Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.08.2019 o 14:19, TOME11 napisał:

Co zdziałałeś aneksami jeśli można wiedzieć?

Najpierw z 800-1000 na 1500l rozsiewacz i większy podbieracz w prasie 

A później do portalu coś tam się nie zgadzało sprawdzajacemu i musiałem poprawić aneksem. 

Dnia 15.08.2019 o 13:22, sumek666 napisał:

Jakie woj?

Lubelskie 

Opublikowano

Wielkopolska miejsce 9xx w wtorek pierwsze poprawki. Robię zmianę gdyż kupiłem paszowoz używany w styczniu i zamiast paszowozu chce większy ciągnik. Za pierwszym razem miał być za 120 tys netto a teraz 170 tys a paszowoz miał kosztować 60 tys. Ale nie o tym chciałem napisać otóż rozmawiam z dealerem ciągników i mówię mu że marnie to idzie i wiecie co mi na to odpowiedział? Że oni mają trochę znajomości i jak chce i mi zależy na maszynach szybko to do końca września ogarnie to 😉

• Like 1
Opublikowano
Dnia 17.08.2019 o 14:03, przem64 napisał:

Pytanie do osób które miały kontrole urzędników ARIMR w gospodarstwie po złożeniu wniosku o płatność. 

Na co zwracają uwagę? np. czy jest zbiornik dwu płaszczowy, gdzie są trzymane ŚOR, ewidencja zabiegów oraz program azotanowy itp. 
Czy tylko sprawdzają tabliczki znamionowe maszyn zgodne z numerami maszyn na FA Vat, gdzie są stoją maszyny itd 

u mnie sprawdzali głównie to, co w ostatnim zdaniu. nic z poprzedniego. faktury oryginalne (lub duplikaty) - żadne kserówki. miło wspominam kontrolę.

Opublikowano

Panowie a czy w tym naborze jest tolerancja 10% na zasiewy? Bo słyszałem z3 tylko 2 młodym rolniku jest tolerancja 10%

Opublikowano

Pytanko takie szybkie:kupuje pare maszyn ktore kosztuja po 40 a 50 tys oraz ciagnik powyzej 200 na ktory zrobilem przetarg przez portal. Zglosil sie tylko jeden sprzedawca wszystkie warunki spelnione i teraz pytanie czy moge juz podpisywac umowe z sprzedawca i postepowanie razem z wnioskiem o platnosc zlozyc czy tez wyslac to postepowanie i czekac czy ok sa dokumenty??? 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Artureczek001 napisał:

Pytanko takie szybkie:kupuje pare maszyn ktore kosztuja po 40 a 50 tys oraz ciagnik powyzej 200 na ktory zrobilem przetarg przez portal. Zglosil sie tylko jeden sprzedawca wszystkie warunki spelnione i teraz pytanie czy moge juz podpisywac umowe z sprzedawca i postepowanie razem z wnioskiem o platnosc zlozyc czy tez wyslac to postepowanie i czekac czy ok sa dokumenty??? 

Wydaje mi się że musisz , mieć zatwierdzone postępowanie ofertowe  prze agencje  (dotyczy ciągnika) , reszte możesz z wolnej reki pod warunkiem że maszyny są w osobnych zadaniach w zestawieniu rzeczowo finansowym i nie kolidują w grupowaniu maszyn ( jak suma FV  maszyn kótre są w tej samej grupie  będzie powyżej 30tys euro tj 129tys pln to musisz działać przez portal) .  Przy wniosku o płatność musisz przestawić jakaś koontroferte i uzasadnienie dlaczego kupiłeś maszyna A a nie B

Edytowane przez youn81
Opublikowano

W czerwcu pierwsze poprawki, dziś telefon, nowy prowadzący się przedstawia i krótka piłka: kilka poprawek, (głównie pierdoły z mojej winy), i jak do piątku wyślę to podpisanie umowy w następnym tygodniu. Województwo pomorskie.

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie czy jeśli np na działce nr120 jest 2 hektar cebuli to czy właściciel gospodarstwa może złożyć na 1.5 hektara dopłaty a ja czyli ustny dzierżawca na 0.5 hektara. Potrzebne mi to do modernizacji, ponieważ gosp jest częściowo na mnie częściowo na tatę ja mam modernizację ojciec nic i kusze zrobić u sibie wzrost na cebuli ale tato na swoich ziemiach tez sieje sojie cebule.

A w agencji podczas rozmowy ze ich interesują tylko hektary na wnoski obszarowym. Tj sami sugerowali zegym cos pomyślał.

Opublikowano

Witam, mam problem.  Dostałem zaproszenie do podpisania umowy ale widzę, że zmniejszyli  mi moc ciagnika na 175-195km gdzie wnioakowalem o 200-220. Niby nie dużo ale już inny model i inne gabaryty.  Podpisać umowę taką jaką jest i aneksować? Czy w jakiś inny sposób? 

Opublikowano

ARiMR nie ma prawa sama korygować wniosku, więc albo sam zmniejszyłeś przy poprawkach tylko o tym nie wiesz (czyt. doradca zmniejszył i nie powiedział), albo pisząc umowę wkleili błędne dane. Dzwoń na numer który masz w wezwaniu do podpisania umowy i wyjaśniaj.

• Thanks 1
Opublikowano

Początkowo we wniosku był przedział mocy od 180 do 220  w poprawkach kazali zawęzić zakres mocy i doradca z odr miał wpisać od 200 do 220. Dzwonilismy do odr i osoba prowadząca upiera się że mi taki wystarczy do 3-4m kultywatora do bezorkowej,  który też jest we wniosku 

Opublikowano

Diler od JD mówił mi że ostatnio dużo ludzi podpisuje umowy i  zamawia maszyny. Mamy brać paszowóz i musimy też trochę obore przerobić aby móc tym paszowozem do niej wjechać i nie wiecie kiedy mogę spodziewać się kontroli czy ten wjazd już jest i jak on wygląda? Po zakupie paszowozu czy po podpisaniu umowy?

Opublikowano
32 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Nie daj sobie wciskać kitu że starcza. Niech robi tak jak chcesz i jak w agencji kręcą nosem niech pisze uzasadnienie, a nie, że mu się nie chce, to powie że taki starczy.

Czyli walczyć z nimi jeszcze przed podpisaniem umowy? Uzasadnić mogę jeszcze ciężkim zestawem ustawowo siewnym, który mam u wymaga mocnego podnosnika

Opublikowano
38 minut temu, Kowal148 napisał:

Czyli walczyć z nimi jeszcze przed podpisaniem umowy? Uzasadnić mogę jeszcze ciężkim zestawem ustawowo siewnym, który mam u wymaga mocnego podnosnika

Dokladnie tak, pisz ze masz bardzo ciezkie gleby do tego nierowny teren itp, do tego mozesz dozucic jakies iswiadczenie od dealera ze ta maszyna wymaga ceagnika xx km bo to i tamto. Kiedys przy wniosku na uslugi to przerabialem tylko że w druga strone i ostatecznie tym sposobem do ciagnika 65km dali mi zestaw uprawowo siewny 3m i rozrzutnik 12t :D

Opublikowano

Witam panowie.  Mój ojciec dostał odmowę  po półtorej roku oczekiwania. Nie uznano certyfikatu, który wcześniej uznano gdyż dostaliśmy się na listy.  Można jakoś się odwoływać,  ma to jakiś sens czy lepiej zapomnieć?