Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pawel29 udowodnić sprzedaż możesz przez okazanie FV, FV RR. Ewentualnie paragon fiskalny lub dokumentacja podatkowa podatku dochodowego od osób fizycznych.  

Ale czy rolnicy ryczałtowi mogą wystawiać faktury bo właśnie w tej sprawie byłem dziś w skarbówce i mi tam powiedzieli że ryczałtowcy nie wystawiają faktur i żebym szedł do agencji dowiedzieć się jak udokumentować ten dochód :huh:

Opublikowano

A mi w ODR klepali ,że tylko dokupienie ,lub wydzierżawieni ziemi wchodzi w rachubę .Też mówiłem ,że przestawię się na rzepak i pszenicę i opasy większą ilość ,to klepali ,że nie da rady .Czy  gdzieś są jakieś wytyczne na temat tego GVA ?

popytaj znajomych co korzystali z jakichś biur co zajmują się projektami unijnymi i wybierz sprawdzoną firmę, zapłacisz trochę więcej, ale wszystko zrobią Ci konkretnie, z tymi odrami różnie bywa właśnie...

60 % jest dla młodego rolnika i dla osób wspólnie wnioskujących. 

60% dla młodego rolnika, a definicja jego jest taka jak przy premii, czy jak przy tych kredytach, że do 40r. życia? Pewnie to pierwsze, co wydaje mi się mocno nie sprawiedliwe :[ 

wspólnie wnioskujący mogą się starać w sumie o 200tys zwrotu, czy 2x200 tys zwrotu ? 

Opublikowano

Młody rolnik w modernizacji to osoba, która w momencie składania wniosku: 

- ma nie więcej niż 40 lat, 
- rozpoczęła prowadzenie gospodarstwa, jako kierujący w rozumieniu § 3 ust. 3 rozporządzenia MRiRW z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 982, z późn. zm.), nie wcześniej niż 5 lat przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy, oraz 
- posiada kwalifikacje zawodowe określone w tym Rozporządzeniu. 
Opublikowano

Panowie a powiedzcie czy jak bym złożył wniosek o przyznanie dofinansowania na ciągnik i prasę ewentualnie plug to czy dostał bym to dofinansowanie. Obecnie składał em na młodego, ale na budowę, a potrzebne mi są jeszcze ciągnik i prasa. Mam 15 ha plus dzierżawa " na gebe", tj 1.4ha które w niedalekiej przyszłości mam kupić i doszła by dzierżawa ok 4.4 ha. Maszyny typu opryskiwacz czy siewnik mam w niezłym stanie wiec nie chce się zadluzac tylko po to by mieć nowe maszyny. Słyszałem ze sam ciągnik jest ciężko dostać. Hoduje świnie , w przyszłym roku planuje utrzymywać 11 loch.

Opublikowano

Ciężko stwierdzić czy dostaniesz refundację czy nie. Pierwsza sprawa to liczba punktów, które dostaniesz. Druga sprawa GVA. Nikt raczej Ci na forum nie udzieli dzisiaj wystarczającej odpowiedzi. 

Opublikowano

Freetaxi czy jesli jestem beneficjentem MR z ostatniego starego naboru i uzupelniam wyksztalcenie to nie bede mial problemow wziasć modernizacji bez niego i obowiazuja mnie warunki z mlodego czyli uzupelnienie wyksztalcenia?

Opublikowano

ciężko za cokolwiek zdobyć punkty porąbane kryteria  przy wcześniejszym naborze była jaśniejsza sytuacja... wniosek jest jeden kasy jest tyle co nic i takie kryteria że ciężko zdobyć 1,5 punkta

Opublikowano

freetaxi   czy jeśli powiększę gospodarstwo przez zakup ziemi i będę uprawiał np: warzywa a do tej pory nie miałem to dostaje punkt za zwiększenie skali produkcji  i drugi za zmianę profilu ?  dobrze to zrozumiałem?/

Opublikowano

Witam mam pytanie czy mając 19 ha ziemi własnej i 55 szt bydła mam szanse na przyznanie mi ciągnika rolniczego o mocy ok 100 km i kilku maszyn tj. paszowóz pług i dwa agregaty dodam że nie korzystałem z poprzedniego naboru. 

Opublikowano

Ale czy rolnicy ryczałtowi mogą wystawiać faktury bo właśnie w tej sprawie byłem dziś w skarbówce i mi tam powiedzieli że ryczałtowcy nie wystawiają faktur i żebym szedł do agencji dowiedzieć się jak udokumentować ten dochód :huh:

W skarbówce dobrze Ci powiedzieli.

Żeby mieć fakturę dokumentującą sprzedaż masz raczej dwie drogi:

1) sprzedać coś Vatowcowi

2) samemu przejść na Vat na zasadach ogólnych.

Opublikowano

Freetaxi czy jesli jestem beneficjentem MR z ostatniego starego naboru i uzupelniam wyksztalcenie to nie bede mial problemow wziasć modernizacji bez niego i obowiazuja mnie warunki z mlodego czyli uzupelnienie wyksztalcenia?

Po prostu dostaniesz refundację 50 %.

Freetaxi mam tak sama sytuacja jak kolega wyżej tylko ze szkole kończę już w czerwcu. i czy bd mógł jakoś dostarczyć im ten papierek własnie w czerwcu? wyrobia sie do czerwca z rozpatrzeniem wniosku? kończę technika turystyki wiejskiej i jak na razie mam tylko zdany jeden egzamin. jest szansa na te 60% czy jednak nie? 

Opublikowano

"w przypadku operacji związanej ze zmianą profilu produkcji rolnej, której realizacja wpłynie również na zróżnicowanie

produkcji rolnej w gospodarstwie, przyznaje się 1 punkt;"

na czym polega ta zmiana profilu? co trzeba zrobić żeby dostać ten punkt? chodzi o to ze będziemy siać coś innego czy np zamiast krów zaczniemy chować byki? :)  

Opublikowano

Czy wzrost GVA bede mogł wykazac poprzez dobranie ziemi w dzierzawe w roku skladania wniosku na 10 lat np? Bo dzisiaj dzwonilem do doradcy i mowi ze jeszcze dokumentow nie ma ktore mówia ze na pewno bedzie tak mozna. To jak wkoncu z tym jest? Inaczej w produkcji roslinnej ciezko bedzie mi wykazac wzrost GVA przez 5 lat.

Opublikowano

"w przypadku operacji związanej ze zmianą profilu produkcji rolnej, której realizacja wpłynie również na zróżnicowanie
produkcji rolnej w gospodarstwie, przyznaje się 1 punkt;"
na czym polega ta zmiana profilu? co trzeba zrobić żeby dostać ten punkt? chodzi o to ze będziemy siać coś innego czy np zamiast krów zaczniemy chować byki? :)

No właśnie jak to jest? z tą zmianą profilu?