Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@brzozak2 jeden mały szczegół pług, który współpracował z 16'tką był półzawieszany, a to znaczna różnica.

Opublikowano

Kolego @Brzozak, mój Landini z obciąznikam waży 4300kg, a 1t obciązników napewno nie ma. Tylko teraz tak troche pomyslcie, na cholere ciągnik 150km jak ciągnik który ma 50km mniej robi to samo. Tak jak ktoś napisał, Landini byc może by kopał, ale by nie zdychał, ten nidość że fikał, to jeszcze obroty zbił prawie do zera gdy złapał gliny. Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem jakby cos takiego odwalił ciągnik jakiejs mniej renomowanej, to by było możliwe, ale jak JD to już niemożliwe.Sam byłem w szoku, ale teraz chociaż wiem, żę Johny jest przereklamowany.  

Opublikowano

Witam-myślę że coś było nie tak z ciągnikiem-u mego kuzyna taki właśnie model-6930 chodzi z beczką Joskina 14000 l po niezłych górkach (okolice Giżycka)-wyobrażasz sobie swoje Landini w takim zestawie ?Jeżeli da radę uciągnąc tą beczkę to i z niezgorszym pługiem sobie poradzi moim zdaniem-co prawda w pługu nie chodzi (są tam dwa większe ciągniki do pługa).

Zresztą-teraz trochę złośliwie będzie biggrin.gif -mógłbym wystawić przeciw Twojemu Landini swojego JD (o parę koni słabszego),dać mu 100 % obciążenia-i myślę że wiele odstawać nie będzie-a i tak Landini wcześniej zagrzejesz.

Opublikowano

@Jaro od początku AF obserwuje twoje posty i widzę że zawsze i pod każdym względem wierzysz w swojego JD :P

@Zbigi być może że ten ciągnik miał coś nie tak. Też miałem taką sytuację tylko na dwóch pospolitych c360 i c360 3p Zwykła 360 zakopciła i poszła a 3p złaził z obrotów :P

Opublikowano

Od początku Twojego czy mojego ?biggrin.gif -a dlaczego niby miałbym nie wierzyć-działa,nie psuje się,mnóstwo rolników na całym świecie ma maszyny tego producenta-zawsze oczywiście można powiedziec że reklama etc.-ale Landini chyba też się reklamuje ?-i każda inna firma też ?

Opublikowano

Ja na AF jestem od początku tylko później się zarejestrowałem :D

W sumie reklamy landini jeszcze nie widziałem a JD można spotkać wszędzie i jakoś ogólnie nie przepadam za JD bo moim zdaniem trochę przereklamowany ale każdy ma swoje sprzęty które chwali :P

Dobra wracajcie do głównego tematu żebym miał co czytać :P

Opublikowano

Tylko teraz tak troche pomyslcie, na cholere ciągnik 150km jak ciągnik który ma 50km mniej robi to samo.  

kolego wiesz co piszesz?? Idąc tym typem rozumowania proponuje żeby każdy ze swojego ciągnika wyżucił te 50KM. na co nam ciągniki 120konne jak przecież 70 konny zrobi to samo. Śmiech i ubolewanie mam takim myśleniem.

Opublikowano

Chodziło mi o ten konkretny prezypadek, gdyż w moim gospodarstwie był taki przypadek, więc w moim gospodarstwie taki ciągnik sie nie przyda. Fakt źle sformuowałem tą wypowiedz. 

Opublikowano

Wiadomo, że mniejszy ciągnik też może zrobić to samo co wiekszy ale napewno nie zrobi tego tak samo szybko. Ostatnio Ursus 1224 nam sie zepsół akurat w czasie gdy trzeba było orać pod rzepak i został tylko JD5720. Zachaczyliśmy więc małego JD do 4(x 45cm) skibowego pługa wachadłowego o wadze około 1500-2000kg (wzmocnona podwójna rama) i nabraliśmy ziemi do łyzki od ładowacza żeby uzyskać dodatke dociażenie. Na polu ciągnik orał na głębokość około 20cm i ciągnął jeszcze podwójny wał cambella. Ciągnik dość dobrze sobie nawet radził ale uzyskał średnią prędkość tylko 3,5km/h(prędkość średnia pracy łącznie z nawrotami) i przy pokonywaniu sporego wzniesienia troche brakowało mu już niższego biegu ale jakoś silnikowi udało sie pokonać to obciążenie. Ursus w podobnych warunkach osiąga średnio 5,5km/h. Widać na tym przykładzie, że 1 koń mechaniczny jest zawsze taki sam i nie ważne z jakiej marki pochodzi oraz to, że mały ciągnik też może dać sobie rade z większymi maszynami. Trzeba tylko sie zastanowić czy warto tak przemęczać maszyne i czy ma sie czas na znacznie wolniejszą prace. Moim zdaniem na dłuższą mete to nie ma sensu

