Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Michal014d napisał:

Absolutnie nie chyba ze w ciagu dnia nie bedzie u ciebie słońca i 25oC. No chyba że chcesz popalić zboze. Ja dwa dni temu pryskalem żyto i pszenżyto kristolan, plonvit zboża, mocznik, siarczan magnezu i tebukonazol wiec trochę namieszalem i nic nie popalilo a wyjechalem pryskac po 18 wieczorem i tobie tez tak polecam.

Zobaczymy za kilka dni po takiej mieszance ;)

Opublikowano
Przed chwilą, Michal014d napisał:

Nie strasz :) myślę ze juz byloby coś widać.

Dales 12 kg mocznika plus azot z kristalonu i plonvitu to juz troszke jest.. moze nie bedzie zle

Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Dales 12 kg mocznika plus azot z kristalonu i plonvitu to juz troszke jest.. moze nie bedzie zle

Ale to nie są jakieś kosmiczne ilości w odzywkach a mocznika dawałem okolo 5% roztwór więc nie dużo a odzywki az tak tego procentu nie podbija...

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Michal014d napisał:

Ale to nie są jakieś kosmiczne ilości w odzywkach a mocznika dawałem okolo 5% roztwór więc nie dużo a odzywki az tak tego procentu nie podbija...

we will see ;)

Troche tego namieszales..

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
5 minut temu, WojciechFirus napisał:

jakie dawki?

Dam 100 g azoksy i 200 tebu

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Zobaczymy za kilka dni po takiej mieszance ;)

Po ilu dniach moga byc jakies negatywne skutki ?

1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Absolutnie nie chyba ze w ciagu dnia nie bedzie u ciebie słońca i 25oC. No chyba że chcesz popalić zboze. Ja dwa dni temu pryskalem żyto i pszenżyto kristolan, plonvit zboża, mocznik, siarczan magnezu i tebukonazol wiec trochę namieszalem i nic nie popalilo a wyjechalem pryskac po 18 wieczorem i tobie tez tak polecam.

Opryskalem bylo 19 stopni teraz slonce swieci i 23 stopnie dalem tylko 2.5kg na hektar odzywki mega z chemirolu npk(mg-s) 18 18 18 (2.5-20) z mikroelementami odzywka mega standard moze sie cos zlego stac nic nie dosypywalem tylko ta odzywka 

Opublikowano

ja w tym roku nie stosuje dokarmiania do listnego szkoda kasy i przejazdów pszenżyto dostało na wiosnę 160 N na 2 dawki  na drugą poszedł mocznik 200 kg na ha ma być efekt zieloności i takie się robi mam zapas mocznika i siarczanu magnezu zobaczę po tych deszczach jakie będzie to prysnę 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Po ilu dniach moga byc jakies negatywne skutki ?

Opryskalem bylo 19 stopni teraz slonce swieci i 23 stopnie dalem tylko 2.5kg na hektar odzywki mega z chemirolu npk(mg-s) 18 18 18 (2.5-20) z mikroelementami odzywka mega standard moze sie cos zlego stac nic nie dosypywalem tylko ta odzywka 

Jak tylko to dałeś to groźnego nic nie bedzie ale końcówki lisci może przypalić ale wiadomo zależy u jednogo przypali u drugiego nie.

Opublikowano (edytowane)

Pojechałem trochę kamieni pozbierać no i pszenżyto tak o wygląda. Kilka zdjęć takich najsłabszych miejsc, gdzie po zimie było przerzedzone, reszta to tak po całym polu się przeszedłem i parę fotek jak to mniej więcej wygląda. Widać że mocno ruszyło. W porównaniu z niektórymi wyrzucanymi tu fotami to oczywiście bieda, no ale to pszenżyto, które zastanawiałem się czy nie zlikwidować na wiosnę, wiec chyba nie ma aż takiej tragedii. Ale menda jeszcze leży miejscami mocno na ziemi. Mam nadzieję, że do żniw się zbierze podnieść :)

Od razu pytanie. Jak pogoda pozwoli, to chciałem jutro jechać 12.5kg mocznika/5kg siarczanu magnezu/odżywka/skracanie/grzybowka. No i na tym chciałem zakończyć akcje z pszenzytem na ten sezon. No i mam dylemat tego typu

1)Niby już pryakalem takimi mieszankami i nic się nie działo, ale mniejsze zboże. Myślicie, że nie za duża mieszanka? Czy coś odjąć?

2) Uciekło mi pierwsze kolanko - przed majem dopiero wychodziło, potem deszcze, a wczoraj zachodze na pole, a tam już drugie. Także do skracania zostaje mi zamiennik moddussa. Na opakowaniu jest max 0.6L. Dać to wszystko razem, czy np coś odjąć z punktu pierwszego, zmniejszyć dawkę moddussa do np 0.4 i za parę dni pojechać pozostałe 0.2 z tym co ujmę z punktu pierwszego? Najchętniej to bym zrobił wszystko naraz, ale też nie chciałby sobie bajzlu narobić.

IMG_20210512_131742809~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210512_131635971~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210512_130826946~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210512_131228170~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210512_131950184~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210512_121020088_HDR~2_copy_1471x1040.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Byłem obejrzeć Probusa.

Oj chyba muszę się martwić czy ustoi. Bujnęło go konkretnie. Prawie do kolana sięga.

20210512_163538.jpg

20210512_163526.jpg

Opublikowano

Mocznik to nie na takie sprawy😁

Tu tylko 2xrsm. Łącznie chyba 350l. Nie całe 140N

Już dostał 0,6 moddusa, a to maxymalna dawkacw pszenżycie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Byłem obejrzeć Probusa.

Oj chyba muszę się martwić czy ustoi. Bujnęło go konkretnie. Prawie do kolana sięga.

20210512_163538.jpg

20210512_163526.jpg

O ja pier**le 💪