Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

U mnie posiany saletrosan 6 marca do teraz 10 mm i pszenżytko pieknie zielone rośnie lodzkie

Jaki powiat ? Bo u mnie tez lodzkie ale marnie sie ruszaja pszenzyta 

Opublikowano

Spokojnie, w tym tygodniu będzie ciepło to podziała. Przecież żeby ta wolno działającą forma azotu z saletrosanu przekształciła się do formy przyswajalnej musi minąć 10dni z temp. gleby minimum 5 stopni. A teraz byście wyjechali i nawet to się nie rozpuści bo deszczu narazie brak, a nawet jeżeli się rozpuści to też trochę czasu minie aż podziała

• Like 1
Opublikowano

na spokojnie z azotem się nic nie stanie to jest 3tyg dopiero, u nas po rozsianiu tydzień później już widziałem pobieranie azotu ale teraz mniejsze temperatury i wszystko zastopowało ale w przyszłym tygodniu ruszy napewno

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

To co z tym azotem się stało🤔?

68 N poszło na ha w saletrze roztopiła się i nie ulatnia ale azot spoczywa w górnej warstwie gleby 

na 2 dawkę mocznik przed deszczem 92 N czystego 

53 minuty temu, deSilva napisał:

Chyba nie myślałeś że jak posiejesz nawóz to ruszy zaraz wegetacja nawet w mrozie.  :P

wiedziałem że będzie zimno ale na 2 dzień spadło trochę deszczu i to mnie ponagliło nie ma takich strat w azocie już nie raz sypałem i nie spadła ani kropla wody wtedy przejazd stracony 

Opublikowano
56 minut temu, ZELKOW napisał:

na spokojnie z azotem się nic nie stanie to jest 3tyg dopiero, u nas po rozsianiu tydzień później już widziałem pobieranie azotu ale teraz mniejsze temperatury i wszystko zastopowało ale w przyszłym tygodniu ruszy napewno

Dokładnie, tam gdzie wysiewałem 2 marca, to pszenżyto pięknie ruszyło, bo załapało jeszcze trochę tego ciepła, tam gdzie wysiewane było 6 marca, to stoi, jak stało :)

Opublikowano

WWL po  piątkowym opadzie sniegu na polach leży jeszcze ze 25 cm  tego białego gówna i sobie kika dni poleży jeszcze  , nie wrózy to dobrze bo zle po zimie nie było 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, daron64 napisał:

U nas większość się już rozpuściła. Ale pogodę bez szalu zapowiadają. W dzień do max 12, a większość najbliższych dni to 8-10, a w nocy minimalnie na +

A co ma być, upały? toż to 21 marca dopiero, pogoda typowa na marzec. Napuszczają ludzi naprzód że będzie po 20 st. a za dzień dwa aktualizują pogodę zgodną z aurą na marzec.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, HubertSzałkiewicz napisał:

Czy Pszenżyto jare poradzi sobie po jęczmieniu jarym ? niestety tak przypada działka 

a czy wogole pszenzyto jare jest sens siać ? ja słyszałem ze to wcale nie plonuje ,pozno dojrzewa , kolega kiedys pierwszy raz zasiał i powiedział ,że ostatni lepiej zimowe

Opublikowano

wiadomo że ozime lepiej plonuje , ale jakby miało ozime wymarznąć to lepiej mieć kilka ton jarego 😉

a jak ozime nie wymarznie to jare miesza się z ozimym i heja do portu !!!

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 21.03.2021 o 19:41, k16mk napisał:

wiadomo że ozime lepiej plonuje , ale jakby miało ozime wymarznąć to lepiej mieć kilka ton jarego 😉

a jak ozime nie wymarznie to jare miesza się z ozimym i heja do portu !!!

w jakim celu mieszac pszenzyto jak ono i tak jest paszowe , to zadnych parametorw jak pszenica nie musi spelniac , tylko jakies podstawowe paszowe parametry 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, warchest napisał:

w jakim celu mieszac pszenzyto jak ono i tak jest paszowe , to zadnych parametorw jak pszenica nie musi spelniac , tylko jakies podstawowe paszowe parametry 

byłem dziś w polu pszenżyta tragedia jakieś uschnięte wygląda jak powypalane pszenice jeszcze gorsze wydaje mi się że tan gdzie było mało  śniegu albo wcale to oziminy są ładne a tak to pleśń śniegowa zrobiła swoje a mówi się że jak zboża przykryte pierzynką to dobrze jest  też opinia że dużo śniegu spadło na niezamarzniętą glebę i pszenżyto ukisło 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Czy na T1 stosował ktoś pak na T1 ze sklepu agrosimex jak to się sprawdza chciałem zastosować to na 2,5 ha czy polecacie może coś innego w podobnej cenie