Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry plon wg mnie to tak gdzie przy małych nakładach mamy spory zysk. 5 ton żyta  to z typowego piachu dobry plon. Z centrali jak siałem to 70kg/ha bezorkowo. Przeleciałem gruberem i wsiałem aktywnym + siewnik talerzowy.  Teraz wsiałem 150 kg ale materiał swój, była orka bo juz kilka lat nie orałem i się chwasty rzuciły. Obecnie jest faza szpilki,  Wystarczy jeden długi wypełniony kłos i plon będzie a na piachu wykarmić 5-6 kłosów to już może być problem.

Opublikowano

U mnie Orinoko tak wyszło 170kg siane MTZ 55,29g siła kiełkowania 88% dwa tyg temu potraktowane bacarą trio 0,4l i chwasty siadły. Na lżejszych działkach trochę się przebarwiło i pojaśniało ale będzie dobrze.

IMG_20211103_135003.jpg

IMG_20211103_134950.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, rafal25791 napisał:

Zastanawiam się czy nie wjechać jutro z trinity na belcanto w fazie 3 liści. Na poniedziałek podają mróz ale te min. 3 dni po zabiegu będzie odpowiednia pogoda.

Pewnie ze wjeżdżaj, aby w kolejnej dobie po oprysku nie było przymrozku i będzie ok. 

Opublikowano

Byłem dziś na drugim polu - siane 2dni później niż te koło domu. Powschodzilo, ale - jest dużo słabsze niż te koło domu i jest dużo bledsze. Generalnie jest cały czas w uj mokro, normalnie na równym woda stoi. Obok dzierżawca siał coś dobry tydzień przede mną i w sumie nie wiem co posial, bo za wiele na polu nie widać.

Opublikowano
43 minuty temu, aro321 napisał:

daron64 daj trochę tej wody, u nas (wschodnia Lubelszczyzna) nie było wcale deszczu od końca września

U Was nie było deszczu, a u mnie mi zboże w pizdu zgnije 🤦 może przy niedzieli się wybiorę, to cykne jakaś fotę, ale generalnie jak wrzucałem wcześniej zdjęcie te co poniżej, to zmieniło się od tego czasu tyle, że zboże powschodzilo..ziemia tak samo mokra, może nawet bardziej.

IMG_20211028_120243515~2_copy_1014x564.jpg

Opublikowano

A u mnie pszenżyto Tadeus dostało na najstarszym liściu przebarwień  , zostawiona była kontrola więc definitywnie po oprysku a z kolei chwasty jakoś tak nierówno bierze jedne już zbielały inne jakby w ogóle nie ruszone , jak u was ?

1.jpg

2.jpg

Opublikowano

U mnie rotondo z centrali siane wcześniej niż u sąsiada, i jego juz dogania moje. Nie patrzylem z bliska co tam sie dzieje,ktory juz lisc, ale mysle w nastepnym tygodniu zasilic jakimś mikro i makro. Działka  pół hektarowa zeby na drugi rok było co siać,  to mozna się pobawić w eksperymenty. Musze jeszcze zobaczyć co na tej dzialce co obok wąskie dzialki są. Tam jeszcze nic nie robilem. 

Opublikowano

Najwyzej poczekam do końca listopada. Jezeli pogoda bedzie dalej blisko minusowej temperatury to odpuszczę. A co najlepiej teraz podać? Mam swoje typy ale ze wzgledu na to ze wkoncu samotnie uprawiam te zboze to posłucham juz doświadczonych 😀

Opublikowano
13 minut temu, krilan06 napisał:

Jakaś odżywka i do tego siarczan magnezu ale ja osobiście bym już odpuścił ze względu na pogodę. No chyba że jeszcze będą ciepłe dni. A co teściu, już sobie darował uprawę?

Myslalem nad siarczanem magnezu, do tego jakies jeszcze pierdoły. No zobaczymy co nastepny tydzien przyniesie. Jezeli bedą przymrozki w nocy przez 3 dni po kolei to odpuszczę

Opublikowano

Moje melomany po deszczach też się poprawiły jakby. Z początku października już się krzewi, a te z połowy października dzisiaj byłem to 3 listki i wesołe do życia 😋 delikatne przebarwienia widać po herbicydzie, ale znikome. 

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Moje melomany po deszczach też się poprawiły jakby. Z początku października już się krzewi, a te z połowy października dzisiaj byłem to 3 listki i wesołe do życia 😋 delikatne przebarwienia widać po herbicydzie, ale znikome. 

Meloman ma krótkie liście? Pierwszy rok mam tą odmianę i taki specyficzny mi się wydaje 

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Znaczy gra muzyka🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Meloman ma krótkie liście? Pierwszy rok mam tą odmianę i taki specyficzny mi się wydaje 

Czy ja wiem... Cienkie takie, wąskie. I tak się głupio rozkłada po samej ziemi jak borowik

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wysiałem 80kg/ha probusa 14 października i szczecina, nigdy tak mało  nie wysiałem to tak na test i faktycznie na teście mógł by upaść kabana.

Edytowane przez Strongman