Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sposób na ugranie normalnych cen, hmmm normalne ceny już dawno minęły. Wszystko podbił PROW, co nie zmienia faktu że wiele pomaga w aktualnej sytuacji rynkowej. Najlepiej to jak kolega wyżej pisze dzwonić do dilerów i sensownie gadać lub osobiście do punktów i negocjować, oczywiście wizyta u kilku dilerów obowiązkowa i mówić że ktoś dał lepszą cenę często to działa że obniżają, ale wtedy pilnować warunków na umowie, bo różnie to bywa. Niestety jak się samemu nie popyta i rynku nie zbada to nie wszędzie się biją o klienta. Są tacy co się przyłożą i idzie fajne ceny ugrać, a nieraz mają nas gdzieś. 

najzabawniejsze jest to jak dzwoniłem itd. zadzwoniłem z chcecy do dilera z tego oddziału co juz kupiłem troche sprzetu tylko jak to nazwe inny opiekun handlowy i ten co mnie nie znał dał niższa cene anizeli ten co był juz u mnie kilkanascie razy :)

Wydaje mi sie najwazniejszy jeszcze jeden aspekt. otóż jak macie zamiar kupic jd czy inna marka musicie dac do zrozumienia takiemu sprzedacy ze sa na rynku jeszcze inne marki. Bo jak dacie im odczucie ze chcecie tylko jd to mają łatwe pole manewru i mogiła z niższa ceną

Opublikowano

W lubelskim jest limit na 1500

Ja umowę podpisałem wczoraj 20.02.17 i złożyłem postepowanie z zapytaniem ofertowym z 6 grudnia i protokołem z 20.12.16.

Mogę Ci przesłać ale u mnie wszyscy robią inaczej bo każdy spradzajacy chce inaczej.

jeżeli to nie problem to podeślij, jkm20@wp.pl Dzięki

Opublikowano

Jak byłem około 2 tyg temu u dealera i jak na lapku pokazywał mi opcje do ciągnika to na pasku na dole miał zminimalizowaną inną przeglądarkę z napisem "PROW 2014-2020 Moderniz..." i zielone logo AgroFoto :) Dealerzy nie są debilami i was czytają oraz  wiedzą kto składał wniosek więc co wy chcecie ugrać Panowie :)

Opublikowano

jeden plus to jak platforma wejdzie wtedy będą musieli się wykazać cenami

ale duży minus dla nas że możemy dostać sprzęt taki jakiego nie chcemy

Opublikowano

a taki przykład: złożyłem wniosek z ofertami na 400 tys netto, po podpisaniu umowy i negocjacji cen u dealera wydam 380 tys netto, to czy będzie można zrobić aneks jak w starym prow i wydać jeszcze te 20 tys?

Opublikowano

dziś umowa podpisana i czekać na platforme i koniec bo teraz to już za póżno.      Co z prowadzeniem rachunkowośći po podpisaniu umowy trzeba czy nie?

najzabawniejsze jest to jak dzwoniłem itd. zadzwoniłem z chcecy do dilera z tego oddziału co juz kupiłem troche sprzetu tylko jak to nazwe inny opiekun handlowy i ten co mnie nie znał dał niższa cene anizeli ten co był juz u mnie kilkanascie razy :)

Wydaje mi sie najwazniejszy jeszcze jeden aspekt. otóż jak macie zamiar kupic jd czy inna marka musicie dac do zrozumienia takiemu sprzedacy ze sa na rynku jeszcze inne marki. Bo jak dacie im odczucie ze chcecie tylko jd to mają łatwe pole manewru i mogiła z niższa ceną

dlatego ja kupiłem LANDINI małe zwinne bo CNH mam 2 i mam ich dość.fajna reklame maja na you tube

Opublikowano

Witam. Czy ktoś mógłby mi przysłać wzorzec zapytania ofertowego do utwardzenia placu manewrowego? Jakie dokumenty trzeba dołączyć do zapytania w przypadku robót i usług.

