Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Diwad890 napisał:

ja dałem poli 6 bo w tamtym roku miałem tam czosnek wiec cos tam moze zostalo w glebie 😁 I kiedy planujecie sadzic bo ja myślałem gdzies koło poniedzialku spróbować

to u Ciebie nie będzie mrozu powyżej -10c ?

Dnia 12.03.2018 o 18:38, Rafiozo napisał:

Ja też w środe miałem sadzić, ale czekam bo mówią nawet do minus 10, ziemniak jest ciepłolubny a zrobisz jak chcesz.

Jasne że jest ciepłolubny i sadzenie go niską temperaturę ziemi wcale go nie przyspieszy a wręcz opóżni

ziemniak lubi temperaturę a to ile minie dni wegetacji od posadzenia go nie obchodzi :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 minut temu, Diwad890 napisał:

u mnie zapowiadaja max -6stopni mrozu,ale tez poczekam aż minie to

przykrywasz  te ziemniaki ?

z jakiego regionu jesteś ?

Opublikowano
18 minut temu, Spectra napisał:

co myslicie o polifosce start i moczniku? Sialiscie juz nawozy?

a po ile te ziemniaki sprzedajesz że proponujesz taki drogi nawóz ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Spectra napisał:

wiem ze jest drogi ale czy dobry na ziemniaki

Polifoska start jest dobra na jagodowe gdzie cena jest nie porównywalna do ziemniaków w dodatku dawka podana na ziemniaki jest 2 krotnie wyższa niż na jagodowe

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bardziej bym się koncentrował na Rumunie jak tam zmarzną to beda droższe bo u nas nie licz na to jak ci tamtego dowiozą, oby im posżło zimo bo nasadzone mają juz sporo śmiem powiedzieć że nawet z 80% a u nas ile raptem moze z 20%   i to pewnie okolice sieradza bo u mnie mało kto wsadził,, kiedyś na grębałowie przykrywali ziemniaki ale jeżeli będzie bez sniegu uwali je chyba że będzie śnieg to przeżyją bo u nas zapowiadają nawet do 50cm . kolego ja ci polecam tarrnogran też dobry pod ziemniaka a nie przesadnie zbyt drogi

Opublikowano
6 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

Bardziej bym się koncentrował na Rumunie jak tam zmarzną to beda droższe bo u nas nie licz na to jak ci tamtego dowiozą, oby im posżło zimo bo nasadzone mają juz sporo śmiem powiedzieć że nawet z 80% a u nas ile raptem moze z 20%   i to pewnie okolice sieradza bo u mnie mało kto wsadził,, kiedyś na grębałowie przykrywali ziemniaki ale jeżeli będzie bez sniegu uwali je chyba że będzie śnieg to przeżyją bo u nas zapowiadają nawet do 50cm . kolego ja ci polecam tarrnogran też dobry pod ziemniaka a nie przesadnie zbyt drogi

Oni przykrywaja tam czy grunt?

Opublikowano

kolego przykrywka jest trochę na swój rynek większość posadzonego gruntu, w tamtym tygodniu było ponad 20st ale i u nas było koło tego a dziś dzwoniłem do kumpla to muwi że w bukareszcie  na minusie było także oby coś się stało bo znowu będzie sraczka z nimi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Żerować na czyimś nieszczęściu to jest to. Pamietaj że wszystko wraca z podwójną siłą. 

Ale kto tu na kim żeruje?Ty chyba nie masz bladego pojecia o czym piszesz:/ Uwazasz ze to jest normalne zeby ziemniaki spod przykrycia koncem maja sprzedawac w hurcie po 2 zł ? Nie bedzie rumunskich ziemnaków sprzedawanych jako nasze polskie  ,to bedzie szansa na wyzsza cene naszych młodych

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

A to zabronisz rumunowi produkować ziemniaka? To raz, a dwa kto sprzedaje rumuńskie jako polskie? Polak (posrednik) polakowi, a rumun na pazernosci tylko korzysta... Po trzecie jak ziemniak idzie do rumuna to źle nie jest, tylko zawsze jest źle w drugą stronę. Mi też to się nie podoba, ale pisanie tekstów typu : a żeby temu rumunowi wymarzly jest trochę nie fair, nie uważasz? I tylko tego się uczepilem. Raz oni raz my wygramy, bo albo tu, albo gdzie indziej plaga i wtedy można w dzisiejszych czasach liczyć na cenę ziemniaka.  

Opublikowano

Wolę kupić od Rumuna jak od Niemca, a jeszcze bardziej od Polaka :) Skoro mamy dość ziemniaka w kraju to po jakiego grzyba ciągnie się z Rumunii? Pretensję powinniśmy mieć do ministerstwa że nie dbają o nasz interes w pierwszej kolejności.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rafiozo napisał:

Są strajki w sieradzkim przeciw importowi, to się dołączać.

Zebym miał blizej to z checia.Posadzili cos u was do tej pory?

Opublikowano

żyła zawsze tak było i nie musisz się burzyć jak gówno w przeręblu od zawsze klęska żywiołowa dawała kasę i tego nie zmienisz, jeżeli przemarznie ileś tam to będzie mniej towaru, mnie akurat nie zależy mam swoje i handluje na jarmakach i kończę handlarza bo mam swojego bardzo dobrego w smaku a ten co handluje nie zawsze ma dobrego i zależy na co trafi. Sam bym się przyłączył ale mam kawałek. Kiedy kasa jest za warzywa i towar jak jest klęska żywiołowa powodzie i inne takie  2010 i 2013 kasa była za towar jak marzenie a tak to d*pa jest niestety, gdzie te czasy co ziemniak młody w czerwcu po 20-30zł był i płacili bez problemu a dziś kpina w żywe oczy jest, co do konkurowania jak mamy z nimi konkurować jak mają cieplej poprostu, bez przykrycia kopią ładują na tira i u nas ląduje po 10zł za worek, nie napracują się i mają kasę a ty musisz przykryć bo mrozy i inne, także głupio gadasz kolego i życia widać nie znasz niestety. Dziś ASF jest mieso jedli i będa jeść jak Polska odpadnie to  co niemiec będzie płakać hm?  będzie szczęśliwy bo będzie więcej produkował a zniknie mu konkurencja,  to jest konkurowanie jeden się potknie i drugi zyskuje tak zawsze było jest i będzie

Opublikowano
6 godzin temu, ZYLA napisał:

Ale chyba nie zacierasz raczek i nie skaczesz z radości że się chłopu krzywda stała? 

To chyba proste. Choć wielu nie kryje radości z cudzej krzywdy. Rumun wiezie do nas - źle ale jak rumun przyjedzie po nadwyżki jesienią albo po sadzeniak to się go po rękach całuje. 

• Like 2
Opublikowano

Żyła tak się marzysz a pokaż mi Polaka który zawodzi ziemniaki do Rumunii? Który by pojechał to by go przywieźli w worku a te sku...i..e targaja sami swój towar do nas. My jesteśmy pi...dy bo ich nie przegonimy a handlarze ich by w d*py całowałi bo mają przebicie i tylko się do nas stawiają i śmieją. Tyle ode mnie