Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Złożyłem wniosek o płatność II raty w młodym rolniku i ostatnio przyszły uzupełnienia. ARIMR prosi m.in. o zdjęcia tabliczek znamionowych wózków na skrzyniopalety i ładowacza czołowego. Ani wózki, ani ładowacz czołowy takich tabliczek nie mają. Co zrobić w takiej sytuacji ? Wystąpić do producentów o wydanie tabliczek znamionowych, czy próbowac to wyjaśniać jakoś inaczej z ARIMR ?

pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 19.05.2023 o 18:41, kampl napisał:

W biznesplanów we wniosku masz wyliczone ile jest twoje gospodarstwo warte. Wartości z tabel się wylicza. I jak we wniosku zanizysz liczbę krów. Za tydzień zarejestrujesz 2 sztuki to już na papierze wartość gospodarstwa rośnie.  Na koniec tak samo jest. Policzą ile jesteś warty i wychodzi. Myślę że to oczywiste że skoro bierzemy maszyny, rozwijamy się to te warunki spełniamy gładko. 

A moje pytanie jest takie. Moznq brać prow w tym roku jeśli brało się 5 lat temu? I jak ją zloslze wniosek i mój ojciec to jak przejdzie na emeryturę można wtedy przejąć jego zobowiązania?

Czy zakup maszyn to rozwój ? 🤔 Myślę że zakup krów i ziemi to rozwój bo maszyn to raczej obniża wielkość ekonomiczna i dochód z gospodarstwa 

Opublikowano
13 godzin temu, alfa napisał:

Czy zakup maszyn to rozwój ? 🤔 Myślę że zakup krów i ziemi to rozwój bo maszyn to raczej obniża wielkość ekonomiczna i dochód z gospodarstwa 

Chyba nie znam ludzi którzy nabrali maszyn i w ciągu 5 lat ubyło im ziemi czy zwierzat

Opublikowano
22 godziny temu, Mateooo952 napisał:

Cześć. 

Złożyłem wniosek o płatność II raty w młodym rolniku i ostatnio przyszły uzupełnienia. ARIMR prosi m.in. o zdjęcia tabliczek znamionowych wózków na skrzyniopalety i ładowacza czołowego. Ani wózki, ani ładowacz czołowy takich tabliczek nie mają. Co zrobić w takiej sytuacji ? Wystąpić do producentów o wydanie tabliczek znamionowych, czy próbowac to wyjaśniać jakoś inaczej z ARIMR ?

pozdrawiam

Tabliczki znamionowe muszą być, konieczne są nawet zdjęcia tych tabliczek, co więcej na fakturze zakupowej musi być nr fabryczny maszyny który jest na tabliczce znamionowej. U mnie nawet o kreskę w nr fabrycznym był problem

Opublikowano

Niedobrze, czyli muszę zwrócić się do producenta o wydanie tabliczki znamionowej. Trudny jest kontakt z producentem po otzrymaniu przez niego kasy. Ciekawe jak to jest według prawa czy producent musi mi wydac taką tabliczkę znamionową ?

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, Mateooo952 napisał:

Niedobrze, czyli muszę zwrócić się do producenta o wydanie tabliczki znamionowej. Trudny jest kontakt z producentem po otzrymaniu przez niego kasy. Ciekawe jak to jest według prawa czy producent musi mi wydac taką tabliczkę znamionową ?

Producent tych maszyn ma zarejestrowaną działaność? wystawił fakturę na sprzęt? Jak to uklepał Heniek z Leszkiem w stodole coby taniej to w agencji nie przejdzie. Na PROW najlepiej brać od sprawdzonych dealerów oni z doświadczenia wiedzą jak wystawić papiery żeby było dobrze.

Opublikowano

Panowie pomoże ktoś z konkretnym uzasadnieniem na Pług 3 skibowy obrotowy na 15.3ha . Trafił się jakiś ciężki typek i chce w tych czasach 4 zagonowy dać. Pozdrawiam 

Opublikowano
30 minut temu, WojtekBuawski napisał:

3 skibowy obracalny bez problemu przejdzie, nie przeszło by z 4 korpusem

Poszła oferta na 3 skibowy obracalny i dostałem odpowiedź dlaczego nie 4 zagonowy :D i jak to sensownie uzasadnić ?

Opublikowano

ja bym powiedział, że nie podoba mi się robienie uwroci na sam koniec bo bruzdy poprzeczne nie są pozakrywane i się trzeba nahuśtac w ciągniku. a jak by stwierdził, że mam robić uwrocie na zagon to niech się pierd... poza tym wykonywanie zagonów sporo czasu na sam przejazd z jednej do drugiej bruzdy zajmuje oraz jak jest szerokie pole to trzeba wykonać kilka zagonów i mając nawet 3 bruzdy na całej długości Pola...

