Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was. Zbliza sie czas wymiany olejów w moim władku. Mam do was kilka pytań:

1. Ile litrów oleju wlać do silnika?

2. Ile oleju wlać do skrzyni biegów?

3. Jaki olej do skrzyni biegów dać?

Dzięki z góry.

Opublikowano

1.Tak jak kolega wcześniej napisał do silnika ok.7 litrów.Jest bagnet do sprawdzenia stanu.

Olej polecam Turdus.Przy wymianie w silniku wymień w pompie wtryskowej.

2.Skrzynia ok.10 litrów

3.Hipol 15f

Poza tym olej masz w filtrze powietrza-0.8 litra silnikowego,przekładni kierowniczej-przekładniowy pod korek,

napędzie pompy hydraulicznej,też przekładniowy pod korek i w zbiorniku podnośnika z tyłu silnikowy.

Opublikowano

Superol trudno nazwać olejem,to raczej coś olejopodobnego.Mój śmiga na Turdusie,nie grzeje się,polecam.

A tak ogólnie to skoro zmieniasz olej już nie raz to dlaczego się pytasz ile oleju się leje?

Opublikowano (edytowane)

Wiem, ile oleju wchodzi do skrzyni i do silnika. Zawsze do skrzyni lałem po korek i wchodziły 2 baniaki 5 l hipolu. Mówicie, że 10 l wchodzi, więc dobrze lałem. Ale jak czytałem dyskusje na temat, ile oleju wchodzi do skrzyni władka to wolałem sie upewnić, czy nie przesadzam. Na jakimś innym forum pisali, że max do skrzyni to 5,5l. Ale ja ufam agrofoto- sami specjalisci. Dzieki. Bedę miał jakies inne problemy z mioim małym ruskim to pierwsze co to nowy wątek na agrofoto i czekanie na porady.

Edytowane przez jaro606
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja do mojego T25 do silnika, pompy wtryskowej, hydrauliki i filtra powietrza leję Lotos Milvus, do skrzyni, zwolnic, piast leję Hipol a tam gdzie smar stały to Greasen

Opublikowano

Ja jakiś czas temu przeszedłem na Turdusa i leję go do wszystkich moich traktorów (do silników). Do T-25 też. Nie zauważyłem, aby grzał się mocniej.

Pamiętaj o regularnej wymianie oleju w pompie wtryskowej. Olej w pompie powinno się wymieniać co około 30-50 mth. w zależności jak szybko zbiera się ropa w pompie. Nie rzadziej jednak jak co 50 mth. jeśli chcesz aby pompa chodziła długo i bezawaryjnie. Moja chodzi już 4500 mth od nowości i nigdy nie była naprawiana ani regulowana (są jeszcze oryginalne plomby). Do pompy wtryskowej też leję Turdusa.

Opublikowano

Jak kolega wyźej napisał trzeba dbać o pompę wtryskową-olej wymieniać tak co 40-50mtg. Mówi się, źe to serce ciągnika :) ja leję Superol do pompy, silnika i hydrauliki, a reszta Hipol no i smar ;) przed zimą wleję do silnika i pompy wtryskowej coś lepszego, bo wymianiać mam zamiar co 2 lata, gdyź duźo nie robię nim mtg... W napędach będę co 3 lata zmieniał tylko będę dbać, aby zawsze był stan...

Opublikowano

Ale najpierw spuść stary olej i ropę z pompy. Lejesz do poziomu otworu kontrolnego w obudowie pompy - śrubka na klucz 14 z boku pompy pod dźwignią "gazu". Korek spustowy też na klucz 14 od dołu pompy.

Opublikowano (edytowane)

A ten turdus to jaki bo jest kilka odmian?

Po superolu to widze pełno takich małych grudek w silniku -czas na zmiane!!

Edytowane przez qbic
Opublikowano

Ja do silnika leję Turdus, a do hydrauliki albo turdus jak mi coś zostanie po zalaniu silnika, albo kupuję jakiś tańszy olej silnikowy. Ogólnie unikam olejów nieznanych marek pod nazwą superol i takich z beczek nieznanego pochodzenia.

Opublikowano

Do silnika Turdus SHPD 15W40 jest dobry. Ja przeszedłem na niego z Superolu i powiem, że lepiej trzyma ciśnienie smarowania. Do hydrauliki też może być Turdus, chociaż mój od nowości chodzi na Superolu i jest ok. Do skrzyni polecam Agrol U, nie wypróbowałem go w praktyce ale czytałem o nim dobre opinie.