Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam...założyłem ten temat bo chciałbym usłyszeć opinie na temat mojego problemu.

Doradca o którym mowa napisał mi wniosek na MR, po niewielkich błędach z jego strony wniosek został rozpatrzony pozytywnie i dostałem dofinansowanie. Wszystko by było dobrze gdybym na tym etapie zakończył z nim współpracę. Niestety namówił mnie i mojego ojca żebym składał wniosek (który oczywiście on przygotuje) na MGR. Stwierdził że mogę ubiegać się o zwrot 60% na nowe maszyny i remont obory. Ja byłem przekonany że mam doczynienie z kompetentnym doradcą i że jeśli przygotował mi wniosek na MR to i na MGR będzie podobnie. Podpisałem umowę, zapłaciłem za zrobienie wniosku. Niedawno się dowiedziałem że składając wniosek na MGR trzeba było mieć 4 ESU, a ja we wniosku na MR zobowiązałem się do uzyskania 4ESU do końca 2013 roku. Doradca nic nie mówił że moge nie dostać dofinansowania z MGR bo w dniu składania wniosku nie mam 4 ESU (ja miałem 1,6 ESU). Wniosek mój jakimś cudem został przyjęty przez ARiMR ale napewno odpadnie po rozpatrywaniu.

Jak myślicie miał bym szansę wygrania sprawy w sądzie,o zwrot pieniędzy zapłaconych doradcy...?

Edytowane przez daro87
Opublikowano

jeśli stan rzeczywisty jest taki jak przedstawiłeś, to wskazany doradca nie powinien w ogóle przystępować do przygotowania wniosku, proponuję zaproponować mu zwrot kosztów usługi oraz rekompensatę wszystkich pozostałych kosztów związanych z przygotowaniem dokumentacji; a dla przestrogi możesz tutaj wskazać dane tego doradcy, byłem przekonany, że takie rzeczy to tylko w ODR

Opublikowano

A zapłaciłeś mu całość? U mnie w firmie są 3 etapy: płaci się za wypełnienie wniosku (1/3 umówionej kwoty), jak wniosek przejdzie i rolnik PODPISZE UMOWĘ Z ARIMR płaci kolejne 1/3 i jak rolnikowi rozliczymy inwestycje i rolnik dostanie kasę na konto płaci ostatnie 1/3. Poprawki zawsze są, każde biuro Arimr czepia się czegoś innego, ważne żeby ostatecznie wiosek przeszedł :) . Mogłeś jeszcze skorzystać z dofinansowania przez ARiMR 80% kwoty netto na stworzenie biznesplanu ale pod warunkiem że wcześniej skorzystałeś z dofinansowania 80% na ocenę gospodarstwa z crossa.

Opublikowano

No właśnie sam się sobie dziwie że mu odrazu wszystkie pieniądze zapłaciłem wkącu ja powinienem stawiać warunki, no ale to tak na szybkiego było. A ten człowiek znał dokładnie moja sytuacje bo robił mi wniosek na MR.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v