Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
38 minut temu, slavik80 napisał(a):

A tak zapytam ile mozna było dostac zaidpoeiednie maszyny punktow?

U mnie najdrozszy był niepunktowany ciagnik a okolo 15% wartosci ciagnika był punktowany pług dłutowy i siewnik poplonów 

Niby imowy podpisuja do 2, 6o punkta 

Ja mam 2,19

U mnie za około 205000zl wyszło mi 0.51pkt

41 minut temu, slavik80 napisał(a):

A tak zapytam ile mozna było dostac zaidpoeiednie maszyny punktow?

U mnie najdrozszy był niepunktowany ciagnik a okolo 15% wartosci ciagnika był punktowany pług dłutowy i siewnik poplonów 

Niby imowy podpisuja do 2, 6o punkta 

Ja mam 2,19

A miałeś poprawki?

Opublikowano

Ja się zastanawiam nad rezygnacją. Bank zacznie kredyt załatwiać dopiero po nowym roku. Firma z budową chce zacząć w marcu. Niby do końca maja się wyrobią 🤔 zapełnić budynek, złożyć wniosek o płatność i załatwić wszystkie dokumenty do odbioru budynku. W czerwcu się nie wyrobię. 

Moze ktoś coś wie, czy można aneksować umowę do końca sierpnia/września? Jak nie wypłacą dofinansowania to będę w czarnej d*pie

• Sad 1
Opublikowano

Wie ktoś może czy w tym ostatnim naborze na modernizacje w obszarze D można zakupić fotowoltaikę z pompa ciepła jako inwestycję w infrastrukturę gospodarstwa?

Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Ja się zastanawiam nad rezygnacją. Bank zacznie kredyt załatwiać dopiero po nowym roku. Firma z budową chce zacząć w marcu. Niby do końca maja się wyrobią 🤔 zapełnić budynek, złożyć wniosek o płatność i załatwić wszystkie dokumenty do odbioru budynku. W czerwcu się nie wyrobię. 

Moze ktoś coś wie, czy można aneksować umowę do końca sierpnia/września? Jak nie wypłacą dofinansowania to będę w czarnej d*pie

bardzo wątpię. dzwoń i się pytaj. 

Opublikowano
4 godziny temu, full_divix napisał(a):

miałeś poprawki?

Na poprzedniej liscie miałem 92xx

A tej dzisiejszy/ wczorajszy dzien 90xx

Brak poprawek 

Prowadząca mowiła ze  moj wniosek poza limitem środków...

Miało byc do konca wrzesnia pozniej do konca listopada wiadomo i dalej nic

Diler od ciągnika przysłał wezwanie do realizacji umowy przedwstepnej - odbioru ciagnika...

Opublikowano

Poprosiłem o oferte do wniosku. 

Wniosek mi składał doradca polecony przez przedstawiciel handlowego.

Według niego  wszyscy dostaną, i jak mu zaproponowałem  ze cesję z umowy  z armiru przepisze na dilera a zaplacę tyle ile po uwzględnieniu dotacji sie nalezy to się chłop obraził.

Taki pewny swojego był. Zapewniał wszyscy dostaną. Pieniędzy jest 3 raxy wiecej anizeli wniosków. Zaprzyjazniony doradca jeszcze nigdy mu wniosku nie połozył..

U mnie sprawa prosta , nowy ciagnik jezeli będzie dotacja to tak w granicach 120-140 km lub Uzywany 150-180 koni.

Wolałbym odkupiony od dilera z polskiego salonu anizeli import od handlarza

Opublikowano
21 minut temu, slavik80 napisał(a):

Na poprzedniej liscie miałem 92xx

A tej dzisiejszy/ wczorajszy dzien 90xx

Brak poprawek 

Prowadząca mowiła ze  moj wniosek poza limitem środków...

Miało byc do konca wrzesnia pozniej do konca listopada wiadomo i dalej nic

Diler od ciągnika przysłał wezwanie do realizacji umowy przedwstepnej - odbioru ciagnika...

Współczuję, trochę pochopnie postąpiłeś 

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, macius11157 napisał(a):

Teoche daleko na liście byłeś i trochę się pospieszyłeś z ciągnikiem.  Ja napisałem umowę że jak nie dostanę dofinasowania zwróci zaliczkę i rozchodzimy się polubownie

Ja tą umowe to podpisałem jeszcze przed opublikowaniem listy, taki przedstawiciel był pewny,, zaliczki nue placiłem bo mial byc szybki temat, a wyszło ,ze się obraził, teraz rozmawiam z jego przełozonymi.

Sprawa nie jest łatwa.. ale i tsk agencja musi siè kiedys okreslic, myslalem  ze do konca listopada Ci co podpisza umowy to gratulacje a inni informacje o braku środków. 

Doradca twierdzi. Ze wciaz jestem w grze. Mi to już  sie odechciewa tej dotacji.

Pracuje tez poza gospodarstwem, będzie dobrze.

Opublikowano

No to trochę słabo, ja złożyłem aneks na ciągnik i żadnych umów na razie do jego akceptacji nawet nie myślę podpisywać. Uda się to dobrze, nie uda to tez przeżyje. 

Opublikowano
2 minuty temu, Orkidea89 napisał(a):

Małe sprostowanie dotyczące tych przesunięć. Zabranie tych kilku milionów euro dotyczy obszarów e oraz f. Z obszaru d nic nie zabierają.

Nie zabierają, ale i nie dokładają 

• Sad 1
Opublikowano
17 minut temu, Orkidea89 napisał(a):

Małe sprostowanie dotyczące tych przesunięć. Zabranie tych kilku milionów euro dotyczy obszarów e oraz f. Z obszaru d nic nie zabierają.

To czemu pisali że z D  ? 

Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 17:54, kwiapa napisał(a):

Wie ktoś może czy w tym ostatnim naborze na modernizacje w obszarze D można zakupić fotowoltaikę z pompa ciepła jako inwestycję w infrastrukturę gospodarstwa?

Na jednym ze szkoleń obiło mi się o panele fotowoltaiczne, ale wiadomo że muszą one być założone na budynku gospodarczym. Odnośnie pompy , nie było wzmianki. Najlepiej Zadzwoń do ARiMR w Warszawie i będzie jasne.

Opublikowano

W artykule na Top Agrar było że zabierane jest z MGR, nic na temat z jakich obszarów. To tylko nasze skojarzenie tu na forum, że z obszaru d. Jest też artykuł na Tygodnik Poradnik Rolniczy i tam piszą właśnie o tym że zabierane jest z obszaru e,f.

Oczywiście to w sumie nic nie zmienia, bo też nic nie dokładają. Trochę dziwne, że nie przesunęli tych 6,5 mln euro na obszar d.

• Like 2
Opublikowano

Wydaje mi się że już nie ma czasu na tą całą procedurę z wnioskami. Czasem lepiej nie wchodzić w coś takiego ryzykownego, później się wyłożyć i mierzyć się z kolejnymi problemami . 

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Czy maszyny kupione na program musza być identyczne jak te podawane z ofertami przy składaniu wniosku ? Czy muszą się zgadzać wyłącznie parametry podane w zestawieniu rzeczowo finansowym 

Opublikowano
4 minuty temu, danielhaker napisał(a):

Nie musi być ta konkretna z oferty, ale o wnioskowanych parametrach

Czyli jak mam w zestawieniu ciągnik o mocy 90-110 km mocy znamionowej to tylko to się musi zgadzać tak ? Marka model i pojemność silnika nie jest ważna byle tylko był zachowany przedział tak ?