Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie borowik rok po centrali w ok 30% zjedzony przez pleśń śniegowa. Ale nie mam co narzekać u sasiadow 80% pól do przesiania nieliczne zostały. Tyle że w moim rejonie wschod podlasia na granicy z Białorusią zima była tragiczna na zboza śnieg praktycznie najwcześniej spadł w Polsce na wilgotna rozmrozona glebe i do teraz bez przerwy leżał. Zreszta placami dalej sporo go na polach zalega. W takich warunkach to i zaprawy nie uchronia przed pleśnią.

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Co Ty wiesz o tragicznym zbożu..tak wygląda w chyba najgorszym miejscu

IMG_20210301_114945997_HDR_copy_1156x650.jpg

Nie będę specjalnie szedł do sąsiada robić zdjęć ale u niego jedynie chwasty są zielone

Opublikowano

w rzadkim łanie może być problemem wtórne zachwaszczenie  , raz miałem dość rzadko ze 4 tygodnie przed żniwami zaczeło padać pora żniw sporo wilgoci żniwa się przedłużały i zlele rosło jak szalone a na przenżyto to musi ładnie suszyć żęby do koszenia ziarko było suche .

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, daron64 napisał:

Co Ty wiesz o tragicznym zbożu..tak wygląda w chyba najgorszym miejscu

IMG_20210301_114945997_HDR_copy_1156x650.jpg

Nie ma tragedii. Azotu dostanie i kłosem mniejszą obsadę nadgoni.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

U mnie gringo wygląda nawet zielono, tylko miejscami, gdzie słabe wschodu były to będzie rządziutko. Ale nie będę lat na polu przesiewać

U znajomego, nie wiem co on tam sial, chyba żyto , to wygląda jak po glifosacie

Opublikowano

przerąbane mieliście warunki widzę, u mnie tylko pleśń jest tam gdzie 3 razy nałożyła się obsada na poprzeczniaku, było za gęsto i wypadło a tak to jedynie gdzie zwierzyna leżała

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał:

Ma ktos posianego Melomana i pochwali sie fotkami jak teraz wyglada ?

Mam na roznych dzialkach i bardzo roznie wypada, od super kondycji do biedy.

Meloman jest raczej w typie zytnim, wiec pytanie czy on sie cos jeszcze krzewi wiosna? Wczoraj sie udalo wjechac z saletra.

Mam melomana od kilku lat bo u mnie się sprawdza ale z pleśnią zawsze miałem problem oprócz tego roku bo obecnie  wygląda zieloniutko i zdrowo ale pierwszy raz dałem na jesieni T0 może to to pomogło

Opublikowano
26 minut temu, daron64 napisał:

U mnie najpierw przyszedł śnieg, potem mróz i tak cały styczeń i większość lutego było

U mnie podobnie

Opublikowano

No właśnie wydaje mi się, że T0 mogło uchronić przed pleśnią w znaczący sposób, ale nikt się nie spodziewał takiej zimy zwłaszcza jak tu kolega pisał u nas na wschodzie Podlasia. Mnóstwo pól ma z pleśnią problem niestety. Nawet bardzo dobre zaprawy nie uchroniły w 100%. Miejmy nadzieję, że straty nie będą tak duże jak się wydaje. 

Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał:

Dokładnie, najwięcej zależy od odmiany. Razem z kolegą z Agrochemu zauważyliśmy że pszenżyta w typie ziarna pszenicznego praktycznie zero porażenia, a ziarno w typie żytnim to pszenżyta mega porażone albo takie porażenie pół na pół czyli nie wiadomo czy to przesiać czy nie. A co do zaprawy to jeden gość dzwonił do tego kolegi z pretensjami co on mu za materiał siewny sprzedał bo 20ha żyta i pszenżyta do przesiania bo wszystko w pleśni co znaczy wg niego że zaprawione byle czym i byle jak

My mamy rotondo.

Opublikowano
12 minut temu, Hubert10624 napisał:

Siema, stosował ktoś z was gnojowice od trzody pogłównie w pszenżycie?

Mój kolega stosował 2 lata temu , ale odpuścił nawożenie sztuczne i nie wyszło to najlepiej. 

Opublikowano

Będę siał jarego sopota prawdopodobnie jutro i mam dylemat ponieważ zawsze dawałem przedsiewnie polifoske razem z mocznikiem. A gdyby tak w tym roku zastosować przedsiewnie samą polifoskę 6 powiedzmy te 300 kg na ha a azot jak zacznie wschodzić np w formie saletry? i potem druga powtórka saletry? Gdyby zrobił pierwszą opcją polifoska z mocznikiem to nie bedzie czasem tak ze zanim roślina będzie tak na prawde potrzebowała tego azotu to jego już tam zbyt wiele nie zostanie? 

Opublikowano

Ja taki błąd w ubiegłym roku popełniłem w jęczmieniu. Chciałem dać azot na szpilkę zamiast pod korzeń. No i przyszła taka susza, że sporo plonu straciłem bo azotu na start było mało.

Dziś zasiałem pszenicę jarą i dałem 200kg moczniku pod korzeń

Opublikowano (edytowane)

U nas w prognozie deszcz, śnieg, mróz do -10. Dopiero bambry w rzepaki powjezdzali. Jak nie zmienia prognoz, to poniedziałek kizeryt, wtorek saletra.

Edytowane przez daron64