Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pisze to jeszcze przed przeczytaniem w całości artykułu zobaczymy czy mój śwatopogląd się znieni po przeczytaniu. zgadzam się z brzozakiem w kwesti jeżeli chodzi o czołówke Claas, JD i Fendt (kolejnośc losowa) natomiast co do reszy wypowiedzi że pozostałe są na podobnym poziomie sorry ale nie zgodze się. To tak jakby poróznywać mercedesa czy BMW do toyoty np. W sumie dobry samochód ale nie mercedes. Podobnie z ciągnikami NH spoko ale to nie JD i tak dalej. Chociasz trzeba pamietać o cenie, toyota to na nie mercedes pod względem ceny, tak samo z ciągnikami...

• Root Admin
Opublikowano

a ja sobie lekko zweryfikuję ten test, mam nadzieje ze już w poniedziałek - zapne jednego z przedstawicieli tego testu do talerzówki, do pługa i może do uprawowo siewnego - chociaz w ciagu 7-8 godzin zbyt wiele nie uda się przetestować ale zawsze to już będzie coś - taka prawie jazda próbna jak u toyoty :)

Opublikowano

Poco wydawac na nowe ciagniki ponad 100 tysiecy jezeli chodzi o moc 120KM jak ja kupilem zetora 12145 który ma 115 KM i swietnie sobie radzi....jest komfort bo kabina na poduszkach jest radio podczas jazdy moge wałek mocy właczac czyli przekaznik oraz zółw i zajac do niego mam 4 skibową obrotówke Kuhna i robota jest extra...co wy na to?

Opublikowano

To chyba tylko jeżdżiłeś tym Zetorem i żadnym innym traktorem :) Kabina na poduszkach :) Nie rozumie: "podczas jazdy moge wałek mocy właczac czyli przekaznik oraz zółw i zajac"?? :)

Opublikowano

kamil02052 nie 100 tyś za 120 konny ciągnik a w granichach 200-350 tyś za ciągniki o mocy 120KM. tylko ty rozumiesz troche inaczej wiekszośc (jak nie wszyscy) mówiły tu o kupnie ciągnika z pomocą UE. taki następca twojego zetora nie mam zielonego pojęcia ile kosztuje ale powiedzmy ze w granicach 130 tyś + vat to daje nam sume ok. 16o tyś. Przechodzimy na vat, dostajemy zwrotu ok 30 tyś. ciągnik kosztuje wtedy ok 130 tyś, UE zwraca nam połowe co przekłada się tym ze mamy nowy ciągnik o wartości 180 tyś za 65 tyś. ty pewnie za swojego zetora dałeś ok 50 - 60 tyś i masz ciągnik stary 10-15letni. byś 15 tyś dołożył i bys śmigał nowym. Przepraszam wszystkich odnośnie ceny nowego zetora bo po prostu nie mam zielonego pojącia ile on kosztuje, chciałem tylko lepiej zobrazowac kolegedze, po co nam takie drogie nowe ciągniki jak można kupić sobie 10-15 letnie za pół ceny.hahahaha

sorry mały bląd nowy ciagnik o wratości 160 tyś za 65 tyś.

Opublikowano

@kamil02052 ja cietroche rozumiałem, jak przesiadłem się z C360 na Pronara to był komfort i maszyna że hej, ale pojeździłem kilka lat, usiadłem w same Dorado, już inaczej oceniasz maszynę, mam nadzieję że uda mi sie zmienić kiedyś ciągnik na właśnie coś z mocy 120KM z Johna albo Fendta.

I tutaj aadams7 bardzo ładnie ci pokazał dlaczego kupujemy takie drogie ciągniki, bo niedługo takie zakupy się skończą więc trzeba korzystać puki jest okazja.

Opublikowano

nie zadne 50-65 tysiecy dalem za swojego zetora tylko dalem 42 tys stan jest idealny a na allegro znalazlem tylko jednego takiego jak mój.... oto on....

http://allegro.pl/item727495493_zetor_1214...ny.html#gallery

ten ma nawet troszke gorszy wyglad niz mój poniewaz mój jest wypieszczony przeze mnie to jest po prostu perełka....

Facet na wsi mnie podkusił jak bylem u niego swoim zetorem 12145 aby wyciagnac drzewo zebym podpioł jego pług 6 skibowy obrotowy do swego zetora i wtedy zobaczył czy bede taki twardy....jego ciagnik to jakis massey fergusson okolo 180KM i on chodzi w tym plugu wiec ja podczepilem i wyjechalem na pole aby sprawdzic zetora...i i i i ....zgadnijcie....1 raz tylko zagrzebał troszke jak ruszał a takto powoli wszedł na obroty i dosyc głeboko był ustawiony i zetor ruszył i szedł fakt faktem ze szedł 3 polową to prawie jak 1 szosowa ale szedł ...TO JEST MOC!!! mówie wam jak dobrze dociazycie zetora 12145 i pieknie go odpicujecie mozecie nim góry przestawiac wiem po swoim

Opublikowano

jak to jest, że w ciągnik można włożyć prawie 50% ceny podstawowej w opcjonalne wyposażenie???

jak myślicie który z ciągników ma najlepszy stosunek ceny do wyposażenia i stosunek ceny do jakości???

@kamil i na pewno ten MF nie dawał sobie rady z tym pługiem, a zetor ino gwizd... :)

Opublikowano (edytowane)
jak to jest, że w ciągnik można włożyć prawie 50% ceny podstawowej w opcjonalne wyposażenie???

jak myślicie który z ciągników ma najlepszy stosunek ceny do wyposażenia i stosunek ceny do jakości???

oczywiscie ze jest to zetor 12145 a wiesz dlaczego? BO ZETOR 12145 I NIEDORÓWNA MU NIKT!!!

