Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też składam na samo wyposażenie budynku którego jeszcze nie ma. Sugeruję się portalem przetargowym  jest tak kilka ofert na samo wyposażenie bez budowy i myślę że to przejdzie. Chcę złożyć 330tys na maszyny i 330 na wyposażenie 

Opublikowano

Mój kombinuje cały czas obdzwonil znajomych i nieznajomych z arimr i nikt konkretnie nie powiedział. Wymyslimy  jakąś  niewielka modernizacje obory i do tego to wyposażenie innej opcji nie ma. 

@kamil właśnie po tych ogłoszeniach na portalu doradca mówi, że warto zaryzykować. Trzeba będzie potem się bronić przed prowadzącym

Opublikowano
47 minut temu, Patryk1222 napisał:

pytanie do obeznanych co tutaj można podciągnąć aby złapać punkt.

chciałbym kupić najlepiej brone aktywną z siewnikiem (raczej nie nabudowany)

czy brona amazone KE oraz siewnik D9 amazone podchodzi ?- znalazłem że nie ale czy np brona aktywna z siewnikiem takim dokladanym typowo (siewnik do poplonów) można pod to podciagnąć? troche dziwne to jest bo poplony sieję normalnie agregatem....

90 Siewniki do poplonów i agregaty uprawowo-siewne z siewnikiem do poplonów

Z tego co słyszałem pkt za taki zestaw są, w pottingerze piszą że wyposażenie dodatkowe zęby mulczujące i wtedy to przechodzi.

Przy 23 sztukach bydła opasowego przeszłaby wiata  28x14, wie ktoś jak arimr to wylicza?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Sławek213 napisał:

Po przeliczeniu nie ma 5 punktów za prase

ale chodzi o 5 punktów do podstawienia do wzoru w moim przypadku daje mi to jakoś 0.5 pkt

sorry za cytowanie ost postu ale się omyliłem;(

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

mamy zamiar kupić prase belującą oraz rozsiewacz 800l a na to jest potrzeba minimum 26 ha a swojego mamy 20 ha i też planujemy wpisać w BP że te kilka hektarów dojdzie w przeciągu kilku miesiecy i moje pytanie jest takie czy jeżeli nie dojdzie te kilka hektarów to prasa przepadnie i zamiast rozsiewacza 800l dostaniemy 600l i co sie stanie ze środkami przeznaczonymi na prase? przepadną czy można będzie złożyć zmiane np zamiast prasy wziąśćdroższy ciągnik lub paszowóz?

Opublikowano

Ja w podlaskim z ciągnikiem 6.8 pkt i raczej się nie nastawiam 50/50, chyba że jeszcze zaryzukujemy to do tych 7 pkt dobiję. 

Bercik z rozsiewaczem to nie ma wielkiego problemu bo nadstawkami nadbudujesz, a na fv nie piszesz tylko oddzielnie

Opublikowano

na wczoraj czytałem, że chyba wpłynęło narazie 460 wniosków i jest słabe zainteresowanie... jakby tak faktycznie było może sam by na pałe zrobić wniosek i złożyć gdzieś pod koniec? :D ale coś mi się wydaje że nie będzie tak mało tych wniosków...

Opublikowano

jeszcze kupa czasu także się nazbiera i nei ma co liczyc na cuda bo bedzie raczej podobnie jak w poprzednich naborach.

pytałem w slaskim to w poprzednim naborze jakos 80 wniosków zostało zrealizowanych z 4 pkt a reszta sie nie złapała także z tego co widzę nie  bedzie aż tak trudno przynajmniej u mnie;D

Opublikowano
16 minut temu, skywalker89 napisał:

na wczoraj czytałem, że chyba wpłynęło narazie 460 wniosków i jest słabe zainteresowanie... jakby tak faktycznie było może sam by na pałe zrobić wniosek i złożyć gdzieś pod koniec? :D ale coś mi się wydaje że nie będzie tak mało tych wniosków...

30 tys wniosków pęknie jak nic, szkoda kasy na pisanie z 5-6 punktami

Opublikowano

Zapowiada się mały poker - w wielu przypadkach (z hodowlą) wniosek można złożyć na obszar D jak i A, B, C.

Jeżeli teraz dużo osób wypsztyka się to będzie większa szansa dla tych co przeczekają i złożą latem.

A właśnie ktoś potrafi roztrzygnąć czy da się złożyć teraz na D, a jeżeli miejsce będzie poza zieloną to wycofać wniosek i złożyć na B - moim zdaniem powinno przejść.

Opublikowano (edytowane)

Biadolicie jak stare baby i tyle. W opolskim jest małe zainteresowanie. Byłęm u 2 doradców i oboje mi powiedzieli że mają o połowe mniej klijentów niż 2 lata temu, a jak już mają to większość jest tych co ostatnio się nie załapali albo mają ponad 40 lat i nie mają skąd punktów nazbierać. Kasy jest więcej niż w poprzednim naborze w opolskim dla jakiś 20 wniosków, pseudo ekolodzy odpadają z wiadomych przyczyn. Więc punkty aby się dostać na modernizacje będą na niższym lub takim samym poziomie jak 2 lata temu a wy biadolicie ze 5-6pkt  nie ma co startować. MASAKRA podajcie argumenty jakieś czemu tak uważacie. 

PS. Freetaxi robi wnioski. Zdradz prosze jak u Ciebie z robotą więcej czy mniej niż 2 lata temu?? I bedziecie mieli małe porównanie

Edytowane przez Macius
Opublikowano
4 minuty temu, Macius napisał:

. MASAKRA podajcie argumenty jakieś czemu tak uważacie

Na Podlasiu wystarczy jeden: cena mleka.

Ostatnio byłem u znajomego dilera to szczerze śmiał się, że rolnicy poszaleli z zakupami - kupują wszystko jak leci.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widać po Firmach w Lubelskim  i zajmującej się wnioskami to rekordowe będzie mój doradca już nie przyjmuje więcej wniosków bo nie da rady zrobić z drugiej firmy tak samo każdy mówi że to ostatnie rozdanie i każdy składa bo się uda sytuacja w rolnictwie uległa poprawie pod względem opłacalnośći a wiemy ile jeszcze jest do kupienia w gospodarstwach ... ; ludzie zachęceni powodzeniem sąsiadów nabierają odwagi ja myślę że będzie jak zwykle za dużo wniosków za mało pieniędzy p.i.s o to się postara żeby zniechęcić nas do uni europejskiej...

ps. Ludzie narzekali na PO ale to za pisu są absurdalne przepisy typu ogrodzenie siatką granicy ASF (paranoja) itp  jak był PROW 2007-20013 to po każdym rozdaniu było przesuniecie środków a tutaj sami wiecie rzucają nam coraz większe kłody pod nogi...

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano (edytowane)

w łódzkim u mojego doradcy większe zainteresowanie 2 lata temu miał 50 wniosków a teraz ponad 200 wniosków.   Nie martwcie się wnioski jeszcze u doradców w ostatnich dniach zawalą agencje.

Edytowane przez tworek788
Opublikowano

W lubelskim faktycznie może być sporo. Ostatnio dzwonią do mnie co raz częściej z powiatów łukowskiego, opolskiego i zamojskiego. Widocznie tam już pewnie nie przyjmują nowych zleceń.