Opublikowano
20 godzin temu, slavik80 napisał:

Możecie kogoś polecić do wypełnienia wniosku na modernizację? Lubelskie 

Zapraszam, kontakt pod numerem 729 131 737

Opublikowano
Dnia 23.05.2023 o 11:49, WojtekBuawski napisał:

ja bym powiedział, że nie podoba mi się robienie uwroci na sam koniec bo bruzdy poprzeczne nie są pozakrywane i się trzeba nahuśtac w ciągniku. a jak by stwierdził, że mam robić uwrocie na zagon to niech się pierd... poza tym wykonywanie zagonów sporo czasu na sam przejazd z jednej do drugiej bruzdy zajmuje oraz jak jest szerokie pole to trzeba wykonać kilka zagonów i mając nawet 3 bruzdy na całej długości Pola...

Dzwoniłem i ciężki typek sie trafił mówi że min 25ha do 3 obracanej. Ma ktoś jakieś sensowne uzasadnienie do kwoty pługa 88 netto oraz do powierzchni obecnie mam wpisane 15,56. Pozdrawiam 

Opublikowano

musisz wykazać że masz wykorzystanie w roku pługa na minimum 41 ha pamiętaj o współczynniku korekcyjnym x 0.55 co daje około 22.5 ha w roku. zsumuj orka, podorywka, przykrycie obornika w ciągu 12 h, wszystkie wytyczne masz w zasadach doboru Muzalewskiego. 

Opublikowano
Dnia 18.05.2023 o 15:57, NevPro napisał:

Pomoc nie obejcmuje kosztów nabycia maszyn tego samego rodzaju jak nabyte w ramach PROW 2007–2013, nieważne że zakupiony został ciągnik używany.

I jaki w tym sens? Czasami specyfika gospodarstwa wymaga kilku takich samych maszyn i kolejna jest ekonomicznie najkorzystniejszym rozwiązaniem. Jak obawiają się że rolnik sprzeda sprzęt z poprzedniej perspektywy to dlaczego nie uwarunkować tego koniecznością ciągłego posiadania tamtych maszyn? Czy można np teraz wziąć 2 takie same maszyny jeżeli areał na to pozwala i ma to sens?

Czy wzory wniosków i biznesplanu są już dostępne?

Gdzie znajdę kalkulator z punktacją? Bo stary nie działa

Wielkie dzięki

Opublikowano
7 minut temu, Slawetny napisał:

I jaki w tym sens? Czasami specyfika gospodarstwa wymaga kilku takich samych maszyn i kolejna jest ekonomicznie najkorzystniejszym rozwiązaniem. Jak obawiają się że rolnik sprzeda sprzęt z poprzedniej perspektywy to dlaczego nie uwarunkować tego koniecznością ciągłego posiadania tamtych maszyn? Czy można np teraz wziąć 2 takie same maszyny jeżeli areał na to pozwala i ma to sens?

Pan Muzalewski w zasadach doboru maszyn wie lepiej co Ci się opłaca ;) i tam jest pokazane że jedna maszyna tylko rozmiarowo coraz większa w miarę hektarów i nic nie zrobisz, w drugą stronę też to działa - chciałbym np. jedną 10-12 ton przyczepę na 24 ha intensywnej uprawy bo ciągnik 130 KM da przecież radę ale nie wolno bo w zasadach doboru lepiej żebym wziął dwie po 6 ton. 

Opublikowano

A jak postawię hale jako magazyn paszowy (zboże, słoma, siano) mam około 25 szt opasow. Ale opasy są w budynkach ojca jako użyczenie budynku lecz nowy budynek będzie stawiany na całkiem innym nr działki to potrzeba będzie decyzja środowiskowa na moje bydło? Razem z ojcem przekraczamy 40 djp lecz sam nie. Zwiększenie gospodarstwa zrobiłbym na polu jako większa baza paszowa 

Opublikowano (edytowane)

Jak teraz złoży się wniosek i powiedzmy do końca roku podpiszę umowę i kupię maszyny to kiedy można składać o zwrot  zaraz po tym czy są jakieś terminy? 
Edit.
rok bazowy to będzie 2023 a czy docelowy można wpisać 2024 ?

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Moim zdaniem pierwsze poprawki będą późną jesienia, podpisanie umowy na wiosnę , zamówienie maszyn, zakup więc rok docelowy ( wniosek o płatność) pod koniec 2023 lub 2p24