Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, że od niemal 30 lat uprawiam wyłącznie Irysa, naszedł chyba czas, żeby spróbować czegoś innego. Irys dlatego że po prostu u mnie w okolicy jest bardzo dobrze zbywalny i ludzie go chętnie kupują. Ale na przyszły rok chciałbym spróbować czegoś innego i zasadzić 1ha irysa i 1 ha surmi. I właśnie w kwestii tej drugiej mam do Was pytanie. Ktoś z Was uprawiał ten gatunek? Faktycznie jest taki smaczny jak niektórzy piszą czy irys lepszy?  

Opublikowano

Ja w tym roku dostałem trochę odmiany Ignacy, pięknie wyrósł i na wczesne szybko kopałem, w smaku całkiem fajny. Resztę teraz zebrałem to dawno takiego plonu nie miałem.

Mam tylko kłopot bo na dołku mam sporo parszywych, 2 lata jak wapnowane pole było i nadal takie zjawisko, na wzniesieniu lżejsza ziemia i są czyste. Jest jakiś sposób na to aby nie parszywialy?

1 minutę temu, soltys48 napisał:

Ponoć tak

Zobaczę czy uda się coś załatwić .

Opublikowano (edytowane)

U mnie parch zawsze występował w jednej sytuacji i to mam sprawdzone i potwierdzone nawet w tym roku. Resztki pożniwne, które nie zdążyły się do końca rozłożyć. Ziemniaki mam na 2 działkach po 1ha. Na jednej wcześniej był owies gdzie wiadomo, słoma niska. Kombajn nisko ściął, pociął, słomy było mało i przegniła. A druga działka to ziemniaki po życie i tam niestety parch jest. I co ciekawe, nie na całej działce ale właśnie z tej strony, gdzie ta słoma była ogromna i gęsta, tak, że aż się powaliła. I z tej strony faktycznie nawet ciężko było orać bo się wszystko zapychało a jak sadziłem ziemniaki to jeszcze słoma wyłaziła na wierzch. I w tym miejscu mam wszystko parszywe. I zawsze jak miałem parcha to właśnie tam gdzie było żyto i dużo słomy. Dlatego od przyszłego roku kończę z żytem. Wcześniej je siałem bo jeszcze były gospodarstwa w okolicy gdzie trzymali zwierzęta i wymieniałem słomę na obornik. A wiadomo, z żyta słomy jest dużo więc było to opłacalne. Teraz już zwierząt nikt nie trzyma i od jakiegoś czasu słomę tnę no i takie są właśnie efekty później z ziemniakami. Za rok już idzie tylko pszenica. 

Ale z tego co wiem, to duża ilość wapna też potrafi zepsuć ziemniaka. Dlatego na działki gdzie wiem że będą ziemniaki, daję jedynie 500 - 700kg na hektar i to oczywiście w sierpniu po żniwach. Nigdy później. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Słoma była cięta po jęczmienia jarym, potem poplon I na zimę przyorane. Wapna sporo poszło  bi w 2 lata ze 6t bo ph słabe było pod zboża.

Mało sądzę ziemniaka ale chciałbym aby był ładny bo trochę znajomi biorą i rodzina i te parszywy szpecą, i oddaje dla zwierząt. Myślałem że  da się to zniwelować czymś, kiedyś rodzice wspominali o siarczanie amonu ale nie mam doświadczenia z tym.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Tak na hektar 3 t raz i za rok 3t szło aby po orce było w calym profilu gleby wapno, pola uprawiam pod zboże i rzepak od tego roku dlatego tyle wapna aby do 6ph dojść. Ziemniaków dla siebie i znajomych do 0.5ha chyba na dzierżawie posadzę gam tylko kreda dawana może nie będzie tego.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

To masz odpowiedź skąd masz parcha. Po 6t/ha w 2 lata, ziemniaki na tej działce, zasadził bym dopiero po jakichś 2 - 3 latach gdzie przez te 2 - 3 lata, dawał bym wapna symbolicznie albo i wcale. 

Poza tym ziemniak nie przepada za tak wysokim ph. Pewnie jeszcze kwestia odmiany ale z tego co mnie tam kiedyś uczyli, najlepsze ph dla ziemniaka to tak 5 - 5.5. Ale ekspertem w tym nie jestem bo przecież są gospodarstwa które się w tym specjalizują i sadzą setki hektarów więc ja przy swoich 2 hektarach to jestem nikim :). 

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak na hektar 3 t raz i za rok 3t szło aby po orce było w calym profilu gleby wapno, pola uprawiam pod zboże i rzepak od tego roku dlatego tyle wapna aby do 6ph dojść. Ziemniaków dla siebie i znajomych do 0.5ha chyba na dzierżawie posadzę gam tylko kreda dawana może nie będzie tego

Ja wapnuje kreda co 2rok bo kapuste sądzę i nic się nie dzieje z tym że jest nawadniane.Natomiast wiem że parch wyłazi po wapnowaniu tym tanim badziewiem co to je wożą wannami.Tu w mojej okolicy praktycznie nikt już tego nie stosuje bo właśnie na dobrej ziemi(tak jak piszesz na dołku) podczas suszy były takie efekty zwłaszcza tam gdzie nie było podlewane.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie jeszcze jakie masz ziemie bo jak bardzo lekkie to o ile z tym ph w ogóle dojdziesz do 6 to aby je utrzymać to musiał byś tam co roku po kilka ton na hektar walić. Ja co prawda ciężkim ziem nie mam ale kuzyn ma idealne porównanie bo ma czarnoziemy gdzie ta ziemia jest czarna i tłusta jak smalec i tam mu pięknie wszystko rodzi i wapna nie daje prawie nic a ph cały czas w granicach 6. Ale ma też działki klasy 5 i tam już odpuścił i utrzymuje właśnie lekko powyżej 5 bo żeby mieć wyższe tak aby to się utrzymywało to musiał my bez przerwy wapno walić bo tam wszystko wsiąka w głębsze warstwy jak w gąbkę. U niego może dolać nawet i 100l na dzień i na czarnoziemach nie wjedzie w pole przez tydzień przynajmniej a na tej 5 klasie na drugi dzień już sucho ma. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Bo jesteś amatorem a nie zawodowcem jak cyferkowy i h.... się znasz na handlu ziemniakami.🤪

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
Dnia 5.09.2022 o 12:25, marcin19071980 napisał:

Natomiast wiem że parch wyłazi po wapnowaniu tym tanim badziewiem co to je wożą wannami.Tu w mojej okolicy praktycznie nikt już tego nie stosuje bo właśnie na dobrej ziemi(tak jak piszesz na dołku) podczas suszy były takie efekty zwłaszcza tam gdzie nie było podlewane.

Stosujesz dokładnie to samo badziewie tylko że płacisz dodatkowo za wsypanie w bb.