Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, wicia433 napisał:

tadeus krzewi się bardzo mocno, potrafi zrobić i po 6 rozkrzewień nawet, dość mocno typ pszeniczny, nawet producent zaleca siewy do 20 października.

tadeus jest w typie żytnim .

Opublikowano

a siałem w tym roku i myslałem ze w typie żytnim , w sumie  kupiłem go bo na farum miał dobrą opinnie i nie sprawdzałem ale mi wyglądała na badziej żytnią  miałem rotondo to ono jest w typie pszennym krótkiei okrągłe ale tadeus wydawał mi się na typ żytni 

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Chyba zasialem trochę za głęboko bo dzisiaj mija 2 tygodnie i nie wyłazi tzn zaczyna nieśmiało się gdzie niegdzie pokazywać. 

Ja ostatnio miałem słabe wschody, strasznie długo wylazilo - potem patrzę, a docisk do**y prawie na maxa. Zapomniałem, że to nie poznaniak, że ziarno na wierzchu leżało po siewie. W tym roku na całkowicie rozkręconym, zobaczymy jak wyjdzie

Opublikowano

To zalezy tez chyba od roku no ale tez i od siewnika. Bo sialem w tym roku na tej samej dzialce co w tamtym roku. Zdjecia wrzucalem jak tragicznie siew wygladal,ciagnik robil koleiny i ziarno na wierzchu,grabki nie zagarnely. Poprzeczniak gdzie zawsze jest mokro tragiczny,ziarno na wierzchu a po wschodach wiecej miotly i chabru jak zboza. W tym roku ziarno juz zagarniete,kolein jako takich nie ma i na tym poprzeczniaku wszystko prawie zagarniete i malo ziarna na wierzchu. Ale wiadomo ze na kazdej glebie bedzie inaczej.

Opublikowano
25 minut temu, Papkin napisał:

Zaczyna się pojawiać 2 liść, jechać jutro dff-150ml, expert 350g ?

Chyba 150ml ale chyba nie substancji aktywnej a środka np legato 500sc? Co do pytania to jak najszybciej pryskaj aby warunki były.

Opublikowano
1 minutę temu, Michal014d napisał:

Chyba 150ml ale chyba nie substancji aktywnej a środka np legato 500sc? Co do pytania to jak najszybciej pryskaj aby warunki były.

Tak środka,warunki będą. Pytam dlatego że wydaje mi się że dff od 2 liścia.

Opublikowano
6 minut temu, Papkin napisał:

Tak środka,warunki będą. Pytam dlatego że wydaje mi się że dff od 2 liścia.

Spokojnie to mit dff działa też doglebowo więc śmiało. Zresztą taka kombinacja najlepiej dziala na szpilke wiec nie wiem na co ty jeszcze chcesz czekac.

Opublikowano
10 godzin temu, karolr2 napisał:

Chyba zasialem trochę za głęboko bo dzisiaj mija 2 tygodnie i nie wyłazi tzn zaczyna nieśmiało się gdzie niegdzie pokazywać. 

a ja chyba trochę za płytko, fajnie wschodzi tylko siewnik którąś środkową redlicę ma nie sprawną bo po każdej wschodzi dobrze, a po jednym zboże takie malutkie. Jak jest za płytko to Quelex nie zaszkodzi korzeniom?

Opublikowano
8 godzin temu, Belaruss820 napisał:

To zalezy tez chyba od roku no ale tez i od siewnika. Bo sialem w tym roku na tej samej dzialce co w tamtym roku. Zdjecia wrzucalem jak tragicznie siew wygladal,ciagnik robil koleiny i ziarno na wierzchu,grabki nie zagarnely. Poprzeczniak gdzie zawsze jest mokro tragiczny,ziarno na wierzchu a po wschodach wiecej miotly i chabru jak zboza. W tym roku ziarno juz zagarniete,kolein jako takich nie ma i na tym poprzeczniaku wszystko prawie zagarniete i malo ziarna na wierzchu. Ale wiadomo ze na kazdej glebie bedzie inaczej.

Ja mam starego nordstena, to i bez grabek nie widać ziarna na wierzchu. Matule wysłałem, żeby pochodziła po polu, głównie po glinie, to mówiła, że nic na wierzchu nie było. W okolicy z tego co widzę, to gdzieś po 3tygodniach zaczyna się pojawiać. 

Opublikowano

U mnie na jednym kawałku który siałem pierwszy coś musiałem źle ustawić bo za kołami i spulchniaczami ślady trochę jest na wierzchu zboża. Ale przez zimę dorobię jakiś dodatkowy zagarniacz za koła.

Kupiłem opryski na pszenżyto dziś. Clayton El nino + Expert met. Podobno ma być w miarę ciepło od środy to może uda się opryskać.

Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem zobaczyć na pola. Pszenżyta ładnie powschodziły. Wypadałoby zacząć odchwaszczanie, na przyszły tydzień zapowiadają dość wysokie temperatury, tylko że wietrznie. Ciekawe jak to będzie?

Probus i Carmelo

IMG_20211016_164003.jpg

IMG_20211016_164421.jpg

Edytowane przez Sim95
Opublikowano

15 listopada mógłbyś mieć dylemat, ale dziś?

Siałem t listopada I piękne było. Na 99% skiełkuje w tym roku, przejdzie jarowizację.

Ja jadę zaraz zobaczyć czy moje posiane w środę puszcza kiełka.

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Jest sens jeszcze siać pszenżyto na Podlasiu?🙈 W sumie to i tak tylko z hektar może 2. Planuję obsadę około 350szt/m2 

Możesz, ale normę wysiewu lepiej podnieś z 10%

Opublikowano

Probus. 

Miał być łubin lub facelia, ale z uwagi naceny nawozów wolałem wybrać oziminy.