Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja słabo widzę na zdjęciu.

Na pewno mączniak czy błoto zaschnięte po opadach?

Opublikowano

Ewidentnie są przebarwienia na roślinach. Tak myślę, czy może niedobór potasu to może być. 

Screenshot_20220220-173608_Gallery.jpg

Opublikowano
32 minuty temu, krilan06 napisał:

Podobno Meloman wczesną wiosną przeważnie kiepsko wygląda 

Mam wcześniej siany, po orce i nie ma przebarwień. Będzie pogoda wjade z kizerytem, w połowie marca jak będą warunki dam z 80 kg N, jak tylko się będzie dało T1 i będę obserwował. 

Opublikowano
41 minut temu, krilan06 napisał:

to prawda u melomana na wiosnę zawsze miałem kichę , od 2 lat daję T0 (troszkę prochlorazu +i morfoliny) i problem znikł

Opublikowano
46 minut temu, krilan06 napisał:

A u mnie akurat Meloman ładnie wygląda, aż się dziwię że nie jest żółtawo na polu.

Opublikowano

U mnie Tadeus dość gęsty, pokrzewiony i czysty. Stanowisko po pszenicy jarej

20220213_135414_resized.jpg

20220213_135421.jpg

1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Ewidentnie są przebarwienia na roślinach. Tak myślę, czy może niedobór potasu to może być. 

Screenshot_20220220-173608_Gallery.jpg

Mączniak to raczej z nalotem mi się kojarzy. A te przebarwienia to bardziej niedobory

image.png

Opublikowano

Działka drugi rok w uprawie. Kupiona od sąsiada. Potas fosfor nisko. Ph 6. Co tu dawać na szybko ?  

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

20220213_135414_resized.jpg

20220213_135421.jpg

Mączniak to raczej z nalotem mi się kojarzy. A te przebarwienia to bardziej niedobory

image.png

U mnie  też Tadeus ale siany pierwszy raz z kwalifikatu bo nie nie dojechał kwalifikat ale bardzo ładny

Z kwalifikatu ma belcanto naraz ładni wygląda i pozostałość to Probus bo w zeszłym roku miałem c1 ładne pszenżyto tylko troszkę drobne ziarno ale to może przez to że w czerwcu brakowało trochę wody

Opublikowano

U mnie też w tym roku zagościł Tadeus zobaczymy co ta odmiana pokaże w łódzkim. Jak na ten moment prezentuje się najlepiej ładny wigor ma zobaczymy co pierwsza dawka N pokaże hehe. Widać że wegetacja już dawno ruszyła sekret ma już 5cm nowe korzenie i jak ostatnio 5-6 rozkrzewień. U mnie niestety widać fito po jesiennym odchwaszczaniu pierwsze liście mają żółte przebarwienia i teraz się zastanawiam co poszło nie tak czy zła pogoda czy jednak mieszanina Expert met+ 0,15l dff + 20g tribenuronu mogła zaszkodzić chciałem kompleksowo odchwaścić i w sumie jak na razie się udało czysto na polu. 

IMG_20220204_154942.jpg

IMG_20220216_203725.jpg

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

A przedsiewnie co dawałeś?

160 polidapu i początkiem grudnia 200 soli potasowej

Opublikowano
1 godzinę temu, tom1985 napisał:

U mnie  też Tadeus ale siany pierwszy raz z kwalifikatu bo nie nie dojechał kwalifikat ale bardzo ładny

Z kwalifikatu ma belcanto naraz ładni wygląda i pozostałość to Probus bo w zeszłym roku miałem c1 ładne pszenżyto tylko troszkę drobne ziarno ale to może przez to że w czerwcu brakowało trochę wody

Probus jest zawsze drobny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pięknie rozkrzewiony, u mnie to co posiałem 14/15 września, również pięknie rozkrzewione, ale to co 1.5 tygodnia później ze względu na deszcze to słabo...

Co do drugiej sprawy myślę, że to grzyb, miałem coś podobnie wyglądającego w tamtym roku, w tym jeden przejazd na kontrolę zostawiłem, a resztę zaprawiłem dobrymi zaprawami, na kontroli było żółto przed samą zimą, poza kontrolą wszystko ok. 

Opublikowano

Mam na jednym kawałku kwalifikat Rotondo I na 3 siewniki na działce 0,5ha brakło, dosypałem Probusa niezaprawionego. I tam widać że jednak zaprawa jest potrzebna. Liście Probusa poprzebarwiane.

Na innym kawałku późno zasiany Probus ale zaprawiony kinto plus I zdrowy

Opublikowano

@Agrest Dokładnie. U mnie Probus tak wyglądał 29.01, 300 szt/m2 z 15 września tym razem o ile dobrze pamiętam wyszło około 115 kg/ha. Dostał siarkę i magnez, teraz czeka na azot, widać, że już ruszył.

probus.jpg

Opublikowano

Ja mam późny bo siany jako 3 roślina po jęczmieniu ozimym i gryce🤭 dawno nie byłem. Siałem chyba 14 października

Opublikowano

Omłócona,  ale tu gdzie pszenżyto wyszła rzadko . Wziąłem kombajn i przejechaliśmy w koło. Sarny zgryzły czubki gryki z nasionami więc tu zjechaliśmy z pola. A obok domu była piękna. Sarny i bażanty też narobiły szkód ale zebrałem 700kg z ha