Edytowane przez brzozak2
brak argumentacji
Opublikowano

Moim zdaniem jest to NH który (jak to wielu zauważyło) brakuje mu troszkę do jakości JD czy Fendt'a :) oczywiście pojawia się również Mf czy jeszcze coś z Grupy SDF :)

Jak ktoś chce iść najtańszym kosztem to niech się rozglądnie za Ursusem, farmerem czy Kubotą :)

!@ pioter działaj coś k[_]rw@ typ tylko zetora uznaje bez argumentu jak na razie

Opublikowano (edytowane)

nie zycze sobie zadnych komentarzy typu k[_]rw@ bo to nie jest chlew a jak chcesz chlewu to idz se do swin....

Cytowanie poprzedniego posta- warn

Edytowane przez Matey
Opublikowano
a ja sobie lekko zweryfikuję ten test, mam nadzieje ze już w poniedziałek - zapne jednego z przedstawicieli tego testu do talerzówki, do pługa i może do uprawowo siewnego - chociaz w ciagu 7-8 godzin zbyt wiele nie uda się przetestować ale zawsze to już będzie coś - taka prawie jazda próbna jak u toyoty :)
kolego sam jestem po takiej prezentacji odbyła się u mnie niedawno i masz racje kilka godzin nie oddaje w pełni tych wszystkich możliwości ciągnika ale daje jakiś obraz i porownanie. możesz coś dotknąć, wypróbować a nie tylko czytac w gazetkach i folderach reklamowych.

a wracając do kamil02052 to z tą ceną zetora strzelałem że 50 tyś ale i rocznikliem myślałem ze nowszy a nie 20 latek. a tak po za tym to ty kolego jesteś typowym reprezentantem poglądu że co moje to najlepsze, a tak nie można, do tego forum dołaczyłem stosunkowo niedawno ale wydaje mi się że te forum nie powstało z myślą chwalenia się tylko dawania i uzyskiwania informacji od innych użytkownikow danego sprzetu w celu dalszego rozwijania i kupowiania nowszych, lepszy maszyn. a ty masz zetora 20 letniego i mówisz ze MF 180 z nim konkuruje (śmiech), ja na razie też mam zetora i to mniejszego jestem z niego zadowolany ale wiem ze są od niego ciągniki dużo lepsze (nawet jak go kupowałem widziałęm ze są lepsze), i wszystko co robie, robie po to a żeby zamienić zetorka na coś innego lepszego, dużo lepszego.... i ci mówi poleć sobie na bednary we wrześniu tam zobaczysz inne ciagniki bo świat nie konczy się na 20 letnich zetorach.....

Opublikowano

moim zdaniem w pierwszej polowie tego roku zdecydowanie nh, cale pol roku latalem za ciagnikiem i poprzez wysokie euro rozwalili wszystkich na lopatki i nie bylo czego zbierac. w poprzednich latach uwazam, ze MF i fendt (najmocniejsze serie) mial najkorzystniejszy stosunek cena/jakosc, np. moj znajomy kupil MF 6499 (w podstawowym wyposazeniu) za ok. 70 k euro netto, placac po kursie 3,3 zl po prostu kupil ciagnik 215 KM (iso) za cene nh 120 KM (kupowany w tym roku).

co do fendta to znajomy kupil (stare) 930 za 115 k euro netto, za tyle to do magnuma musialby sporo dolozyc, w okresie roku przybylo u nas 2 fendty 936 za 135 k euro netto, za jd 8530 chca 170!!!

• Root Admin
Opublikowano

dyna6 to dla mnie bajka

pierwszy raz jezdziłem u siebie na polu ciagnikiem ze skrzynią z biegami pod obciążeniem i było ich az 6

poza tym ciagnik z zajebiaszczym zapasem mocy jak na maszymy które ciągnął - pług GB 4x45 i moj ibis z wałem to jak widziałem jak moj ibis pokłada ziemie to baja.

ciagnik szedł niemal od 1300 obrotów.

2 rewelacyjna dla mnie sprawa to tempomat - zaprogramowałem 1700 obrotów i jedyne co musiałem robic to zredukowac na koncu pola, zmienić kierunek jazdy i podniesc pług, nawrocic, oposcic pług i dalej to samo

nawet kierownicy przy pługu nie trzymałem

3 razy ciągnik mi zgasł ale to przez to ze kólko w pługu się nie obróciło i wsadziłem pług po ramę, raz juz byłem w strachu - bo sie nie obejrzałem do tyłu wsadziłem pług ze rama ledwo wystawała i juz miałem dzwonić do sprzedawcy ze mi szajs przyprowadził na pole i "errorami" na wyswietlaczu sypie.

zmartwiło mnie jednak spalanie - podczas testu spaliłem 95l ropy a zaorałem ok 4ha

co prawda duzo było zabawy na polu no ale.

moze tez poprzedni tester nie dolał ciągnika pod sam korek, bo ja zatankowałem na full - ogolnie frajda była niezła - a mina sasiadów którzy się zjeżdzali do mnie na pole bezcenna

Opublikowano

ja mam 5465 nówkę tez na dotarciu i z ibisem xls na 1 ha spalę tak z 17 ( bo wolno jadę )

P.S yacenty a nie lepiej coś z serii 54** ma 4 półbiegi i jest mniej elektroniki i cena jest przyzwoita bo za swojego dałem 204 tys netto