Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dzwoniłem w innej sprawie to się dowiedziałem że Pani jest na zwolnieniu do poniedziałku A ja w poniedziałek muszę już zawieść poprawki więc kto inny może pomoże .będę dzwonił i zobaczymy.

Dzwoniłem do agencji i można na etapie poprawek zmieniać maszyny

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do OR w Toruniu i mi pani powiedziała, że wystarczy jeden sposób dostarczenia oferty.

Ogólnie to jeszcze, ze czas na złożenie oferty to 7 dni kalendarzowych w przypadku maszyn, min dwa kryteria. Opis przedmiotu zgodny z zestawieniem rzeczowo - finansowym umowy bo za to są punkty i parametrami wg opisu zadań, może być bardziej szczegółowo tylko tak aby nie wskazywało na konkretną maszynę danego producenta i oczywiście bez nazw własnych.

Bądź tu mądry,  kto tu ma racje ?

no to ja z ta samą rozmawiałem, bo mi dokładnie to samo mówiła.

czyli potwierdzasz, ze:

-wystarczy 1 sposób dostarczania ofert

- można wpisac wiecej kryteriów w  zapytanie ofertowe, byleby nie na tyle szczegółowo, ze tylko jedna maszyna je spełnia.

Opublikowano

Napisałem to co mi powiedziała, i dokładnie tak jak piszesz tylko, że @Tetsuya twierdzi inaczej.

może to wynikać z tego że kogo innego pytał ?

Opublikowano

Ja nie twierdzę jak podpisałem umowę w kwietniu to na miejscu pytałem o szczegóły postępowania które muszę przeprowadzić i tak mi powiedziano. Jak jest w rzeczywistości nie wiem ja przeprowadziłem już postępowanie z możliwością składania ofert osobiście i mailowo. Ku mojemu zaskoczeniu nie było praktycznie zainteresowania.

Opublikowano

A ile czasu może trwać od podpisania umowy do zakupu maszyn? I czy można po podpisaniu umowy robić przetarg na część maszyn a muszę jedną zmienić i złożyć aneks, bo już od tego roku nie robią ciągników z normą spalin euro 3.

Opublikowano

JAk tylko o to euro 3 chodzi a zadnych istotniejszych zmian nie bedzie, to mozesz założyc, ze aneks przejdzie i robić postepowanie juz na euro 4.

BO nie ma bata, zeby tego mieli nie zaakceptowac.

A ile czasu na zakupy- to massz przeciez we wniosku wpisane. Sam sie okreslales.

Opublikowano

JAk tylko o to euro 3 chodzi a zadnych istotniejszych zmian nie bedzie, to mozesz założyc, ze aneks przejdzie i robić postepowanie juz na euro 4.

BO nie ma bata, zeby tego mieli nie zaakceptowac.

A ile czasu na zakupy- to massz przeciez we wniosku wpisane. Sam sie okreslales.

Mam wpisany pierwszy kwartał 2017 a dopiero jutro mam podpisanie umowy.
Opublikowano

Panowie, niedawno dostałem pismo z poprawkami, według Pani która robiła wniosek takie poprawki to 'pryszcz' i szybko się z tym uwinęła. Teraz tylko tak z perspektywy czasu zastanawiam się czy będę mógł zmienić maszyny (chodzi o markę) od tak czy będą potrzebne specjalne aneksy. No i kwestia jeszcze tego bo chciałbym zmienić typ rozrzutnika, na wniosku mam Ursusa 8t. a chciałbym rozrzutnik typu Apollo Unii też 8t.? 

Opublikowano

Mam wpisany pierwszy kwartał 2017 a dopiero jutro mam podpisanie umowy.

W tym projekcie umowy, tym co CI przysłałi razem z zaproszeniem na podpisanie gdzies wewnątrz (juz nie wiem na ktorej stronie) jest wpisana data realizacji.

Odszukaj ja i jak CI nie pasuje, to im powiedz- wydrukują te jedną kartke jeszcze raz wg Twojej sugestii.

