem ) dziś ja go się pytam ze szczerym uśmiechem czego sypie w taka susze przecież widzisz że u Staśka wszystko leży nie rozpuszczone !!! a on na to a bo tak ze skwaszoną miną i heja w pole a niby taki mądry .

Nikt mi nie wmówi że w tym roku sypanie nawozu 1 marca to za wcześnie wręcz uważam że w tym roku powino być sypnięte 15 lutego  , na zdjęciu porównanie pól nawożonych 1 i 11 marca

IMG_20220313_145154.jpg

IMG_20220314_113104.jpg

Weź jeszcze daj zdjęcie jak te pola wyglądały 1.marca

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Weź jeszcze daj zdjęcie jak te pola wyglądały 1.marca

już za późno ale chętnie zamieszczę zdjęcie za 2 tygodnie może ktoś wyciągnie pozytywne wnioski.

Opublikowano

kupujecie już nawozy na jesień  , pytam się bo zamawiałem 2 miesiące temu i mój dostawca cały czas coś kręci , to brak, to nie wyprodukowane , to że w ogóle produkcja nawozów wstrzymana ! , już miały być na poniedziałek , dziś  mówi że na jutro boję się że zmieni cenę lub przetrzyma do jesieni !

Opublikowano

U mnie o dziwo poprawiają się, choć azot podany późno bo w sobotę i poniedziałek . Oczywiście jeszcze azot nie zaczął działać. Zobaczymy co będzie po tych przymrozkach

Opublikowano
18 minut temu, JanKrzysztof napisał:

U mnie 1 marca zboża wyglądały dużo lepiej niż dzisiaj. ;)  

U mnie w okolicy to samo, luty o wiele cieplejszy niż marzec, teraz raptem jedna noc bez przymrozku i znowu zapowiadają 7 dni z przymrozkami

Opublikowano

Chłopaki co dołożyć do chlorotoluronu żeby działało w niższe temperatury ? Miał być chwastox turbo ale zimno jak cholera 

Opublikowano

Nic nie podziałała w obecnych temperaturach niż wspomniany chlorotoluron jedyna opcja teraz pojechać nim a za 2-3 tyg zrobić dwuliścienne teraz czym byś nie opryskal raz ze nie podziałał 2 masz gwarantowane foto albo przypalenie sam zrobiłem ten błąd 3 lata temu

Opublikowano
4 godziny temu, Janeczko napisał:

Ehh i kiedy tu azot podać siarka już rozsiana dwa tygodnie temu

U nas już niektórzy siali ale zimno tak, że nic się nie buja. Do tego sucho strasznie. Ja się w tym roku wstrzymuje i będę siał później niż zwykle.