Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, matas22 napisał:

Ja mam 48 djp ale gmina nie wyda takiego pisma i jakim piszesz. No i teraz nie wiem co robić bo jeśli tak długo to potrwa to tylko strata kasy na tą kartę informacyjną do decyzji. A ile Cię całość kosztowała? 

Karta informacyjna pewnie do 2 tys mnie kosztowała mniej bo znajomy robił, mi też pani w agencji mówiła że szybko musi wysyłać drugie poprawki bo terminy gonią, a tak naprawdę do tej pory ich nie ma. 

Więc sam musisz decydować czy Ci się opłaci. 

Przy 48 DJP to nawet w mojej gminie by wydali oświadczenie u mnie był skok od 70 do 85 DJP (chociaż już teraz mam chyba ponad 80 🤭

Edytowane przez piotrek91p
Opublikowano

Ja czekam za wydaniem papierka z gminy kilka miesiecy, wody polskie ochrona srodowiska i sanepid zalatwione w lipcu, obwieszczenia o inwestycji dal dopiero w listopadzie bo musi wisiec 30 dni czy nie ma nikt z sasiadow sprzeciwu i nie moge sie doprosic zeby wydal podpisany papierek bo zarobiony jest. Mnie opinia srodowiskowa kosztowała 4000 zl a jakby przyszlo raport robic to ok 13 tys zl. Dodatkowej karty informacyjnej do opini nie musialem robic.

Opublikowano

Czy jst mozliwa zmiana przy poprawkach w okresie docelowym z wlasnosci na dzierzawe dlugoterminowa? Zle okienko zaznaczylem piszac wniosek i teraz wychodzi problem z 3 ha...

OOraz czy do zbieronika 1500 l na paliwo potrzebna jest jakas dokumentacja?

Opublikowano

Dnia 1.02.2022 o 20:55, Grzesiekferguson napisał:

To bierz papiery i do doradcy, wziął pieniądze to teraz niech poprawia jak nie umie zrobić wniosku jak należy. Prawda jest taka że zatrudniają świeżych pracowników oni wypełniają wnioski po łebkach i potem są nawet błędy w nazwiskach w wypełnionych wnioskach nie mówiąc o brakujących informacjach które być powinny. Kto na tym traci?? Oczywiście rolnik, jak zwykle bo kolejne miesiące zwłoki jeżdżenia załatwiania prostowania i nadal coś. 

Starsze pokolenie też nie lepsze, bo mają wywalone najpierw mówią że teraz nie ma czasu to się poprawi później przy poprawkach, to skoro wiedzą że coś jest źle to czemu nie wyślą autouzupełnień po zakończonej rekrutacji? Później kolejne fale pism i znów nie ma czasu i na odpierdziel. Dobrze że to i tak przechodzi jakoś. 

Dnia 1.02.2022 o 20:05, Sid04 napisał:

Jeśli można wiedzieć  czemu mam panikować przy drugich  poprawkach .Pierwszy raz biorę modernizację  więc nie wiem jak to jest 

Chyba nikt Ci nie odpowiedział. Po drugich po prawkach masz albo odrzucenie wniosku albo w niektórych przypadkach  pismo wzywające do wyjaśnień czy też ucięcia czegoś z zestawienia. Czyli podsyłają Ci swoją wersje bez maszyny albo z uciętymi parametrami oczywiście jak reszta wniosku była w miarę ok. Z reguły po pierwszych uzupełnieniach to bardziej pracownikom z agencji zależy na wypchnięciu jak najszybciej wniosku do umowy, bo ich też gonią terminy, a nie chce im się pisać drugich pism albo odrzucenia po drugim piśmie. Dlatego nieźle się trzeba postarać albo doradca musi się postarać by wniosek był odrzucony. Także niech ktoś się spina i niech robi bo za to mu płacisz i to nie małe pieniądze. Jak będzie uciążliwie to na drugi raz omijaj po prostu tego doradcę i znajdź innego, bo są i tacy którzy sumiennie pracują, a z takimi od początku dobrze się współpracuje, bo wytłumaczą jakie są szanse oczywiście rzetelnie, a nie bo im się czegoś nie chce robić, no i zrobią tak że pani z agencji nie powie by pisać wniosek drugi raz.

7 godzin temu, matas22 napisał:

No u mnie w gminie gość nie chce wydać w formie postanowienia. Chyba odpuszczę temat 😒

znam gminy które nie słyszały o uldze w podatku rolnym za zakup gruntów, odwołuj się tylko znajdź w prawie coś czego możesz się uczepić 

Opublikowano

Witam, podpowie ktoś jak to jest z dzierzawami w modernizacji,  a mianowicie w poprawkach napisali ze umowy  dzierzawy muszą byc na minimum 7 lat od dnia złożenia wniosku. Czy trzeba robic nowe umowy jesli moje konczą sie szybciej niz za 7 lat?

