Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kondominium napisał:

54 minuty temu, zacx18 napisał:

Nie podpisana jeszcze umowa bo sporo poprawek , czyli jakieś szanse są na zwiększenie ? Będę musiał dopytać tej osoby co rozpatruje mój wniosek o szczegóły

To jeszcze Ci rozpatrują? chyba do 14 lipca był czas dla wnioskodawców teraz to chyba już po ptakach chyba że się bawią w wyjaśnienia albo coś wytną z zestawienia, wątpię by Ci dali teraz zmienić, jak już to po umowie aneks i tak jak ktoś wyżej pisał rezygnacja z maszyny na rzecz innych

17 minut temu, thefarmer napisał:

podobno funkcjonuje to od niedawna w arimr że w związku z dużymi wzrostami cen maszyn i ich ślimaczym tempem rozpatrywania, można zwiększyć kwotę pomocy, jeśli maszyna podrożała, o ile jeszcze masz limit.

podobno to sobie można, najlepiej zadzwonić i spytać czy takie coś jest niż sobie narobić niepotrzebnych błędów we wniosku 

Rozpatrują , a ten termin do 14 lipca to tylko w teorii , agencji się nie śpieszy , a teraz taki czas że pracownicy urlopy itd. to jeszcze dłużej schodzi im te rozpatrywanie..

Opublikowano (edytowane)

Czy jest szansa załapać się na mgr z 10ha zbóż i średnio 3djp rocznie? Braciak chciał składać na rmg, ale poszedł do doradcy i ten go na mgr namówił, 5tys za wniosek skasował na 123 tys i mówi mu, że pewniak. Coś mi tu śmierdzi bo ludzie więcej mają i się nie łapią, a co dopiero tu 😉 ale nie jestem w temacie więc proszę o odp. 

Maszyny to arbos 55km, pług obrotowy 2skiby, siewnik do zboża i agregat uprawowy. Chłop po 40-stce. Jeszcze co najgorsze był dzisiaj u korbanka i na dniach ma jechać zadatek i umowę zrobić na te maszyny. Coś czuję, że chłopa ktoś ostro w konia robi aby tylko kasę wziąć, a potem problem będzie. Korbanek mu powiedział, że spokojnie za rok albo i dłużej może to kupić, tylko zadatek i umowę teraz pisać żeby taniej było. 

Podpowiedzcie coś bo wydaje mi się, że chłop umoczy. Doradca głupot nagadał, chęci narobił, w dodatku powiedział mu, że do jesieni najpóźniej do zimy maszyny będzie miał na podwórku 😋 no jaja. Jakby tego było mało doradca jest też jakimś agentem nie wiadomo jakiego banku i zaoferował mu kredyt na 1% na 5 lat. Powiedziałem mu, że na 99% umoczył właśnie 5 tys, ale się zdenerwował, że chyba mu zazdroszczę 😉

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

za wniosek skasował na 123 tys i

no bez jaj. :D

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Oooj Pedro Pedro 😂😂 pewnie maczałeś w tym palce nachwaliles się casem i podbystrzyles braciaka ten poleciał składać wniosek a z podniecenia zgubił rozum 😂😂

Nie. Jego kolega dwa domy dalej dostał na rmg kupił słynną belarke 😋 i drugi kolega też dostał, kupił belarke i tura. Niedawno przyprowadzili I to go zmotywowało 😂 " żebyś widział jak łoni tera głowę wysoko noszą co oni uje myślą, że ja gorszy?" 😂 Myślałem że yebne. Żonka jego załamana, wystraszona pytała mnie czy dobrze robi 😋 o kiejsa pytał 55km teraz zamówić za pół roku by był 135k netto, zrezygnował. Arbos niby za 90k brutto

Nie no serio pytam bo szkoda chłopa. Jaka jest szansa, że to przejdzie? @freetaxi mógłbyś coś powiedzieć? 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Czy jest szansa załapać się na mgr z 10ha zbóż i średnio 3djp rocznie? Braciak chciał składać na rmg, ale poszedł do doradcy i ten go na mgr namówił, 5tys za wniosek skasował na 123 tys i mówi mu, że pewniak. Coś mi tu śmierdzi bo ludzie więcej mają i się nie łapią, a co dopiero tu 😉 ale nie jestem w temacie więc proszę o odp. 