Opublikowano

po cześci się z toba zgadzam, ale nie zgadzam się z tym że "że 1 koń mechaniczny jest zawsze taki sam i nie ważne z jakiej marki pochodzi" z tym się nie zgodze. Na potwierdzenie moich słów biore testy DLG i link ktorego nie moge znaleść ale ktoś wrzucał pt. "koń koniowi nie równy" czy coś takiego...

Opublikowano

Kolego @Brzozak, mój Landini z obciąznikam waży 4300kg, a 1t obciązników napewno nie ma. Tylko teraz tak troche pomyslcie, na cholere ciągnik 150km jak ciągnik który ma 50km mniej robi to samo.

na stronie producenta jest masa 3300, w dlg 3800 (ale nie wiem czy z obciaznikami czy nie), niewazne w kazdym razie malo.

przez pare postow udowadnialem ci, ze jednak te prace nie sa takie same. wiec nie wiem czy nie zrozumieles, czy twierdzisz ze sie myle?

co do wadliwosci, to oczywiscie mogl przypasc wam jakis trafiony egzemplarz, ale trzeba bylo wtedy skolowac ciagnik podobnej mocy. by rozwiaz wszelkie watpliwosci. w tej sytuacji nawet sam nie masz jak wyciagnac odpowiednich wnioskow.

Opublikowano

No widzisz faktycznie landini jest zbyt lekki, dlatego do tego pługa go nie zapinałem, musiałbym mieć jakis klocek na przodzie, a do Mtz-ta nie dało rady, bo zapięcia były kat.3 Tyle, ze jak kupowałem landiniego to nie kierowałem się tym ze ma być cięzki itd. bo chodziło mi o ciągnik o małych gabarytach gdyż pierwotnie miał chodzić w paszowozie (paszowóz miałbyć z frezem), niestety obniżka cen mleka zrobiła swoje i tak wyszło, ze jest głównym ciagnikiem.  

Opublikowano

ok, kazdy traktor ma swoje przeznaczenie, a to ze musi robic cos innego jesli sa takie warunki to jest zrozumiale.

chodzi mi tylko o punkt odniesienia, bo test nie mowi za wiele, oprocz tego ze cos mialo ciezko, teraz nie wiadomo czy dlatego ze ciagnik byl cos trafiony, czy dlatego ze plug stawia nieporownywalnie wieksze opory, czy np. warunki atmosferyczne to wymusily.

w wakacje testowali niedaleko talerzowke cos ok. 4 m GB z paroma lapami, zapieli MFa ok. 300 KM i w sumie pierdzial przy niej, dlatego aby sprawdzic co jest nie tak przyjechal fendt 926 vario i okazalo sie ze przy splyceniu uprawy (nie dalo sie inaczej zapiac na dolny hak) pierdzial tak samo jak MF. stad wiadomo bylo, ze sprzet ciut przy duzy :P

Opublikowano

Panowie-przecież po to Bozia dała kiepełe biggrin.gif aby z niej korzystać-każdy kto zna ciągniki wie że ten JD przy tym Powerfarmie to smok-przecież jednym kłapnięciem maski mógłby go pożrećbiggrin.gif -no i chyba każdy rozumie że z tym JD musiało być coś nie teges-każdy zapewne zna też historię walki Dawida z Goliatem-nie pokonał w/w siłą tylko sprytem (oficjalna wersja mówi o procy ale ja myślę że coś mu do żarcia ordynarnie dosypał smile.gif )-no i może z tym testem było podobnie-Powerfarm poczuł że może z nim być kiepsko w gospodarstwie Zbigiego i też dosypał-czyt. paliwa kiepskiego dolał albo coś tam rozstroił ewentualnie urok rzucił smile.gif

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@MF2007 koń może być nawet nijakiej rasy, bardziej liczy się charakter konia i kto go poskramiał. Nie mniej, nie więcej chodzi o charakterystykę silnika i w jaki sposób go wystrojono.

@jaro zważywszy, że jest godzina 19 w niedziele, to należy chyba bardzo z dystansem podejść, to Twoich wypowiedzi, bądź zastanowić się kto ostatnio był solenizantem. :P Bez obrazy, jak bardziej, często masz rozbrajające wywody. :P

@zbigi123 sądząc po Twoich wypowiedziach, to zraziłeś się do marki JD. Jednak wyrabianie opinii o marce na podstawie jednej maszyny, to trochę chybiony pomysł. Może z drugiej strony podbudowało to, Twoją opinię o Ladninim.