Opublikowano
Dnia 1.02.2022 o 17:35, Sid04 napisał:

Miejsce 106xx  dziś dzwoniłem do agencji i poprawki mają  przyjść pod koniec tygodnia  ale jest ich tyle że kobieta z agencji powiedziała że bardziej się będzie opłacać  napisać nowy wniosek 

Ojciec miał wykorzystane wszystkie modernizację, różnicowanie, ja już wziąłem młodego rolnika teraz mam złożone na ogrodzenie i modernizację. Zawsze składaliśmy praktycznie puste wnioski i zawsze przechodziło. Bez obaw. Po prostu moj doradca na taki styl ale jest cholernie dobry. 

Opublikowano
17 godzin temu, Slavo napisał:

Jeśli nasz dzierżawę do 7 lat to tych hektarów Arimr nie uwzględni przy doborze maszyn do gospodarstwa

Agencja ma obowiązek uwzględnienia przy doborze maszyn wszystkich wykazanych gruntów w roku docelowym w tabeli 5 biznesplanu, obojętnie jakie by to nie były grunty, Ty wpisaniem ich w roku docelowym zobowiązujesz się, że co najmniej taką ilość będziesz posiadał

Opublikowano

Jak podpisujecie te przedwstępne umowy na ciągnik które w razie odrzucenia wniosku pozostają nie ważne to zwracacie uwagę na jakiś konkretny zapis? Jest to jakoś uregulowane prawnie? Sam stoję przed dylematem podpisania takiej umowy.

Opublikowano
22 godziny temu, romanekdeutz napisał:

Witam, podpowie ktoś jak to jest z dzierzawami w modernizacji,  a mianowicie w poprawkach napisali ze umowy  dzierzawy muszą byc na minimum 7 lat od dnia złożenia wniosku. Czy trzeba robic nowe umowy jesli moje konczą sie szybciej niz za 7 lat?

jeśli je miałeś w dopłatach rok temu to olej to, wpiszą Ci dzierżawę krótkoterminową, która do wszystkiego liczy się tak samo.  Jeśli ich nie miałeś i SO Ci może spaść poniżej wartości progowej możesz ich zapytać czy przejdzie aneks do tej umowy, bo różnie na to patrzą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Darek8787 napisał:

Jak podpisujecie te przedwstępne umowy na ciągnik które w razie odrzucenia wniosku pozostają nie ważne to zwracacie uwagę na jakiś konkretny zapis? Jest to jakoś uregulowane prawnie? Sam stoję przed dylematem podpisania takiej umowy.

W moim przypadku będzie to 4 maszyna Claasa, po prostu dopisaliśmy do umowy podpunkt w którym pisze ze nieotrzymanie dofinansowania automatycznie sprawia że umowa jest nie ważna. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawid727 napisał:

W moim przypadku będzie to 4 maszyna Claasa, po prostu dopisaliśmy do umowy podpunkt w którym pisze ze nieotrzymanie dofinansowania automatycznie sprawia że umowa jest nie ważna. 

u mnie również Claas, ciekawe czy w razie czego sąd jest po naszej stronie... :)

Opublikowano

podlaskie miejsce 44xx dziś przyszły pierwsze poprawki jest tego sporo, w dodatku chcą decyzję środowiskowa jak składałem wniosek miałem 38djp ciekawe czy gmina coś wyda czy będzie trzeba to ogarnąć ,

Opublikowano
14 minut temu, pawloxhxx napisał:

podlaskie miejsce 44xx dziś przyszły pierwsze poprawki jest tego sporo, w dodatku chcą decyzję środowiskowa jak składałem wniosek miałem 38djp ciekawe czy gmina coś wyda czy będzie trzeba to ogarnąć ,

Na co składałeś że potrzebna jest taka decyzja? 

Opublikowano
3 minuty temu, king12 napisał:

3-4 tygodnie u mnie było i drugie poprawki i około 2 tygodnie i decyzja,ale prowadzącemu trochę d*pę trułem okazał się ,,normalny,, i ogarnięte było 

No u mnie jest Mega trudny "przeciwnik" tak to ujmę . no i dwa chcę zmienić po podpisaniu maszynę na większą ... 

Opublikowano

Też czekam za poprawkami i mam pytanie, wzrost osiągnę dzięki wejściu w uprawe ziemniaka przemysłowego ale od kiedy pamiętam uprawiamy ziemniaki jadalne na własne potrzeby, niecałe 10a, czy mogą się doczepić że już uprawiam ziemniaki i osiągnięcie wzrostu jest niemożliwe? Jak się bronić przy upierdliwym prowadzącym wniosek?