Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Same, laborghini, deutz fahr to jest teoretycznie to samo zanajomy kupił same to jest bardzo zadowolony Valtra jak najbardziej na skandynawi są bardzo cieżkie warunki i maja tam niesamowitą baze doswiadczalną wiec jesli chodzi o nowy ciągnik to Valtra

Opublikowano

Witam, jestem w kropce mam do wyboru massey ferguson 5465 lub nh t6050 plus co polecacie bardziej który jest lepszy lub jeszcze inny ciagnik o mocy 120-130km który jest lepszy do wydania mam ok. 220 tys. netto

Opublikowano

za taka cene nie kupisz 5465, chyba ze golasa, ale i tak naprawde ciezko byloby znalesc taka cene, a do niego na pewno musialaby byc amrotyzowana os.

co do NH tez nie jestem pewny czy zmiescisz sie w 220 netto

w tym NH masz juz 6 cylindrow i skrzynie RC albo PC, wiec jest tez funkcja automatu

Opublikowano

mf za 200 tys golasa kupisz i wszystko masz co potrzeba

miękka oś musisz dopłacić to do 220 się wyrobisz chyba że tuza jeszcze byś chciał to dopłata coś koło 16 tys

Opublikowano

był u mnie przedstawiciel od korbanków i wycenił mi mf na 50 tys. euro a nh z przednim tuzem miałbym za 195 tys. netto

a dlaczego do mf 5465 należy dołożyć amortyzowaną przednia oś???

Opublikowano

Miękka oś przydaje się tylko w transporcie i pracy z maszynami, w transporcie z przyczepami nie wiele daje. Lepiej brać miękka oś + pneumatyczne zawieszenie kabiny :P

Opublikowano

Mam pytanie czy warto kupić zetora Forterre 125 na full wypasie czyli klima, przedni wom tuz, siedzenie 'grummera'(wiem że wiem napisałem ale wiecie o co chodzi :P ) i plus tur. Jak pytałem sie o 110 na full opcji to powiedzieli że 190tyś bez tura czyli ta powinna być z 10tyś droższa. Czy może jednak gorzej wyposarzony sprzęt zachodni NH, Case, JD, MF?? Chodzi mi o 120Km i żeby nie przekroczyło kwoty 230tyś brutto z turem.

Opublikowano

Myślę że powinienieś uwzględnić sposób wykorzystywania ciągnika. Jeśli ciągnik głównie do tura, to lepiej kup używaną ładowarkę i nie niszcz ciągnika... Jest tu pare postów odnośnie łamania się ciągników. A dlaczego nikt nie wspomniał o dokręcaniu śrub hmm? W pracy z turem śruby od drgań i okresowych uderzeń i przeciążeń luzują się, nie ważne czy to fendt, valtra, DF, NH czy zetor. przynajmniej raz na rok trzeba wszystkie sprawdzić. Pomyśl nad ładowarką teleskopową, np. JCB za 45-50 tys. Jest dużo sprawniejsza niż ciągnik z turem. Chyba, że w grę wchodzi PROW...

Opublikowano

To pewnie jeśli myślisz o valtrze to w wersji advance? skrzynia 36/36 jest zarazem dobra i zła... dobra dlatego, że przy tych samych obrotach możesz biegami dopasować prędkość w orce co 0,5 km (tak około). A zła, jeśli próbujesz w transporcie jadąc po polu np, z przyczepą spod kombajnu z prędkości 3 km/h zwiększyć do kilkunastu to wiąże się z przerzuceniem biegów czego nie zrobisz szybko i płynnie. Jeśli myślisz o valtrze z turem to warto popytać o sprzęgło Hi Trol.

