Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacku mój CASE ma 4 cylindry i 116KM i ciąga IBISA 4XXLS VARIO który waży - 1700kg i daje radę więc to głównie kwestia dociążenia ciągnika.

moj kuzyn ostatnio pozyczyl GB od ojca plug wazy ok. 1600 kg fakt ze na dluzszym ramieniu i z bomba 400 kg.

przy szybszym ruszeniu kola przednie byly pol metra w gorze, a jezdzi nh t6080, wiec ja raczej nie polecam takich ciezarow dla 4 cylindrow.

powtorze to jeszcze raz, ze widzialem uszkodzone obudowy skrzyni biegow wlasnie przez zly dobor ciezkich plugow, z glowa panowie :) oprocz uciagu stabilnosc tez musi byc.

czy można zrobić taki bajer zeby wziąść traktor kupić teraz, a później jak się uda to wciągnąć go w PROW

bierzesz leasing np. na siebie, a po dostaniu dofinansowania sprzedajesz go tacie. tracisz na tym pare %, ale lepiej to niz kupowac samemu gdy czas nagli.

niektorzy stosuja ta metode z premedytacja, bo na sprzet uzywany nie trzeba wykazywac tak mocno ilosci ha (jakas paranoja, ale nie pierwsza u nas), przewaznie dealerzy sa dobrze w tym zorientowani, wiec maja juz gotowe korzystne oferty finansowania, tak by to wychodzilo dosc konkurencyjnie.

Opublikowano

ave 120 Km też df ma i to całkiem całkiem a do oszczędności to powiem tak wszystkie ciągniki o mocy 160-170 KM z kvernelandem 5 skib obracanymi na tym samym polu df 17l/ha nh TVT 21l/ha jd 6930 19l/ha a w numerze wrześniowym topagrar polska jest porównanie ciągników 120 konnych

Opublikowano

pisałem że silniki df ( fenda bo też zapożycza te silniki) sa najoszczędniejsze przy porównaniu 165KM a nie pisałem nic o innych mocach mamy też nh tl100 i to kiedys chodziło z gruberem 3 m to na dzień (ok 20 ha) bak było mało ja jestem tego zdania ze ciągnik należy dobierać do obciążenia

Opublikowano

nie obchodzi nas spalanie ciagnikow o mocach 165 KM w temacie o mocach 120 KM, zrozum to wreszcie!!!!!!!!

przez twoj glupi post ciagnie sie cala strona nabijania postow, bez zadnego pozytku dla tematu, wiec nastepnym razem pomysl zanim sie odezwiesz.

koniec OT

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dziś MF, który był na testach u Jacka dostawał po garach pracując z Vaderstadem TopDownem. W okolicy mieli, go na testy. :) Szczerze, jak na 135KM to ten MF taki niepozorny się wydaje, jasiek 6630 to przy nim kloc. :)

Opublikowano

Mam do was pytanie bo miałbym mozliwośc kupna ciągnika nowego na PROW właśnie około 120KM za granicy i prawdopodobnie byłby on tańszy jak tu w Polsce i tu moje pytanie czy dealerzy w Polsce mogliby go serwisowac ???? Ogólnie czy to jest gra warta świeczki ???

Opublikowano

Lepiej kupić w Polsce i u tego samego dilera serwisować bo mogą być potem problemy, poza tym biorąc na prow gdzie zwracają Ci 40-50% ceny netto z różnicy cenowej 10 tys netto robi się 5 tys. Ja bym się w to nie pchał, poza tym ktoś pisał w jakimś temacie że ciągniki i kombajny Claasa są droższe w niemczech niż u nas. Mogą być potem problemy z gwarancją i jak coś się stanie to wszystkie oszczędności pójdą w las. Chyba że mieszkasz pod niemiecką lub czeską granicą i będziesz go serwisować zagranicą ale stawka robocizny w Niemczech jest bardzo wysoka.

Opublikowano

Wiecie co moim zdaniem ciągniki rolnicze dzielą się na dwie kategorie tzn. ursusy i zetory oraz na ciągniki zachodnie. W tych pierwszych nic nie jest unowocześniane oraz ciągniki nie nadają się do jazdy w pole. Natomiast ciągniki zachodnie są nowoczesne i silne np mój jd 6400 (100km) ma pompę o niebo lepszą od polskich 6-tek. O uciągu już nie wspomnę, gdyż osobiście sprawdzałem je na tym samym polu. Według mnie bierz nawet używanego ale zachodniego niż nowego polskiego.