Opublikowano

Landiniego i tak bym drugi raz nie kupił, bo mnie zawiódł nie raz, poczytajcie moje posty to zobaczycie o co chodzi. Na pokazie było ponad 20 okolicznych rolników, a paliwo było ich własne. 

Opublikowano

po cześci się z toba zgadzam, ale nie zgadzam się z tym że "że 1 koń mechaniczny jest zawsze taki sam i nie ważne z jakiej marki pochodzi" z tym się nie zgodze. Na potwierdzenie moich słów biore testy DLG i link ktorego nie moge znaleść ale ktoś wrzucał pt. "koń koniowi nie równy" czy coś takiego...

koń koniowi jest równy, ale jak słusznie zauważyłeś przytaczając ten artykuł konie z różnych marek mogą się różnić, ale to jest spowodowane tym że różni producenci mogą(i stosują) różne miary(patrz normy) w których określają moc ciągników, ale mierząc silniki w jednej normie to koń zawsze będzie równy koniowi

Opublikowano

@Bobek-posty takie jak powyżej wrzucam z TEGO właśnie powodu że jest godzina 19 i w dodatku niedziela biggrin.gif -a nudno tu jakoś i posty wszystkie jakieś takie ostatnio fachowe i rzeczowe strasznie są -więc te moje posty to tak dla rozluźnienia...Poważnym być to ja jeszcze mam czas smile.gif .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dla tego widział bym Cię w roli felietonisty w jednej z rolniczej gazet. :P

Opublikowano

nie chce reklamować swojego JD ale miałem 1224 w dobrym stanie do tego agregat uprawowy 5.40 i na równych polach szedł 4 polową około 7-8 km kupiłem JD 7600 moc 130km i z tym samym agregatem na rownych polach jade z prędkością 12-14 km a 8-9 to na górkach a w naszej okolicy sa duże górki. co do pługa to 1224 ciągał 4 kvernelanda zagonową i na glinie miał ciężko czasami jezdzilem 3 polową a JD ciaga 4 obrotową vario też KVERNELANDA z pretkoscia 9-10km bez problemów a w glinie pod góre czasami musze jeden max dwa pólbiegi zredukowac. ale podchodzi pod takie górki na których ursusem musialem zajeżdżać . wiem ze JD jest cieszy i ma szersze ogumienie ale gumy ma ok 40% a ursus miał nowe.ja pochodze z okolic SIERAKOWA WLKP kto tu byl wie jakie mam gory i ziemie. w mojej okolicy chodzi conajmniej 15 JD w promieniu 4km od mojej wioski. dam taki przyklad znajomy chcial kupic NH lub JD przyjechali NH ok 120km nie wiem jaki model wiem ze 6 cilindrowy motor z plugiem 4 obrotowym nie pamietam firmy pluga. na rownym polu szerokosc pluga 4x 45. orali nim z predkoscia 6-7km i sie dusi moze nie dusil ale mial ciezko. zaraz przyjechal jego sasiad JD 6620 z 5obrotowa 4-45 kvernelanda . skonczyli orac NH i wjechal JD na tym samym polu taka sama glebokosc JD jezdzil z predkoscia 8-9 km i nie dawal zadnych oznak ze mial ciezko. test byl wykonywany na jesien ubieglego roku po pomidorach na czarnej ziemi lepiacej sie do kól . ci od NH jak to widzieli zabrali ciagnik nic nie mowiac i bylo po nich widac ze sa w szoku.co do operatora JD on wyznaje jedna zasade " co nie idzie musi isc" moze i dlatego ten NH nie mial z nim szans. wszystkie JD w mojej okolicy byly zamienione za 120-160KM ZETORY URSUSY I DF ci co mieli DF juz ich nie chca nie wiem dlaczego.wiec mysle ze ten plug przy tym 150km jd musial byc zle uszykowany lub mial jakas wade. sory za bledy ortograficzne

Opublikowano

kolego nie zaprzeczam że JD to dobre ciągniki, (moim zdaniem) natomiast ty mówisz że nie raklamujesz a wychwalasz pod niebiosa. reprezentujesz gości ktorych pełno na AF z twierdzeniem: "moje najlepsze i nic po za tym" kolejne: "świat zaczyna się na moich maszynach i na moich się kończy, wszystko pozostałe to g****" z takim podejściem daleko nie zajedziesz...