Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Cihu napisał:

To jest górka? Pole równe jak na stole. :) Jeśli nigdy ci tu nie rośnie to znaczy, że czegoś jeszcze tu brakuje i niekoniecznie tylko wody. 

Górka górka. Takie piaszczyste wzniesienie i piach taki aż w oczy razi. :) to co dalej widać to jest z metr niżej a różnica kolosalna w kondycji roślin. 

Opublikowano
15 minut temu, ZYLA napisał:

To w moim Gringo już kłos pomału wylazi. Gdyby nie susza było by kapitalne. 

Screenshot_20180513-132414.png

Screenshot_20180513-132426.png

To samo pole. 

A myślałem że to tylko u mnie takie kiepskie jest na niektórych kawałkach ;-(

Opublikowano

ZYLA moje Gringo na piachu wyglada podobnie,uschło w pień ale naszczęscie mały kawałek bo niecały 1ha tylko , mam 3 ha na glinie troche wiecej deszczu tam bylo i lepiej wilgoc trzyma i wyglada podobnie ja kolega Thorod pokazuje.Moim zdaniem Gringo jest dość wymagające,jezeli ma dobrą ziemie i dobre nawozenie  to daje naprawde super plon ale na glebach gdzie brakuje wody to trzeba szukac innnej odmiany.Mam Palermo na takiej samej ziemi jak Gringo i wyglada o wiele lepiej mimo mniejszego nawożenia.

Opublikowano

Będę musiał przetestować tą odmianę bo z Gringo na lżejszych glebach i w zeszłym roku był problem. 

Jest szansa na deszcze w tygodniu, a i dziś wszyscy zmokli na poświęceniu pól :D W związku z tym zboża mogą pogonic i tu pytanie, czy jest jeszcze (początek kloszenia) możliwość regulacji łanu. Gdzie jest wilgoć zboże jest ładne i boję się czy ustoi. 

Opublikowano
5 godzin temu, ZYLA napisał:

To w moim Gringo już kłos pomału wylazi. Gdyby nie susza było by kapitalne. 

Screenshot_20180513-132414.png

Screenshot_20180513-132426.png

To samo pole. 

Dosłownie jakbym widział swoje TWINGO.Jak tam u was twingo już się kłosi ile pięterek?

Opublikowano
10 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

Dosłownie jakbym widział swoje TWINGO.Jak tam u was twingo już się kłosi ile pięterek?

Moje Twingo przysycha ,zaczyna się kłosić,a do tego ma z 30 cm;-(

mam je pierwszy rok,ono zawsze takie małe?

Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

Ja też pierwszy rok Twingo  wygląda jakbym je porządnie skrócił jednak susza daje się we znaki zrobię zdjęcia to wrzucę wieczorem.Poszło t1 a teraz na t2 nie ma pogody :(

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

Będę musiał przetestować tą odmianę bo z Gringo na lżejszych glebach i w zeszłym roku był problem. 

Jest szansa na deszcze w tygodniu, a i dziś wszyscy zmokli na poświęceniu pól :D W związku z tym zboża mogą pogonic i tu pytanie, czy jest jeszcze (początek kloszenia) możliwość regulacji łanu. Gdzie jest wilgoć zboże jest ładne i boję się czy ustoi. 

Mam pierwszy rok Meloman i Trapero  i też nie regulowałem, trapero widzę że niskie będzie i ma wąskie listki w porównaniu z drugą odmianą i mączniak bardziej go atakował , a meloman na nowej działce bardzo ładny jeszcze sie nie kłosi i dość wysoki mam nadzieję ze ustoi.

Opublikowano (edytowane)

Twingo jest wczesne, po h.j ja je skracałem... (fakt dostało najwięcej N) modusem, to nie wiem myślałem, że ulewy przyjdą :))

Meloman, Twingo, Borowik u mnie kłoszą się. Avokado lada moment, płoży się podobnie do Twingo, kolorem teraz wygląda jak żyto. Królem słabych  gleb miało być, a jak wody nie ma, to nic nie pomoże. Cienkie łodyżki i kłosek, ciekawe jak się uziarni względem np. Borowika.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Moje pszenżyto Meloman zaczyna się kłosić. Ile czasu minie aż zacznie kwitnąć? Zastanawiam się, czy je opryskać jakimś fungicydem na kłos teraz, czy poczekać i dać jak przekwitnie? Widać też trochę skrzypionki więc bym to połączył, tylko jechać jutro czy czekać?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dzisiaj byłem zobaczyć pszenżyto jak na razie daje radę ale mocno się zdziwiłem bo zaczyna się kłosić, miałem robić T2 ale teraz wyjdzie T2/3.