Opublikowano

Witam. Posiadam 80ha ziemi uprawiam to John Deerem 7600. chce kupic kolejny ciagnik o podobnej mocy . czyli 120 -130km mysle nad JD 6530 lub 6620(30) . Troche slyszalem o Valtrze ze sa niby dobre i oszczedne ale nie mialem z nimi stycznosci. z JD mam czesto i to z roznymi modelami. ciagnik mam sobie radzic z 3m agregatem uprawowo-siewnym aktywnym i 4skiboym plugiem obrotowym KVERNELAND. nie wiem jakie sa skrzynie biegow w VALTRZE I MF bardzo mi sie podobaja te w JD. polecacie ciagnik nowy czu roczny sprowadzony z ANGLI?? nie wiem jeszcze czu kupic ciagnik na kredyt MLODEGO ROLNIKA a PROF zostawic sobie na kombajn czy tylko ciagnik wziasc. ciagnik musi miec przedni tuz klima i os resorowana co polecacie. glownie interesuje mnie JD i VALTRA ewentuialnie MF .

Opublikowano

ja polecam nie sluchac pod zadnym pozorem przedmowcy. jego komorki mozgowe sa skierowane tylko na zarobienie paru pln od sprzedazy ciagnika.

jego opinie sa zdecydowanie nieobiektywne i jeszcze bardziej niefachowe. z reszta widac po uzytych argumentach, rece opadaja.

Opublikowano

A Twoje kolego brzozak skierowane są na zarobienie w co innego... ;) Testowaliśmy z ojcem ten ciągnik i bardzo nam sie spodobał. Jest prosty w obsłudze, ma wysoki moment obrotowy, jak to ojciec sam stwierdził jest bardzo ''żywy'' jak na tak duży ciągnik i jest oszczędny bo porównując chociażby z naszym siwkiem to więcej nie pali a koni sporo więcej. Bardzo przyjemnie się nim jeżdzi, ciekawa skrzynia biegów, rewers i nie wysoka cena jak za taki ciągnik... :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Rogeryk jakiś czas temu straciłeś wiarygodność i często gęsto chwalisz maszyny wiadomych marek. Pomijając już nawet fachowe argumenty, każdy wie, że masz w tym interes. ;)

@STANIK moim zdaniem, jeżeli MF o mocy 120-130KM to tylko 6465. Ciągnik stabilniejszy, niż ten, który zaproponował @Rogeryk. Podnośnik, już standardowo mocniejszy, niż w serii 54**. Znakomita skrzynia Dyna-6, przewyższająca AutoQuad JD. MF niestety nie ma ramy, ale to już sam oceń czy Ci na tym zależy.

Opublikowano

I Dyna 4 i Dyna 6 są bardzo fajne w obsłudze (kwestia 2 półbiegów), ale pytanie do czego konkretnie potrzebny ten ciągnik (który miałby być głównym w gospodarstwie). Różnice są spore: waga, udźwig, kabina ilość cylindrów no i oczywiście cena.

Małe porównanie:

MF 5400 Traktory - ciÄgniki rolnicze Massey Ferguson nowa seria 5400 - Dane techniczne powyĹźej 100 KM

MF 6400 Traktory - ciÄgniki rolnicze Massey Ferguson seria 6400 - Dane techniczne do 160 KM

No chyba że "Vario"- Dyna VT smile.gif

Traktory - ciÄgniki rolnicze Massey Ferguson seria 7400 - Dane techniczne do 160 KM

Opublikowano

ciagnik ma sluzyc do wszystkiego. jak bede mial dwa takie po 130 km to jeden bedzie przy plugu a drugi przy agregacie . agregat z zborzem wazy przzeszlo 2t. wiec ma to byc dosyc mocny ciagnik z dobrymi podnosnikami. ma jd i jestem bardzo zadowolony sasiad jd 6620 z przednim tuzem ciagnie 5 obracana kverlanda. powiem szczeze nie myslalem nad MF bardziej wlasnie nad JD lub ta VALTRA nio ale nie wiem za wiele o valtrze. u nas jak widzialem jakas to wszystkie to najprostrze bez polbiegow. jak bym bral JD to tylko wersje premium

• Root Admin
Opublikowano

apropos skrzyni Dyna6 - posłuchajcie jak ona wyje przy zmianie biegów - co prawda operator ciagnika zaden na tym filmiku ale słychac to niezle AgroVideo.pl Pierwsza Polska Wideoteka Rolnicza: Video: Massey Ferguson 6475 na testach popatrzcie tez na kilka podobnych filmików ciagnik w trakcie testu - był u mnie 7 godzin wychlał 95l ON - w tym czasie zaoraliśmy 4ha - połowe 4 skibowym GB (4x45) - też na tescie, połowe Ibisem 3x48 z wałem - jak to widać na filmikach. Dla porównania Zetor na tym polu w ibisie bez wału wychlał 17l na ha ;) Co prawda tym mfem było duzo zabawy i krecenia się po polu no ale mimo wszystko. Na pewno ten ciagnik to inny swiat w porownaniu do mojego zetora no ale. Niestety nie udało mi się zorganizowac w tym roku jakiegos innego czerwonego ciagnika na test, chciałem jeszcze zielony ale jeden diler odmówił całkowicie - tłumacząc się ze taka polityka koncernu, z drugim nie szło gadac bo nie pracuje w sobote a ja na dłuższe pogawedki mam czas tylko w soboty