Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jeśli jesteś wieśniak (pospolity) to bierz pronara lub ursusa, jeśli  cenisz się trochę wyżej to zetor, ale jeśli jesteś rolnik postępowy to bierz new hollanda gdyż niema sensu przepłacać za znaczek. (wszystko co teraz produkują to bubel niezależnie od marki).

a może to ty jesteś [usunięto] ursysy są duzo lepsze od zetora [usunięto]

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.12 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

jeśli jesteś wieśniak (pospolity) to bierz pronara lub ursusa, jeśli  cenisz się trochę wyżej to zetor, ale jeśli jesteś rolnik postępowy to bierz new hollanda gdyż niema sensu przepłacać za znaczek. (wszystko co teraz produkują to bubel niezależnie od marki).

Równie głupiej wypowiedzi nie czytałem na tym forum juz dawno.Zastanawiam sie na jakiej podstawie takie stwierdzenia.Kolego chcąc dobrac odpowiednia jednostke do areału trzeba wziąc pod uwage kilka podstawowych faktów.Po pierwsze czy to ma byc jednostka główna i zarazem uniwersalna czy pomocnicza, czy w gospodarstwie jest hodowla i traktor w tej dziedzinie ma byc także potrzebny,czy ma być z przeznaczeniem tylko do prac polowych.Jeżeli hodowla to na pewno przydałby sie ładowacz czolowy,jezeli ładowacz czolowy wypadaja marki które maja sprzęgło suche,przy cięzkiej pracy i częstej ładowaczem wymiana sprzegła co 6 miesiecy góra do roku.Wyjatek madry operator nie majacy tendencji do jazdy na pol sprzęgle itd.Ale najwazniejszym czynnikiem przy takim areale bedzie ekonomia i koszty utrzymania maszyny.Nikt normalny przy takim areale nie bedzie kupował jelonka, z przyczyny prostej spalanie.Choc np u mnie pracuje JD ale ponad 250KM poniewaz potrzebowałem traktor który będzie miał moc taka jaka podaje producent ze wzgledu na park maszynowy,pracuje Fendt i pracuje stary poczciwy Case 7240 którego sie nigdy nie pozbede. W tamtym roku potrzebowałem mały sprytny zwinny,ale przede wszystkim oszczedny traktor do pracy w oborze z paszowozem i przy maszynach zielonkowych tak max 105 KM.Kupilem Kubote 9960 troche byłem sceptyczny do tego produktu,do tego znajomi teksty typu spaskudziles sobie park maszynowy itd.Kupilem ją bo podobal mi sie przedstawiciel i jego podejscie,nie swirował mi z kalkulatorem jak to nie którzy potrafia oczko za to dwa za to itd[nie lubie takich czarów] tylko po prostu powiedział tyle po dobrych rabatach itd.bez owijania.Dla porównania wczesniej na testach pracował z tym samym paszowozem JD 6100,róznica w spalaniu na korzyśc kuboty 3l/ha,ogólnie traktor pracuje dziennie w budynku i nietylko okolo 6 godzin razy 3l,18l do przodu.Wychodzi okolo 2000 tys róznicy mięsięcznie,akurat tyle mnie kosztuje ten traktor miesięcznie.co do awaryjności,polecial jeden wtrysk denzo,ale zostal wymieniony na gwarancji,poza tym ok.

Gość STIG0013
Opublikowano

Z CNH pewnie będzie teraz ciężko przez wejście nowych modeli

Opublikowano

Jak pisałem wyżej jak bym miał teraz kupić bez namysłu New Holland może sąsiad trafił że po 6 latach zero awari zero wycieków palenie na dotyk zero dymu ma co dzień roboty zwłaszcza zimą widzę go co dziennie przy oborze obok ma fergusona i deutza serwis kilka razy był  po gwarancji już poszli w koszta z naprawami

Opublikowano

Panowie powoli zastanawiam sie nad wiekszym ciagnikiem ok 110-115 km. Co sadzicie o john deere 6110 mc valtrze 103.4 i massey ferguson 5612 ? Ciagnik pracowal by glownie z prasa, kosiarka. Mial by byc tez wyposazony w ladowacz czolowy zastepujac w niektorych pracach manitke( zbiorka bel) i byc na jej zastepstwo wrazie awarii. Wiec wymiary bardziej kompaktowe. Ktory z nich byscie polecili a ktory omijac z daleka? moze poradzicie cos innego ? Musi byc silnik 4 cylindrowy zadne 3 cylindrowce nie wchodza w gre :-)

Opublikowano

Adler-agro w białymstoku ma T6030delta 117km silnik 6ti cylindrowy

cena smerfa 198tyś brutto

Kupuj massey ma lepszą hydraulike i super widoczność

tylko z którego roku ten ciągnik? 2011 czy 2012

Opublikowano

Chyba nie wyobrażam sobie wydawania aż tak dużej gotówki.Wiadomo, ze to jest inwestycja która teoretycznie się opłaca, ale równie dobrze można kupić sprzęt w niższej cenie a w równie dobrym stanie. Nie myślaleś o tym by sprawdzić tu http://www.jan-rol.pl/ jakie mają oferty ciągników używanych? Według mnie to też opłacalne rozwiązanie. 

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad kupnem ciągnika ok 120KM i najlepiej by było żeby był to nowy ciągnik tylko czy da radę znaleźć bez adblue, a może przekonacie mnie do tego mocznika

połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

dokładnie nie ma się czego bać. ja w tym roku miałem własne w słoiku około 2/3 jego o objętości i tylko 1/3 płynu zamarzła. Przez noc przy temperaturze -18*C , a przy temperaturze poniżej -10 szybko lód się stopił. a jego spalanie jest znikome, bo u mnie to jakieś 0,3L może trochę więcej na godzinę. Więcej problemu przy tych mrozach sprawiło mi paliwo niż adblue w MF :P