Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie wziąłem do samochodu dzisiaj aparat tylko zapomniałem wziąć do ciagnika a z pola było 2 km i nie chciało mi sie wracać. Jutro koło Inowrocławia będą z tym samym pługiem. Nie wiem jaka pogoda będzie w przyszłym tygodniu ale 2 pokazy będą z beczkami 13 tys Pitchon i 14 tys Meprozet a na orkę jeszcze nic nie ustalone. Z nastepnych pokazów zrobie zdjęcia i nagram filmy

Opublikowano

Ten Ursus mimo że stary to był żyleta wśród Ursusów w naszej okolicy... 3000 mtg i bardzo zadbany. Klient specjalnie nim pojechał na pole bo myślał że obciachu dla Fendta na robi bo 312 taka mała i tylko 4 gary... Zoraliśmy 12tka kilka przejazdów i odstawiliśmy bo nawet blokada nie pomagała. Ziemia na wierzchu rozmarzła i zrobiło się błoto. Zróbcie gdzieś w swojej okolicy pokaz tego ciągnika i zobaczycie jak taki mały ciapek robi robotę... sam nie byłem pewny gdy zobaczyłem te pole ale jak puściłem w pierwszą skibę to się sam bardzo mocno zaskoczyłem.

Opublikowano

Kurcze chyba sobie zamiast CVX kupie Fendt-a, bo Fendt to potęga ;d :P a na poważnie to ustawienie pługa rzeczywiście dużo pomaga tylko że mnie zootechnikowi z wykształcenia dłuuuuugo to pierwszy raz zajęło :P Ale takie poziomy spalania to dla mnie gwiezdne historie, przynajmniej na mojej ziemi. Przecież 312 ma 110 km o ile się orientuję? więc aby tak mogła szaleć jak kolega pisze to albo piasek albo ziemia idealna bez żadnych frakcji oportunistycznych;)

Opublikowano

Ja orzę u ojca od 14 roku życia więc troche tych ha przerzuciłem. Zaczynając od 3 skib Zetorem 5 skib MTZ 82 4 skibowy Atlas z MTZ później Lamborghini i od roku Kverneland 5 skib z Pacomatem. Nie mowię że jestem w tym najlepszy ale troche wyobraźni i kilka minut i pług płynie możesz nawet wysiąść z ciągnika i wsiąśc w drugim brzegu pola by tylko nawrócić. Ponawiam propozycję... Weście sobie ten ciągnik na kilka godzin a się przekonacie.

Opublikowano

kolega ma 309 a teraz bierze Pumę... może ciągnik a może się do firmy zraził :P Ja nie mówię że Fendt to zły ciągnik ale nie uważam że należy go gloryfikować, to tylko ciągnik. A co do ustawiania pługa to troszkę też już poorałem może dużo tego nie mam ale 70 trudnej ziemi, inaczej skorygować ustawienia pługa po fabryce a co innego ustawić żeby równo krył pług który ma np. różnie wyrobione elementy robocze to jako dopowiedzenie a i rzeczywiście pięknie jak ciągnik sam jedzie z dobrze ustawionym pługiem... tylko to jest wykonalne na jednolitej ziemi :( zapraszam do mnie:) zobaczymy ile tak przejedzie :P żeby nie było że nie wierzę, sprawdziłem i wiem że możliwe i Fendt-a do tego nie potrzeba Zetora tak ustawić też można :D i stary pług Hauard. Podziwiam Twój zapał ale jest trochę odrealniony.

Opublikowano

nie musimy, ale pragniemy aby poprzez AF sprzedawcy zrozumieli, ze nie beda nam wiecej kitow wciskac. to nie nasza wina, ze sa technicznymi idiotami i ze nie chcemy takich ludzi sluchac, a tymbardziej czegos od nich kupowac!!!

Opublikowano

nie musimy, ale pragniemy aby poprzez AF sprzedawcy zrozumieli, ze nie beda nam wiecej kitow wciskac. to nie nasza wina, ze sa technicznymi idiotami i ze nie chcemy takich ludzi sluchac, a tymbardziej czegos od nich kupowac!!!