Maszyny to arbos 55km, pług obrotowy 2skiby, siewnik do zboża i agregat uprawowy. Chłop po 40-stce. Jeszcze co najgorsze był dzisiaj u korbanka i na dniach ma jechać zadatek i umowę zrobić na te maszyny. Coś czuję, że chłopa ktoś ostro w konia robi aby tylko kasę wziąć, a potem problem będzie. Korbanek mu powiedział, że spokojnie za rok albo i dłużej może to kupić, tylko zadatek i umowę teraz pisać żeby taniej było. 

Podpowiedzcie coś bo wydaje mi się, że chłop umoczy. Doradca głupot nagadał, chęci narobił, w dodatku powiedział mu, że do jesieni najpóźniej do zimy maszyny będzie miał na podwórku 😋 no jaja. Jakby tego było mało doradca jest też jakimś agentem nie wiadomo jakiego banku i zaoferował mu kredyt na 1% na 5 lat. Powiedziałem mu, że na 99% umoczył właśnie 5 tys, ale się zdenerwował, że chyba mu zazdroszczę 😉

Do żadnej zimy napewno nie . Jeżeli ma 13 000 euro wielkości ekonomicznej i więcej to może składać .trzeba policzyć w kalkulatorze so

• Thanks 1
Opublikowano

na tą chwilę jest mało wniosków więc chyba wystarczy mu 1,5 pkt i 13000 euro SO. powinien się każdy załapać kto spełni warunki jak pula pieniędzy nie bedzie mniejsza niż suma wniosków.

• Thanks 1
Opublikowano

jeżeli ktoś i tak chce kupić daną maszynę bo bez niej zginie to może wcześniej jeśli natomiast zwrot 50% ceny jest warunkiem żeby np. było nas stać ją kupić to ryzykowne tak przed podpisaniem umowy z agencją dawać zadatki lub brać kredyty. Dodatkowo powiedz bratu żeby żadna oferta czy zadatek czy umowa itp. nie była z datą wcześniejszą niż dzień składania wniosku o pomoc bo mogą być z tego kłopoty.

• Like 1
Opublikowano

Ja tam wszystkim będę powtarzał nie kupuj maszyny jakiej chcesz tylko kupuj maszynę taka na jaką ci agencja zezwoli. Siedz na tyłku i czekaj aż choćby pierwsza poprawka przyjdzie i dopiero myśl o maszynach.

• Like 1
Opublikowano

może być słabo bo ja składam teraz MGR same zboża i rzepak bez zwierząt i podając do dopłat w tym roku 17,5 ha upraw na gruntach ornych (11,5 pszenica, 6 rzepak) + 6,5 łąki (łącznie 24 ha, łąki idą pod zboża od tego roku nie mam już zwierząt) wyszło mi nieco ponad 17 tyś euro ale przecież są uprawy które podniosą i to o wiele na małej powierzchni ale to takie kombinatorstwo i trzeba już do końca umieć się z tego wybronić jak się zacznie kombinować jakieś słoneczniki na kwiaty itp. co tam mu doradca nie wymyślił to nie wiadomo jeszcze... 

Opublikowano
51 minut temu, freetaxi napisał:

@pedro2 wielkość ekonomiczna to wyjdzie z tych 10 ha zbóż?

Po mojemu nie wyjdzie... 4ha owsa i 5ha żyta i 1 ha trawy. Mówił, że doradca mu liczył i wyjdzie 13 tys euro. Pewnie napisał mu jakieś słoneczniki czy inne gówno, a ten będzie się bujał potem... Ma wziąć ten wniosek cały od niego i przynieść to zobaczę. Ehh zero jakiegokolwiek pojęcia i pchać się w mgr...