Opublikowano

Mam problem jaki używany ciągnik wybrać :) . Zastanawiałem się nad same laser 130, 150 , albo renault 133-54 i case 5150. Mam przeznaczone 33-36tys. na ciągnik. Same jest chłodzony powietrzem i słyszałem że często sie przegrzewają, casea raczej za taką canę nie kupi a do reno są drogie częsci i troche mi sie nie podoba.Powiedzcie który lepszy pod względem spalania, komfortu, awaryjności itp. Z góry dzięki ......

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej ze stajni pronara ,model 1221a II bo jest bydlasty.Mam kolegę "Smiecia" który ma C-330 i 6 klasę i myśli że mu wszystko wolno.

To nie jest miejsce na wypisywanie takich głupot, które zachodzą między Tobą, a innymi ludźmi! Jak Ci się nie podoba jego zachowanie to osobiście mu wytłumacz!

Edytowane przez krolikNH
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hmmm... możesz edytować ten post, bo jest wyrwany z kontekstu. :)

Opublikowano

porownuje predkosc teoretyczna brana z czujnika np. na skrzyni wynikajaca z obrotow z liniowa predkoscia rzeczywista ruchu ciagnika.

na tej podstawie mierzony jest poslizg kol. mozna to wykorzystac do sterowania glownie tylnym podnosnikiem, zeby niepotrzebnie nie ryc dolow, oczszedzac paliwo itd.

czujnika dzialaja bardzo szybko, 100 razy szybciej niz reakcja czlowieka zarowno przy podnoszeniu jak i opuszczaniu narzedzia.

mozna nastawic wartosc poslizgu granicznego w zaleznosci od pracy jaka wykonujemy. dla normalnych prac pociagowych w normalnych warunkach powinna wynosic 20%, jesli jest dosc wilgotno mozna zwiekszyc do 25%. gdy zalezy nam na stalej glebokosci mozna dac 35-40%, jesli natomiast chcemy max. chronic warstwe wierzchnia gleby dajemy 10-15%.

Opublikowano

No witam ja bym wolał jakiegoś ursusa bo ursusy przystosowane są pod cięszkie prace polowo.. no chyba ze byś niechciał to polecam John Deere Są dobre bo sam mam.

Wisniak ja osobiście bym wolał renualt same często mogą sie psuć a renualt ma od fenda silnik..

u nas ma jeden sama losera czy coś takiego 110km i wciogu jednego roku był 3 razy w naprawie i kupywał nowego

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Inne marki nie są przystosowane do ciężkich prac polowych? ;[ Odnośnie JD można prosić więcej konkretów? ;) Czy fakt, że sam posiadasz wyczepruje temat. :( Co do Reńki to ona również bezawaryjnością nie grzeszy. :) Nie silnik od Fendta tylko silnik, jak w Fendzie, czyli MWM. Co Same naprawiali?

Opublikowano

witam jakie opony doradzacie do 120 km mam do wyboru 480 przód tył 520 lub 540 przód i 600 tył na 600 miałby duży uciąg ale nie wiem czy 120 koni o nie za mało do takich opon :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zależy do czego chcesz wykorzystywać ten ciągnik. Do opony 600 musi mieć bruzdę min. 45cm, optymalnie 50cm. Jeżeli do oprysków, nawóz itp. to 520 jest aż za nadto. :)

Opublikowano

Ciągnik do orki siewu głębosza ścierniskowca i transportu . Pług jakim dysponuje to 18 cali overuma z duzymi odkładniami . teren mam dośc podmokły i dlatego wolałbym szersze opony ale boje sie czy skrzynia i silnik nie dostana za bardzo od szerokich kapci .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hmmm przednie szerokie będą się szybciej zużywać, bo występuje różnice prędkości. W bruzdę 18" to optymalna jest 540, do uprawy można zakładać bliźniaki. W zasadzie nie słyszałem, żeby komuś padłą skrzynia, tym bardziej uszkodził silnik, od szerokich opon. Moim zdaniem jak masz możliwość to bierz najwyższe koła jakie są możliwe i do tego szerokość pomiędzy 540, a 600.