Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co z tego że latwo przyswajalna jak ma w uj azotu w składzie, co na jesieni jest nie wskazane. Ja bym na twoim miejscu zastosował 200-300kg superfosfatu i dodatkowo Soli potasowej ze 100-200 kg na podtrzymanie poziomu zasobnosci. Bo przykładowo plon 6ton pobierze ok. 200kg superfosfatu (30%) i 200kg soli potasowej (60%)

Jezeli mówimy o superfosfacie to jest jeden superfosfat wzbogacony 40%P 10%Cao i superfosfat prosty,który ma w składzie P-19% Ca-25% S-32% więc ten pierwszy chyba lepszy ale wzboagacony i sól potasowa sa po 1400zł więc chyba lepiej wyjdzie zastosować 200kg NPK 7-20-30 niż po 100 kg soli i superfosfatu ,koszt podobny a w npk jeszcze mamy azot.Lub zastosować sam superfosfat bo zawartość jego jest bardzo niska a potasu średnia więc lepiej inwestować w fosfor.

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano

Co z tego że latwo przyswajalna jak ma w uj azotu w składzie, co na jesieni jest nie wskazane. Ja bym na twoim miejscu zastosował 200-300kg superfosfatu i dodatkowo Soli potasowej ze 100-200 kg na podtrzymanie poziomu zasobnosci. Bo przykładowo plon 6ton pobierze ok. 200kg superfosfatu (30%) i 200kg soli potasowej (60%)

Co z tego superfosfatu gdzie znaczna część fosforu jest rozrpuszczalna w kwasach i Bóg wie kiedy to będzie dostępne dla roślin. Przy sporym braku fosfotu trzeba działać szybko i tu najlepszy fosforan. 

Opublikowano

Ogolnie u mnie w gospodarstwie jest zasada ze jesli mamy czegos na poziomie wysokim to dajemy te 100kg danego składnika na podtrzymanie natomiast tego co mamy srednio lub mniej niz srednio dajemy tyle ile wychodzi z wyliczen wyliczenia robie bardzo prosto siejac np pszenzyto celuje w plon 7t z ha wiec patrze w tabele w internecie sa ile np fosforu pobiera pszenzyto aby dac te 7t i jak mam juz ta ilosc np 80kg czystego składnika (nie wiem ile tylko wymyslona liczba zeby zaraz nie było hejtu ) to daje jeszcze o połowe wiecej czyli 120kg i tak az uzyskamy ta min srednia  a najlepiej wysoka zawartosc w glebie chodz to pprzez rok czy 2 sie nie osiagnie a ponadto fosfor jest mało ruchliwy wiec nawozenie nim nie powoduje jakis strat jak np azotem chodz o tym tez moznaby ksiazke pisac

Opublikowano

Ogolnie u mnie w gospodarstwie jest zasada ze jesli mamy czegos na poziomie wysokim to dajemy te 100kg danego składnika na podtrzymanie natomiast tego co mamy srednio lub mniej niz srednio dajemy tyle ile wychodzi z wyliczen wyliczenia robie bardzo prosto siejac np pszenzyto celuje w plon 7t z ha wiec patrze w tabele w internecie sa ile np fosforu pobiera pszenzyto aby dac te 7t i jak mam juz ta ilosc np 80kg czystego składnika (nie wiem ile tylko wymyslona liczba zeby zaraz nie było hejtu ) to daje jeszcze o połowe wiecej czyli 120kg i tak az uzyskamy ta min srednia  a najlepiej wysoka zawartosc w glebie chodz to pprzez rok czy 2 sie nie osiagnie a ponadto fosfor jest mało ruchliwy wiec nawozenie nim nie powoduje jakis strat jak np azotem chodz o tym tez moznaby ksiazke pisac

Dobrze mówisz ,trzeba dużo czasu żeby podwyższyć zawartość p i k gdy stosujemy tyle ile rośłina pobierze to zawartość sie za bardzo nie podwyższy a jeżeli mówisz że dajesz jeszcze o połowe więcej to na pewno po jakimś czasie ta wartość wzrośnie a jak w się to w praktyce do plonowania w przy takim nawożeniu i na jakiej klasie uprawiasz pszenżyto,? ja od tego roku zacząlem tak na poważniej  i bardziej profesjonalnie do nawożenia zbóż.W tym roku zastosowałem tylko 100 kg pk na wiosnę i  w sumie pogłownie z 90N i pszenżyto oddało 4t mimo że wyniki przyszły i okazało się ze ziemia kwaśna pk niskie tylko magnez był średni ,więc myślę że przy rozsądnym gospodarowaniu i doporwadzeniu ziemi do porządku potencjał na 6 ton jest przy dobrym roku.

