Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, PATr napisał:

Dokładnie, agencja wymaga decyzji środowiskowej na prowadzenie produkcji zwierzęcej powyżej 40djp a nie na budowę, więc można mieć 5 budynków po 10 djp a i tak agencja będzie wymagać takiej decyzji

I to jest trochę krzywdzące rozwiązanie dla takich przypadków jak u mojego kolegi, on chciał płytę czy tam szambo do budynku od krów gdzie ma kanał gnojowy czyli jakieś 20DJP.

A ,,azoty,, z innych budynków z głębokiej ściółki od byków nawet sprzedaje.

I stado całe przekraczało 40DJP i d*pa blada nic nie zrobisz liczą całość.

3 godziny temu, pedro2 napisał:

Po 2024 wszyscy będziemy rozliczani z płyt na obornik i pojemność zbiorników na gnojowicę. Do tego czasu jest okres przejściowy żeby to zrobić. Jeszcze nie wiem czy nie dochodzi do tego miejsce na pryzmy beton i ścieki. Dobrodziejstwo osn

Więc lepiej rób z zapasem

Czasem nie od 2022r. ? Taka data mi utkwiła w pamięci gdy osoba z ARiMR mi tłumaczyła że będzie obowiązek.. Czy mi się pomyliło?

Opublikowano
7 godzin temu, DanielFarmer napisał:

A co za problem tą decyzję zrobić?ale wasza wola i kasa ;)

Pod warunkiem że masz dobrych sąsiadów, ta decyzja środowiskowa to tak jak pozwolenie na budowę, może trwać i 5 lat

7 godzin temu, robertrolnik27 napisał:

W takim razie i moje miejsce ktoś zajmie. Nie bede robił decyzji! 
Opryskiwacz 1500l (za mały) 65 netto - używany 2 tys l (czasem z lepszym wyposażeniem) 25 tyś
rozsiewacz 24 netto - używany 2 razy taki duży 12 tyś
jedynie szkoda mi rozrzutnika bo jednak on trochę towaru przerzuca i boję się kupic używke. 
MASAKRA! 

Ja zmieniłem w listopadzie wzrost pogłowia(w tym samym budynku bez żadnego powiększania budynku, po prostu miałem wolne miejsca) na wzrost powierzchni pola, i babka twierdziła że ona sama nie wie czy to przejdzie, na razie od listopada cisza

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, michal_xs napisał:

Powiem Ci to i to, pług se zadrogi i zestaw też. Przyczepa i opryskiwacz za duży. A powiedz mi o jakim aneksie piszesz? Bo zrozumiałem to tak że nowe oferty im przyniesiesz? 

To nie odpuszczaj pisz uzasadnienia. Opryskiwacz bo rzepak dużo zabiegów działki daleko oddalone od gospodarstwa.. ja miałem uzasadnienia ekonomiczne w styczniu przy drugich poprawkach. Bo maszyny za drogie wybrałem.W pierwszych poprawkach sie nie czepiali co najlepsze. Kasy nie maja a obietnice kosztują. Mówię o obietnicy ze wszyscy dofinansowanie dostaną. To teraz tną na maszynach. Najlepiej kartonowe kupować i wtedy dla wszystkich wystarczy. Aneks tak jak piszesz. Ale aneks to kolejny miesiac czekania dochodzi ...

Edytowane przez asmodan28
Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

I to jest trochę krzywdzące rozwiązanie dla takich przypadków jak u mojego kolegi, on chciał płytę czy tam szambo do budynku od krów gdzie ma kanał gnojowy czyli jakieś 20DJP.

A ,,azoty,, z innych budynków z głębokiej ściółki od byków nawet sprzedaje.

I stado całe przekraczało 40DJP i d*pa blada nic nie zrobisz liczą całość.

Czasem nie od 2022r. ? Taka data mi utkwiła w pamięci gdy osoba z ARiMR mi tłumaczyła że będzie obowiązek.. Czy mi się pomyliło?

OSNy w całym kraju weszły w 2019r? I 5 lat okres przejściowy ja tak słyszałem u doradcy...

Opublikowano
6 godzin temu, hopper5 napisał:

Wczoraj złożone drugie poprawki. Pierwsze w połowie września. Świętokrzyskie.

Które miejsce?:d ja pierwsze w listopadzie i narazie cichutko. Miejsce 34x nie pamiętam dokładnie które mam

Opublikowano

A ma ktoś jakieś poprawki z naboru w czerwcu 2018? 

Opublikowano

Panowie prowadzący wniosek jeszcze mówił że muszę mieć więcej zbobz do takiego siewnika co ja chce, a ja na to że będę też nim sial poplon a on ze wzadnym wypadku, do po plonów kupuje się siewnik za 3 tysiące. I jakieś pomysły? 

Opublikowano

Jak masz bydło to mów że będziesz siał i podsiewał łąki siewnikiem zbożowym.

Przypomni ktoś jeszcze raz jak to jest z modernizacja i składaniem wniosku na grunty na które nie posiada się umowy? Chodzi o to że nie każdy chce podpisać umowę, ale na dopłatę by mi pozwolili złożyć, miałbym wtedy więcej ha które by się liczyły do doboru maszyn. 

Pytałem doradcy i mówi że agencja tak czy siak będzie wymagać umowy dzierżawy, a na pewno już na moment wypłaty kasy będą chcieć zobaczyć umowę na grunty które nie są moja własnością a widnieją w dopłatach obszarowych. 

@zetor6441 Ty chyba kiedyś o tym coś wspominałeś że złożyłeś dopłaty na dzierżawy, bez umowy i agencja policzyła to pod dobór maszyn?

Opublikowano (edytowane)

Ja podpisalem umowe w lutym 2017 a doplaty na te działki zlozylem po raz pierwszy w kwietniu 2017.

Sama prowadzaca mi to zasugerowała, od ojca nie mogłem wzialsc bo tez mgr go trzyma to kazała szukac ha bo na te 16 to zadnej z tych maszyn które chce nie dostane poza siewnikiem qq i rozsiewaczem

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Liczy się wniosek za dopłaty który będzie składany w tym roku

Opublikowano

W lubelskim podobno szybko lecą już. Rozmawiałem z prowadząca to nie wiem czy zdążymy wybudować obore przed rozpatrzeniem i chyba będziemy składać na ten nabór jeszcze raz

Opublikowano (edytowane)

Żeby brać wyposażenie do obory musi stać budynek. Wtedy ich nie interesuje kosztorys budynku. W przeciwnym razie rośnie udział kosztów kfakiwikowanych (czy jakoś tak) i spada poziom dofinansowania

Jak zdążymy postawić zanim się agencja ruszy z zeszłym naborem to się uda a jak nie to będzie wyposażenie wzięte z tego naboru

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano (edytowane)

Farmer wydaje mi sie ze ktos wprowadza cie w blad , bo cena netto np. Za stacje paszowa jest w 100% kosztem kwalifikowrnym i poziom dofinansowania 50 czy 60 % tez jest nie do ruszenia bo innych wartosci niema.

Brat skladal razem ze mną wniosek na maszyny +wyposazenie obory tj dojarka, wózek paszowy, wyciagi, plyta gnojowa. Reszte robil na kreche. Umowe podpisal w 2017 a obore budowal jesienia 2018 i nic nie wspominal o innych problemach poza tymi z doborem maszyn. 

Ojciec zreszta tez skladal na siebie w 2015 na rozbudowe i wyposazenie i tez najpierw podpisał umowę r dopiero w nastepnym roku robil, poza tym gdyby umowy nie podpisał to bysmy tego nie robili... 

Edytowane przez zetorr6441