JA sobie tez zmieniałem na wcześniejszy termin, bo mi wpisali 2018 rok, a ja chciałem juz w tym sprawe miec zakończoną, to wpisałem grudzien 2017 (jakby został ten 18, to wniosek o płatnosc musiałbym składac dopiero w przyszłym roku, a po co mi to- kasa byłaby na pół roku zamrożona)

Panowie, niedawno dostałem pismo z poprawkami, według Pani która robiła wniosek takie poprawki to 'pryszcz' i szybko się z tym uwinęła. Teraz tylko tak z perspektywy czasu zastanawiam się czy będę mógł zmienić maszyny (chodzi o markę) od tak czy będą potrzebne specjalne aneksy. No i kwestia jeszcze tego bo chciałbym zmienić typ rozrzutnika, na wniosku mam Ursusa 8t. a chciałbym rozrzutnik typu Apollo Unii też 8t.? 

Zalezy jak mocno sprezyczowałes parametry.

Podam przykład.

JAk masz wpisane tylko: pług obrotowy 4 skibowy, to nie ważne, ze wpisaną we wniosku marką bedzie załóżmy Unia, bo posteowanie ofertowe, ktore zorganizujesz moze wygrac każdy, kto produjkuje pługi obrotowe 4 skibowe.

Ale jak już wpisałeś: pług obrotowy 4 skibowy na zabezpieczeniu resorowym, a chcesz teraz miec taki na zabezpieczeniu hydraulicznym, to juz bez aneksu sie nie obędzie.

Podsumowujac- marka, to zaden problem, ważne są parametry.

Opublikowano

@nunu85 tylko że nic mi nie przysłali tylko dzwonili żebym przyjechał podpisać umowę. Jutro wszystko będę wiedział.

Na miejscu dostaniesz projekt Twojej umowy do przeczytania i dostaniesz ok. pół godziny. Potem zapytają czy  wszystko gra. Mówisz o zmianie terminu i poprawiają.

Opublikowano

Czy przez portal przetargowy jest szansa kupić tą maszyne/marke która się chce czy sa na to małe szansę? Miałem ciągnik zadatkowany, w dobrej cenie i nie wiem czy on wygra ten przetarg

Opublikowano

Ułóż tak parametry w zapytaniu ofertowymk, zeby wyeliminowac tanśze marki (ale nie wszystkie mozliwe, bo też bedzie źle)

Musi być tak, zeby przynajmniej 2-3 producentów sie łapało, bo inaczej Ci powiedzą,z e przetarg robiony pod konkretną marke i każą powtórzyć.

No i wówczas już jesteś blisko sukcesu.

Ogłaszasz sie na portalu i różni dealerzy Ci przynoszą oferty (swojego upatrzonego, którego juz zadatkowałes) zostawiasz na koniec i on CI robi taką oferte, zeby wygrał.

A jak bedzie musiało byc troche taniej niż sie zgodziłeś...no cóż, najwyzej te pare tysi dopłacisz z kieszeni jako podatek od pośpiechu. NO ale wygra ten ktorego zadatkowałeś i cały zadatek nie przeleci koło nosa.

Inaczej mówiac, zadatek to mozna dawac jak firma juz wygra postepowanie ofertowe.

NIby tez jest troche ryzyka, ze agencja odrzuci postepowanie, ale przynajmniej wiesz, ze nie przepłacasz.

Opublikowano (edytowane)

no to co sie martwisz, ze nie wygrasz

Chyba, ze dealer zastosował takiego straszaka (płac teraz bo zaraz bedzie XXX drożej- znana taktyka), zeby cie przekonać.

Ale to sie okaze w trakcie składania ofert.

edit

jaki traktor i za ile (moze byc na priv, zeby nie zasmiecać wątku)

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

narazie wątpię.

Przynajmniej u nas w kuj-pom jak skłądałem postepowanie ofertowe pod koniec maja, to sie podpytałem i mi powiedziano,ze jeszcze zadnego postepowania internetowego nawet nie zaczeto rozpatrywać, bo obecnie pracownicy są jeszcze na etapie starych postępowań, ktorych mają zatrzesienie.

Ida chronoligicznie wg daty złozenia i wówczas byli pod koniec marca, a wiec dwa miesiace opóźnienia.

Jak sie zapytałem kiedy wezmą sie za moje to powiedzieli, ze pewnie gdzies w połowie lipca.

Opublikowano

czy jak piszemy ofertę na opryskiwacz musimy podać szerokość belki? jako parametr dodam że W zestawieniu mam napisane opryskiwacz pojemność 600-650 litrów A szerokość nie jest wymieniona lecz W opisie zadań jako parametr jest napisane belka 12 metrów i myślę jej nie podawać bo chciał był 15 metrów
A znów wideł 12-15 metrów nie wiem czy przejdzie