Opublikowano

Co z tego superfosfatu gdzie znaczna część fosforu jest rozrpuszczalna w kwasach i Bóg wie kiedy to będzie dostępne dla roślin. Przy sporym braku fosfotu trzeba działać szybko i tu najlepszy fosforan.

93% superfosfatu prostego jest rozpuszczalna w wodzie, jak też jest szybko dostępny. Superfosfat wzbogacony to owszem szajs.

Nie musisz mi zachwalać fosforanu, bo znam jego zalety i wyższość nad superfosfatem ale przedsiewnie na oziminy? Raz że większość azotu zostanie wypłukana przez zimę, a po drugie zwiększy to uwodnienie rośliny, zwiększając ryzyko wymarznięcia.

Opublikowano

Dobrze mówisz ,trzeba dużo czasu żeby podwyższyć zawartość p i k gdy stosujemy tyle ile rośłina pobierze to zawartość sie za bardzo nie podwyższy a jeżeli mówisz że dajesz jeszcze o połowe więcej to na pewno po jakimś czasie ta wartość wzrośnie a jak w się to w praktyce do plonowania w przy takim nawożeniu i na jakiej klasie uprawiasz pszenżyto,? ja od tego roku zacząlem tak na poważniej  i bardziej profesjonalnie do nawożenia zbóż.W tym roku zastosowałem tylko 100 kg pk na wiosnę i  w sumie pogłownie z 90N i pszenżyto oddało 4t mimo że wyniki przyszły i okazało się ze ziemia kwaśna pk niskie tylko magnez był średni ,więc myślę że przy rozsądnym gospodarowaniu i doporwadzeniu ziemi do porządku potencjał na 6 ton jest przy dobrym roku.

Ja na 4 i 5 klasie ale u mnie niewazne czy pszenzyto czy owies czy inne nawozenie moze nie bardzo bogate ale wystarczajace zeby był w maire plon i podniosła sie zawartosc w glebie

Tak na 4 i 5 klasie przy dobrze doprowadzonej glebie spokojnie i 7-8 ton sie uzyska ja w tym roku w granicach 5,5 -6 ton z hektara

Pamietaj ze przez kwasna glebe rosliny pobieraja mniej azotu niz ty im dostarczysz np przy kwasnej glebie przy nawozeniu 90kg N rosliny wykorzystaja 40kg

przy pszenzycie spokojnie około 130-140N mozesz dawac

Opublikowano

Mówię ci że odkąd zacząłem siać polifoske wiosna plon wzrósł znacząco teraz na hektarze 4-4,5t na V-VI klasie to norma a jak dawałem polifoske jesienią a azot wiosna to nie było wiecej jak 3,5t z hektara przy takich samych dawkach nawozu. Więc nikt mi nie powie noo chyba że na lepszych ziemiach to się nie wypowiadam.

A myślisz,ze na jakiej ziemi gospodaruje??PK tylko i wyłącznie pod korzeń!!!!U Ciebie plon wzrósł do 4-4,5t/ha fajnie , mi po ojcu jak przejąłem gospodarstwo 3 lata temu tak na dobre to z 4 t/ha max w tym roku na większości kawałków IV-V  otarłem się o 10t/ha , a na najlepszej działce przekroczyłem......

Opublikowano

93% superfosfatu prostego jest rozpuszczalna w wodzie, jak też jest szybko dostępny. Superfosfat wzbogacony to owszem szajs.