Na T1 poszedł tilt turbo i jest czysto, i pytanie co dać na T2/3 odmiana remiko ?

I czy można dodać jeszcze Cu, Zn, Mn, siarczan magnezu ? czy lepiej sobie darować żeby nie zaszkodzić bo jest sucho, mocznika nie daje.

W maju 0mm, powiat lublin.

Edytowane przez Adam94
Opublikowano (edytowane)

to może teraz odmiana Borwo wygląda miejscami tak jak powyżej na zdjęciu na polu totalna mozaika raz ok 70 cm raz 30 nie skracane oczywiście już się kłosi  T2/T3 odpuszczam nie ma sensu w to inwestować poszło 150N  po I dawce nawet poszedł deszcz  na początku kwietnia kurde mokro było po zimie tak że nie można było wjechać zapowiadało się super ale  poźniej  już nic nie spadło i II dawka tak sobie poleżała kaszana całkowita, na T1 strasznie mączniaka złapało

Edytowane przez theta
Opublikowano

18 minut temu, Adam94 napisał:

Witam. Dzisiaj byłem zobaczyć pszenżyto jak na razie daje radę ale mocno się zdziwiłem bo zaczyna się kłosić, miałem robić T2 ale teraz wyjdzie T2/3.

Na T1 poszedł tilt turbo i jest czysto, i pytanie co dać na T2/3 odmiana remiko ?

I czy można dodać jeszcze Cu, Zn, Mn, siarczan magnezu ? czy lepiej sobie darować żeby nie zaszkodzić bo jest sucho, mocznika nie daje.

W maju 0mm, powiat lublin.

U mnie też tilt był, a na T2/3 zastanawiam się dać tebukonazol + epoksykonazol. Jak popada to w pełnych dawkach i na lepszych działkach do tego coś mocznika, siarczan i mikro, a jak nic nie popada to na słabsze działki nawet nie będzie sensu wjeżdżać opryskiwaczem.

Opublikowano
7 minut temu, theta napisał:

to może teraz odmiana Borwo wygląda miejscami tak jak powyżej na zdjęciu na polu totalna mozaika raz ok 70 cm raz 30 nie skracane oczywiście już się kłosi  T2/T3 odpuszczam nie ma sensu w to inwestować poszło 150N  po I dawce nawet poszedł deszcz  na początku kwietnia kurde mokro było po zimie tak że nie można było wjechać zapowiadało się super ale  poźniej  już nic nie spadło i II dawka tak sobie poleżała kaszana całkowita, na T1 strasznie mączniaka złapało

no coż można poradzić taki w tym roku mamy rok susza totalna ,na lepszych ziemiach jeszcze jako tako to wyglada na tych gorszych totalna katastrofa miejscami ,poszły duże koszty a teraz nie wiadomo czy nawet sie zwrócą,wrzuć zdjęcie tego Borwo jak to teraz wyglada.Ja wrzuce zdjecie swojego Gringo jak się ładnie trzyma na 4a/b na glinie ale dopiero za tydzien bo nie mam możliwości i dla porównania  na słabszej gdzie popaliło.

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Twingo według charakterystyki odmiany  wysokość 94 cm  a realnie pewnie koło 80 cm to mu trochę brakuje

Opublikowano
21 minut temu, theta napisał:

Twingo według charakterystyki odmiany  wysokość 94 cm  a realnie pewnie koło 80 cm to mu trochę brakuje

Owies siany koniec marca jest już wyższy od mojego Twingo :) tam gdzie ziemia trzyma wilgoć jest ładne dawka 110N miał jeszcze iść salmag na kłos , ale pogoda :(

Opublikowano

Pszenżyto się kłosi, miał pójść epoksy na T2 ale czekałem na deszcz i się nie doczekałem... pytanie zaczekać jeszcze i pojechać eposky+tebu jako T2/T3? Jeśli chodzi o presję to jedynie mączniaka delikatnie widać.