Kolego może wielu rzeczy jeszcze nie wiem ale człowiek uczy się całe życie i jeżeli to również do mnie było staram się głupot nie pisać. Jeżeli jakąś popełnię czekam na kontrę :P

Opublikowano

Johny też podobno idealny, a jak przyjechał do mnie na pokaz to za przeproszeniem h..ja zdziałał, normalnie śmiech na sali, pług ustawiony prawidłowo i 150km nie mogło dać rady na 1,6m szeroko głebokość 26cm. Ja już sobie powiedziałem że nie kupie prędzej ciągnika póki nie przetestuje. Ziemie ma podobne jak @Rolniksprzedawca, bo niniecałe 2km od niego, może u mnie troche cięższe miejscami. 

Opublikowano

Szceny im opadły, i było tylko ,,tego się nie spodziewałem''. Zaskoczenie było tym większe, że dali większy ciągnik, niż pierwotnie miał być, bo wiedzieli jaka jest ziemia, ale jak na glinie zszedł do 5 km/h to już skandal. W dodatku pług zwężył na 1,4m dopiero mało wiele jakoś to szło. Tam gdzie był czarnoziem faktycznie szedł ładnie, ale na glinie to porażka.

Opublikowano

Zbigi przestań już pisac o tych swoich testach bo to już się nudne zaczyna robić. Nie wiem jaki masz w tym cel ale próbujesz za wszelką cenę stwierdzić, że jd to gówno gorsze nawet od belarusa. Chłopie, jeśli jakiś ciągnik sobie nie radzi w polu z danym narzędziem to i drugi o podobnej mocy tez sobie nie poradzi. A Ty stwierdzasz, że gdyby był tam jakikolwiek inny ciągnik niż jd to by śmigał z tym pługiem nawet 10 km/h. Jeśli nie wiesz, to jd w tej serii znajduje się w czołówce, jeśli chodzi o siłę uciągu.

Opublikowano

kolego @ johnylukas poczytaj wszystkie posty @zbigi123, a szczególnie te o jego Landini, to zobaczysz, czy jest obiektywny w swoich osądach...

@zbigi123 jak możesz obrażać jedyna słuszna markę jaka jest JD :P

Opublikowano

Ale ja nie twierdzę, że zbigi kłamie, mówiąc że jd nie dał rady. Bo to jest realne i tak mogło być. Tylko nie zgadzam się z teorią zbigiego, że jeden ciągnik sobie nie poradzi np. w orce, a drugi w tych samych warunkach i o tej samej mocy będzie ciągał ten pług bez problemów.

Opublikowano

warunki do najlzejszych nie naleza, wiec nie bardzo wiem jak ten landini sobie radzi, ale ok.

tak od technicznej strony patrzac to mam 2 wnioski:

1. plug obrotowy, czyli znacznie ciezszy, czyli znacznie lepiej trzyma zadana glebokosc, szczegolnie w trudniejszych chwilach, a landini pracowal z lekkim zagonowcem.

2. janek pracowal z plugiem nowszej konstrukcji, zapewne z duzo wiekszymi odkladniami, dodatkowo ktore krusza bryly, maja znacznie wieksze opory, stad duzo wieksze zapotrzebowanie na sile uciagu.

ja obstawiam, ze gdyby zamienic traktory to landek by nawet z miejsca nie ruszyl tylko 4 kola by grzebaly w ziemi i takie to wlasnie w polsce sa porownania.

EDIT

luknijcie na parametry landka on wazy 3300 kg bez obciazenia :P:P zeby tylko 904 go nie rozjechal, to bedzie dobrze

Opublikowano

Sorry ale wątpię, aby jakiemuś dealerowi nie zależało na kliencie oraz swojej renomie i żeby podstawiał jakiś trefny ciągnik. Na pewno dealer podstawił ciągnik sprawdzony, aby wypaść jak najlepiej przed sporą grupą rolników.

Opublikowano

tez oralem kiedys plugiem z odkladniami, ktore zostawialy slad na pol powiatu i 16tka dawala rady 1,8m. teraz MF orze na 2 m z ludzkimi odkladniami i wiem jak duzo wiekszej sily potrzebuje by to pociagnac.

w warunkach anormalnych tez sie nie powinno porownywac ciagnikow, poniewaz (zakladam) tylko czasem w takich pracuja. w jeden dzien oralem po burakach 4 skibowym plugiem na glebokosc 15-20 cm z umiarkowanym poslizgiem, a na drugi jak troche popadalo w nocy, musialem zdjac jedna odkladnie i na 5 cm jechalem non stop w poslizgu, wiec uwazam, ze to nie ma wiekszego sensu.