Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Próba napewno z innego miejsca, bo poprzednio było, jak pisałem - w 1.5 pomieszczenia. Jak sprzedawałem owies, to wszystko się wymieszało i jest rozsypane na 3 pomieszczenia, do tego wszystko raz przeszuflowane.  Co do grubości warstwy zboża, to myślę, że jakby równo rozsypac to poniżej metra -z 80cm gdzieś. 

Posadzka nie wiem jaka ma grubość - nad ziemię przy wjeździe jest koło 20cm napewno, do tego pod zboże położona folia. 

Pomieszczenia otwierałem jak była pogoda.

Właśnie do wiosny nie chce tego trzymać. Chciałem teraz opierniczyc dwie przyczepy i jedna na wiosnę. Na skupie powiedzieli, że bez problemu wezmą, ale ze względu na gęstość obetną z ceny. Ile - nie wiadomo, zależy co powie szef. Minimum gestoac mają niby 68, cena 800netto. Kuźwa, wszystko co do tej pory sprzedawLem pszenżyto, to zawsze miało wilgotność <14 i gęstość >70. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Wystarczy. Rotondo się tak silnie krzewi że szczota będzie. W tym roku na stanowiskach po rzepakach gdzie obornik był dany + wczesną wiosną saletra 200kg  to wywaliło po ponad 20 rozkrzewień. Oczywiście część później odrzuciło ale wyglądało to konkretnie.

Opublikowano

Jaja sobie robisz?

Jaki ząb?

Wrzesień, ziemia wygrzana. W połowie października będzie gleba cieplejsza?

Opublikowano

Nie tylko dzis gadalem z 2 gospodarzami i chciałem jutro siac a oni zw czekaja bo wieje gleba zimna i nie beda siac bo nie powschodzi 

Takie pytanko jaka obsade sztuk na metr dac dla pszenzyta sekret centralna polska lodzkie. 1 rok po centrali

Opublikowano

Siał może ktoś kilka odmian zmieszanych ze sobą razem na jednym polu? Zostało mi po dzisiejszych zasiewach Tadeusa 80 kg + 25 kg Gringo oba kwalifikat i poszło 300 szt w obu przypadkach, chciałbym dołożyć pierwszy odsiew własnego probusa, wszystko zmieszać i zaprawić kinto plus + primus B. Dobry pomysł czy nie bawić w to i siać probusa solo? Kawałek 2,2 ha po qq zostało do wsiania, tylko najpierw trzeba ściąć tego rosomaka w przyszłym tyg.

Opublikowano

Ja mam zamiar zmieszać z centrali Tadeusa i Belcanto bo mi zostały i do tego dodać Octavio z mojego zbioru. W zeszłym roku mieszałem Octavio z Belcanto i super to wyszło a było siane dopiero 6.października po ziemniakach 

Opublikowano
13 minut temu, damianos95 napisał:

Nie tylko dzis gadalem z 2 gospodarzami i chciałem jutro siac a oni zw czekaja bo wieje gleba zimna i nie beda siac bo nie powschodzi 

Takie pytanko jaka obsade sztuk na metr dac dla pszenzyta sekret centralna polska lodzkie. 1 rok po centrali

Pewnie jacyś starzy gospodarze?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Pewnie jacyś starzy gospodarze?

Raczej wątpię, starzy gospodarze trzymają się terminów, to młodzi teraz sieją dwa dni przed wigilią   100 kg na ha.   :P   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
24 minuty temu, krilan06 napisał:

Jeden znajomy gospodarz który zasiał pszenżyto ok 10 września w ilości 180kg/ha tłumaczył mi że kiedyś zalecali siać pszenżyto do końca sierpnia 😂

Ja tak posiałem żyto hybrydowe i nie żałuję chociaż wejdzie w fazę spoczynku dobrze pokrzewione.

Opublikowano
29 minut temu, deSilva napisał:

Raczej wątpię, starzy gospodarze trzymają się terminów, to młodzi teraz sieją dwa dni przed wigilią   100 kg na ha.   :P   xD

Wiadomo, prawdziwy rolnik, czyli taki jak ty,  sieje 250 kg/ha 20 września.

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Jeden znajomy gospodarz który zasiał pszenżyto ok 10 września w ilości 180kg/ha tłumaczył mi że kiedyś zalecali siać pszenżyto do końca sierpnia 😂

Nie takich nie znam raczej jak kilka lat temu robili wyscigi kto pierwszy i zyto siali 5 wrzesnia a 10 to juz muislobyc pszenżyto posiane tak teraz kazdy czeka i w tym roku nikt nie zasial nic prucz jeczmienia

58 minut temu, deSilva napisał:

U mnie 200kg minimum jak mniej to ze po co siac bo nie bedzie geste 

22 minuty temu, szymon09875 napisał:

Przy MTN lekko ponad 30g dodaj, bo i takich znam

A kto na to patrzy wiekszosc i tak sieje na kilogramy bo od lat tak sie robi i taki to argument 

Opublikowano
37 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Wiadomo, prawdziwy rolnik, czyli taki jak ty,  sieje 250 kg/ha 20 września.

co się smiejesz, mój sąsiad tydzień temu siał ok 300 kg/ha, pszenżyta, co z tego że to nie ma szans ursonąć.