Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Meloman mój vs Tadeus po znajomości. Mtz 50g do 47g . Różnica w gęstości 385g/10l na korzyść Melomana.  Ano zobaczymy co u mnie pokaże ten Tadeus. Chociaż słomy będzie mniej do przerabiania ;)

MELvsTAD.jpg

Opublikowano
Dnia 4.09.2021 o 18:16, Xion napisał:

Ja na drugi rok zwiększam dawkę stabilanu i modusa krótkosłoma odmiana myślałem że wytrzyma ale ciężkie nabite kłosy i 30% leżało ale przewróciło się bardzo puźno jak ziarno ciężkie zaczęło się robić. Zdjęcia z brzegu pola z piasku gdzie niższa obsada dalej dużo gęściejsze było.

IMG_20210708_094417.jpg

IMG_20210708_093229.jpg

U mnie awokado też ładnie wyglądało dopóki w czerwcu susza nie locisneła 😉

Opublikowano

Witam, Ph 6,2, zawartość PK wysoka i średnia, gleby średnie 3,4 klasa, które pszenzyto tam zasiać, Tadeus czy Meloman, czy bez znaczenia?

Opublikowano
26 minut temu, k16mk napisał:

Jeszcze z tydzień takiej pogody i będzie jak na pustyni , już na poprzeczniakach pług nie chce wchodzić w ziemie !

IMG_20210906_153522.jpg

Kurna człowieku na Marsie mieszkasz taki kusz .

Opublikowano
k16mk napisał:

Jeszcze z tydzień takiej pogody i będzie jak na pustyni , już na poprzeczniakach pług nie chce wchodzić w ziemie !

IMG_20210906_153522.jpg

A ja czekam aż obeschnie bo w pole nie wiadę niedawno jeszcze woda stała poplony żółkną od nadmiaru wody. Łódzkie kurde 🙄

Opublikowano
37 minut temu, camo napisał:

Witam, Ph 6,2, zawartość PK wysoka i średnia, gleby średnie 3,4 klasa, które pszenzyto tam zasiać, Tadeus czy Meloman, czy bez znaczenia?

Na takie ziemie to zdecydowanie typ pszenny. Meloman jest wysokim pszenżytem i mi mimo regulacji na 4a już co nieco wylegał.

Opublikowano
34 minuty temu, marszal1999 napisał:

A ja czekam aż obeschnie bo w pole nie wiadę niedawno jeszcze woda stała poplony żółkną od nadmiaru wody. Łódzkie kurde 🙄

Talerzowalem dziś jedno pole pod pszenżyto, to masakra. Każdy dołek, każda koleina, każda niezarownana dobrze bruzda - woda. Każda górka - masło. Na równym dość ok. To co w żniwa zostało nieskoszone - parę zalanych dołków - myślę, że z połowę zwiększyło swoją powierzchnię. Generalnie na 6.5ha przejechałem wszystko poza jakimiś 30 arami, gdzie woda stała. Gdzieniegdzie trochę się męczyłem, ale myślę, że poza tymi miejscami z wodą, do końca tygodnia powinno dać się zorac.

A gringo, które zostało w dołkach - jeszcze nie porasta. Dzielnie się trzyma :)

Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał:

IMG_20210906_153522.jpg

Co ty tak z tą suszą płaczesz, wiosną tak samo pisałeś ,a ledwo co górna warstwa zdążyła obeschnac, u mnie tak samo sierpień 150l , górna warstwa obeschla i chciał nie chcial musi lekki kurzek iść, ziemia wyoruje się wilgotna, gleba przepuszczalna to nie napada Ci na zapas deszczu.

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

A gringo, które zostało w dołkach - jeszcze nie porasta. Dzielnie się trzyma :)

No to wiesz co robic. Odpalaj bizona i jeszcze cos ukosisz 😀 wczoraj ojciec kumpla słomę wydobywal ze sciernisk a jeszcze do koszenia mu cos zostalo i w tym.tygodniu pewnie pokończą. Ja wczoraj na łąkach walczylem ale moze do.soboty bedzie sucho. Jeszcze pod pszenżyto nie szykowane nic,wywiezc obornik i zaorac. 

Opublikowano

@Belarus820

Jak ja z talerzowka musiałem stamtąd uciekac, kombajnem nie wiem czy cokolwiek by ujechał teraz.

No ja po części owsa rozwiozlem gnojówkę i przytalerzowalem - super poplon mam, zboże częściowo leżało i motowidla obijały ziarno, takze jest murawa 🤦 Wczoraj stalerzowalem po pszenżycie, no i dziś na kawałek koło domu, obok tego, gdzie gnojówkę wywoziłem, zacznę wozić gnój. Do końca tygodnia pokazują pogodę, to chciałbym to zorac wszystko (10ha) Potem niby parę dni deszczu i znowu pogoda. No ale z tymi ich prognozami nie ma co planować. 

Najgorzej z tą wodą, bo i pole reszta raczej podeschnie ja spokojnie żeby zorac, to te zalane miejsca nie ma szans. No i nie wiem co teraz robić, czy jak będę siał, to siać i mieć poszatkowane pole, czy zostawić i ewentualnie posiać w późniejszym terminie 

Opublikowano
Dnia 3.09.2021 o 18:38, damianos95 napisał:

Sial ktos mozr odmiane Sekret ? Dzwonilem do doradcy i polecal nada sie na 4 i czesc 5 klasy o ph 5.5-5.8?

ja siałem, polecam odmiane, tylko troche pleśni śniegowej przepuszcza

Opublikowano

Zastanawiam się jakie odmiany posiać. Mam do wyboru : sekret, octavio, probus, meloman, tomko, borowik

Jaką wybrać na 5 i 6 klasę?  Brać z hodowli strzelce czy z kielc?

Opublikowano

10 minut temu, Pstrąg napisał:

Zastanawiam się jakie odmiany posiać. Mam do wyboru : sekret, octavio, probus, meloman, tomko, borowik

Jaką wybrać na 5 i 6 klasę?  Brać z hodowli strzelce czy z kielc?

Ja w tym roku na takich glebach będę siał Avokado i borowik

Opublikowano
Dnia 7.09.2021 o 05:17, michal_19 napisał:

Co ty tak z tą suszą płaczesz, wiosną tak samo pisałeś ,a ledwo co górna warstwa zdążyła obeschnac, u mnie tak samo sierpień 150l , górna warstwa obeschla i chciał nie chcial musi lekki kurzek iść, ziemia wyoruje się wilgotna, gleba przepuszczalna to nie napada Ci na zapas deszczu.

po prostu piszę jak jest !!!

Opublikowano
Dnia 7.09.2021 o 15:29, Bubas napisał:

Ja w tym roku na takich glebach będę siał Avokado i borowik

avokado bez reeracji, fajnie wyglada ale słabo sypie,mialem je drugin rok i juz wiecej go nie bedzie

podobnie meloman, lepiej zasiac panteon lub fredro