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tym postępowaniem ofertowym na sprzęt? Będę kupował opryskiwacz, rozsiewacz, pług i GPS do prowadzenia równoległego. Pierwsze trzy maszyny wiadomo że powyżej 20tys trzeba przeprowadzić postępowanie, a jak z tym GPSem? Wartość około 10 tys netto. Wczoraj jak podpisywałem umowę to się zapytałem to usłyszałem że jak będzie wszystko od jednego sprzedawcy to chyba tak. Ale w poradniku konkurencyjności niema słowa na ten temat.

Edytowane przez patfilmax
Opublikowano

W lubelskim jest limit na 1500

Ja umowę podpisałem wczoraj 20.02.17 i złożyłem postepowanie z zapytaniem ofertowym z 6 grudnia i protokołem z 20.12.16.

Mogę Ci przesłać ale u mnie wszyscy robią inaczej bo każdy spradzajacy chce inaczej.

Możesz mi powiedzieć skąd masz info że jest limit 1500? bo ja wyczytałem że limitu jest na 1433 

http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/dodatkowe-srodki-finansowe-na-modernizacje-gospodarstw-rolnych-prow-2014-2020.html

Opublikowano

Mi przyjeżdżało kilku gosci i z miejsca dawali na swoim kalkulatorze 10% rabatu. Jeden mowil bardziej znajomy ze oni kupują 15% taniej i w tych procentach moze zejsc. Ile zejdzie nizej tym mniej zarobi on i firma wiec trzeba cisnac

Opublikowano (edytowane)

Pracowałem kiedyś trochę w handlu (trochę inna branża) i sprawa wyglądała tak że praktycznie każdy producent miał cennik i od tego cennika handlarz ma wynegocjowane rabaty w zależności od ilości zamówień, jest to przeważnie 20-30%. U nas w firmie polityka była taka że niemożna schodzić poniżej 15%marży. Na negocjacje zostawało zależnie od producenta 5-15% od cennika. Zdarzało się że schodziło się do 10% marży ale to tylko za zgodą szefa.

Edytowane przez patfilmax
Opublikowano

Koledzy jeden dostanie rabat 10% a drugi 20% a i tak wyjdzie że obaj zapłacili tyle samo. Nigdzie oficjalnie nie jest podana cena katalogowa bo to dealerzy podają wam cenę początkową więc nie jarajcie się że dostaliście duży rabat- liczy się suma końcowa za dany model i wyposażenie. Rabaty to pic na wodę i tak żaden handlowiec nie zejdzie poniżej założonej marży (utrzymanie firmy dealerskiej kosztuje) jedynie jeżeli widzi chętnego klienta to stara się wyciągnąć z niego powyżej planu lub kusi upustem byle sprzedać maszynę z założoną marżą ale z już zawyżonej ceny. TAK DZIAŁA HANDEL!!!

Opublikowano

I tak słuchy dochodzą że ten portal nie ruszy 18 marca bo wytycznych brak i coś nie dokończony on jest by działał bez problemu, bedzie jak w niemczech działał dwa dni i wrócili do zapytań ofertowych

Opublikowano

TAK DZIAŁA HANDEL!!! dokładnie handel 

tylko my rolnicy jesteśmy w d... przecież sprzedajemy ale po cenach jakie nam zaproponuje młyn,ubojnia,mleczarnia 

kur... jak ja bym chciał chociaż te 15% marży za swoje produkty 

Opublikowano

Koledzy jeden dostanie rabat 10% a drugi 20% a i tak wyjdzie że obaj zapłacili tyle samo. Nigdzie oficjalnie nie jest podana cena katalogowa bo to dealerzy podają wam cenę początkową więc nie jarajcie się że dostaliście duży rabat- liczy się suma końcowa za dany model i wyposażenie. Rabaty to pic na wodę i tak żaden handlowiec nie zejdzie poniżej założonej marży (utrzymanie firmy dealerskiej kosztuje) jedynie jeżeli widzi chętnego klienta to stara się wyciągnąć z niego powyżej planu lub kusi upustem byle sprzedać maszynę z założoną marżą ale z już zawyżonej ceny. TAK DZIAŁA HANDEL!!!

Jest dokładnie tak jak piszesz. Liczy się suma końcowa za dany model i wyposażenie.

Valtrę T144 Aktive wyceniono mi na 327 tys. netto, choć według cennika kosztowała 518 tys. netto. Czyli dostałem prawie 37% rabatu. No normalnie mistrz negocjacji ze mnie :D .