Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jakieś pszenżyto na słabe gleby 3-6 klasa, większość 4b i 5 klasa. 3 i 6 delikatnie. 

Co polecicie?? 

Salto, borowik. U mnie borowik w tym słabym roku dał 3.8t/ha 5-6 klasa ziemi i po zimie mega przerzedzony plus wypaleniska na wzniesieniach. Jak dla mnie najlepszy na piachy 5-6klasy. Słyszałem też dobre opinie o melomanie ale to na te 3-4klase bo na 6 to juz słabo.

7 godzin temu, jacor73 napisał:

Rotundo i octavio

Tak tak rotondo....na 5-6klase ech...

Edytowane przez Michal014d
Błąd
Opublikowano

W tym roku wszędzie mialem rotondo posiane. Po plesni sniegowej myslalem ze bedzie najgorzej a zaskoczyl i lepiej wygladal niz dzialka obok bez plesni. Co do ziarna,mocno zaschnięte te co kosilem przed deszczami. Pozniejsze wygladalo bardziej zblizone do typu pszennego. Mialem 47ar posianego kwalifikatu(praktycznie zerowe nawozenie bez ochrony fungicydowej tylko raz na dwuliścienne opryskane) to sasiad poprzeczniaka i wzdluz wykosil przez pomyłkę(wychodzi ze 7ar). No to z 40ar nakosilem caly zbiornik bizona. Ładne grube ziarno jak na 4klase.

Opublikowano
10 godzin temu, Michal014d napisał:

Salto, borowik. U mnie borowik w tym słabym roku dał 3.8t/ha 5-6 klasa ziemi i po zimie mega przerzedzony plus wypaleniska na wzniesieniach. Jak dla mnie najlepszy na piachy 5-6klasy. Słyszałem też dobre opinie o melomanie ale to na te 3-4klase bo na 6 to juz słabo.

Tak tak rotondo....na 5-6klase ech...

Poczytaj sobie temat, niektórzy podobno  na 6 klasie ponad 5 ton nakosili, a kolega pisze, że większość 4b i 5

Opublikowano
2 godziny temu, dexter1908 napisał:

Ktoś stosuje pomiot kurzy suchy jesienią pod pszenżyto ozime? Jakie dawki dajecie? 

Lepiej dać mniej a na wiecej ha rozrzucić. Uzupełnić npk w połowie/ ćwierci dawki. Z pomiotem jest ten problem ze nie wiesz ile tam słomy jest. 

Opublikowano

Ja dawałem obornik spod brojlera troche słomiasty 12t/ha tyle, że pod jęczmień ozimy, dobre to by było jakby przez zimę nie wypłukiwało azotu, bo już przed strzałem w źdźbło już trochę azotu brakowało. Także azot koniecznie wiosną musi być i tak. 

A jak u was Belcanto ma się z porastaniem? Bo rotondo tragedia, nie wiem co z tego bedzie ale straty raczej na poziomie 60-80% bo kiełek ziarno wypycha na zewnątrz i motowidła pewnie wymłócą.

Opublikowano
10 godzin temu, krzysztofsb napisał:

Orinoko nie polecam slabo sie krzewi zdecydowanie Belcanto

Miałem w zeszłym roku Orinoko, i nie mogę na niego złego słowa powiedzieć.. U mnie się sprawdziło!!

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, MarcinC360 napisał:

A jak u was Belcanto ma się z porastaniem? Bo rotondo tragedia, nie wiem co z tego bedzie ale straty raczej na poziomie 60-80% bo kiełek ziarno wypycha na zewnątrz i motowidła pewnie wymłócą.

Na razie nic się z nim nie dzieje ;)

Opublikowano
Dnia 7.08.2021 o 08:35, Mariusz2903 napisał:

Panowie co zrobić z porośniętym pszenżytem ? jak się uda go wykosić , skup to przyjmie ? czy do domu i szuflować 7 ha Rotondo .

Ale co szuflowanie pomoże ? Na paszę ? 

To długie kiełki ma że nie przyjmą , najlepiej weź trochę na skup zwieś i powiedzą czy wezmą , a to co na ziemi leży że porosło ? 

Dnia 7.08.2021 o 09:51, MarcinC360 napisał:

U mnie Rotondo już przed tymi deszczami puszczało kiełki, ale teraz jak spadło 90L/m2 to boję się wyjść w pole... Na jesień zastanawiam się nad Orinoko i Belcanto.

U mnie jakoś nie puściło kiełków Rotondo wykoszone przed tym deszczem teraz , ale po mniejszych deszczach , Meloman też nie puścił , ale w okolicy pszenżyto puszczało już kiełki z 2 -3 tygodnie temu ładne długie kłosy tylko nie wiem co za odmiana 

Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz160 napisał:

Miałem w zeszłym roku Orinoko, i nie mogę na niego złego słowa powiedzieć.. U mnie się sprawdziło!!

U mnie również orinoko się sprawdziło, miałem 2 rok i mogę polecić. Wlasnie powiedziałbym że dobrze się krzewi. Gleba 4b.

21 godzin temu, dexter1908 napisał:

Ktoś stosuje pomiot kurzy suchy jesienią pod pszenżyto ozime? Jakie dawki dajecie? 

Pomiot kurzy ja stosowałem bez słomy z chowu klatkowego. Trzeba uważać z ilościa żeby nie przesadzić z ilością, bo przy suchym roku pali dodatkowo. Ja dawalem 10 t/ha, był rok z opadami i pszenżyto rosło rewelacyjnie. W takim powiocie jest nawet ponad 3% azotu. 

Opublikowano
driver24 napisał:

11 godzin temu, Tomasz160 napisał:

U mnie również orinoko się sprawdziło, miałem 2 rok i mogę polecić. Wlasnie powiedziałbym że dobrze się krzewi. Gleba 4b.

21 godzin temu, dexter1908 napisał:

Pomiot kurzy ja stosowałem bez słomy z chowu klatkowego. Trzeba uważać z ilościa żeby nie przesadzić z ilością, bo przy suchym roku pali dodatkowo. Ja dawalem 10 t/ha, był rok z opadami i pszenżyto rosło rewelacyjnie. W takim powiocie jest nawet ponad 3% azotu. 

to jakoś mało bo w oborniku od trzody jest 4%

A nie % tylko kg w tonie

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Ale co szuflowanie pomoże ? Na paszę ? 

To długie kiełki ma że nie przyjmą , najlepiej weź trochę na skup zwieś i powiedzą czy wezmą , a to co na ziemi leży że porosło ? 

U mnie jakoś nie puściło kiełków Rotondo wykoszone przed tym deszczem teraz , ale po mniejszych deszczach , Meloman też nie puścił , ale w okolicy pszenżyto puszczało już kiełki z 2 -3 tygodnie temu ładne długie kłosy tylko nie wiem co za odmiana 

U mnie w okolicy spadło 100 l wody przez tydzień , stojące puszcza kiełki pszenżyto ,leżące do zapomnienia tylko zielony nawóz , jak by grzało z tydzień to coś by zebrał , nakład był duży i wszystko marnieje , mam zapisywane włożyłem ponad 8 000 zł a jeszcze kombajn ok. 3000 zł i takie to baty .