Nie musisz mi zachwalać fosforanu, bo znam jego zalety i wyższość nad superfosfatem ale przedsiewnie na oziminy? Raz że większość azotu zostanie wypłukana przez zimę, a po drugie zwiększy to uwodnienie rośliny, zwiększając ryzyko wymarznięcia.

superfosfat prosty ma tylko 19P ale 90% jest rozpuszczalna w wodzie i jego cena jest niska bo można kupić go za 800-900zł ale czy czasem na słabsze gleby zakwaszone tyle siarki czyli 32S to nie za dużo jeżeli ktoś zastosuje 200kg/ha to dostarczy aż 64S.

Opublikowano

@soltys48. Każdy robi tak jak uważa za stosowne. Nie obraz się ale w to ze na V klasie otarles się o 10t/ha to ci Nigdy nie uwierze. A ze przekroczyles to uwierze ale na I bądź II klasie nooo może i III. Także przestań już się sprzeczać i na mnie najezdzac ;)

Opublikowano

Spokojnie ale pomysl sobie czy kazdy kto zbiera po nawet te 8-9 ton pszenicy to kazdy ma gleby 1-3 klasy oczywiscie ze nie mozna i na 4-5 klasie osiagnac taki wynik ale trzeba sie liczyc z naprawde wysokim i konkretnym nawozeniem a im lepsza gleba i jej wieksza zasobnosc tym mniej trzeba w nia zainwestowac

Sam znam ludzi co na 4 klasie maja po 8,5 tony pszenicy ale samego azotu to idzie w okolicach 200-220kg N nie mowiac o P K no a i tak najwiecej robi pogoda bo jak nie sprzyja to nic nikt nie zrobi

Nie chce nikogo urazic ale mam na wsi kilku co o nawozach PK słyszeli gdzies kiedys a na wiosne to tak w połowie maja wysieja 100kg mocznika i chca miec po 5-6 ton bo gesto zasiali no to nie tedy droga

Opublikowano

powtarzałem i powtarzam klasa a klasa ziemi to różnica, u mnie w tej chwili na własnych polach mam wysokie i bardzo wysokie zawartości P i K, Co do plonu, są tu osoby które widziały moje pszenżyto i to nie na I,II,czy III klasie tylko na IV i V i naprawdę bez chwalenia takich zbóż jak miałem i sąsiedzi w tym roku to w życiu nie widziałem.Fakt nawożenie wysokie, ochrona też ale co najważniejsze pogoda dopisała

Opublikowano

No  też nie  wierze  w  10 ton  z 4 klasy 

Ważyłeś to?  czy na  zbiorniki jakoś liczyłeś? 

Bo znam gościa  co  liczy na  zboirniki z bizona i jak  zboże pokaze się  w okienku-  to  sypie na przyczepę , a że  słyszał od kogoś , że  w zbiorniku jest około  1600 kg [ jest nawet 1700  ale w pełniutkim]- to też  twierdzi że mu sypie  niesamowicie  ;)

Opublikowano

Oj jest takich sporo , co zbiornikami liczą lub też przyczepami , ale to że w dwóch by się zmieściło , to co wiozą na trzech ... , to już mało istotny szczegół :P .

Opublikowano

No to jak w takie wyliczenia idziemy to u mnie było z 2ha - 6 zbiorników pod korek i z pół 7mego, bizonowskich :) Ile to da? Po sprzedaży będzie rozwiązanie konkursu :)
Pszenżyto wyglądało naprawde bardzo przyzwoicie, a plon jak widać :/

Opublikowano

No to jak w takie wyliczenia idziemy to u mnie było z 2ha - 6 zbiorników pod korek i z pół 7mego, bizonowskich :) Ile to da? Po sprzedaży będzie rozwiązanie konkursu :)

Pszenżyto wyglądało naprawde bardzo przyzwoicie, a plon jak widać :/

a jakie przewidujesz nagrody?  ;)

ja stawiam na 11ton - o ile  były naprawdę  pełniutkie :P

Opublikowano

A u mnie z twingo dało 2 zbiorniki bizona rekorda z058. Tyle ze az tak pelne nie były. Tez w tym moja wina, że tek mało bo na grzyba brak ochrony, przez co bardzo mala waga i jakość ziarna. Owies chyba wiecej waży.