Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jak nazywają się te króćce które są wkręcone w pompę wtryskową a do nich jeszcze przewody wtryskowe zauważyłem ze dosyć mocno z nich kapie sączy się dziękuje za  odpowiedź :) 

Opublikowano

Można to odkręcić, ale nic Ci to pewnie nie pomoże, bo jeśli tylko krócic nie był przypadkiem niedokręcony, to pomoże jedynie wymiana uszczelki.Pod króćcem jest taki plastikowo-metalowy krążek, pełniący rolę uszczelki.Ale spróbuj mocno dokręcić króciec, może nie docisnął dobrze.Jeśli to nie pomoże, to wymiana uszczelek.

Opublikowano

hmm pompa chyba z 20 lat remontu nie widziała :D i nic z niej nie kapało a jak dokręcę te króćce to nic nie przestawię pomiędzy nimi są takie jakby kliny  czółenka poprzykręcane z dwóch stron a denerwuje mnie to bo zawsze jakaś strata z jeśli chodzi o paliwo i pewnie zacznie sie zapowietrzać jak tak będzie ciekło i ciekło ale według mnie pompa kaput sekcje pewnie tak przepuszczają ze rurką przelewowa za pompa nie dążą przelewać :D

Opublikowano

Odkręcasz kliny i dokręcasz króćce, a potem ponownie przykręcasz kliny.Wyznacznikiem stanu pompy nie jest ilość lat bez remontu, ale praca silnika i samej pompy.Jeśli nie jeździłeś na oranżadzie, lub innych wynalazkach i dbałeś o zmianę oleju, to czasem może być wszystko dobre.Ciągnik ładnie pali? Nie dymi? Ma moc? Nie zużywa nie wiadomo ile paliwa? Olej w pompie jest czysty czy rozrzedzony paliwem.Pytam o to, bo jeśli w pompie masz wszystko ok. to nie myśl, że po remoncie będzie lepiej, bo zależy, na kogo trafisz.partaczy nie brakuje.

Opublikowano

Jak dokręcenie nie przyniesie efektu to trzeba całkowicie odkręcić króciec i wymienić uszczelkę, tylko nie dokręcaj na chama bo można uszkodzić gwint w aluminiowym korpusie pompy jeśli dobrze pamiętam króciec dokręca się momentem 60 - 80 Nm.

I nie jest do wymiany plastikowo-metalowy krążek bo on znajduje się pod zaworem odcinającym a nie pod samym króćcem i służy on do uszczelnienia zawór tłoczący - sekcja tłocząca, do wymiany jest tylko uszczelka między samym króćcem a zaworem odcinającym która nasadzona jest na korpus zaworu odcinającego 

Opublikowano

tzn w pompie oleju nie ma bo zamiast niego jest olej napędowy sekcje przepuszczają to jest pewne tzn traktor chodzi dobrze ma moc tylko w zimne dni nie chce zalapac jeden cylinder ale to juz wiele ma wspolnego lejacy wtrysk słaba kompresja itp itd ogólnie chciałbym żeby ta pompa wytrzymała do remontu kapitalnego bo cisnienie oleju tez nskie takie 2,5-2  atmosfery na gorącym to tez nie najlepszy wynik ale dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano

Witam, pytanie za 100pkt! Czy byłbym w stanie zrobić sam remont generalny silnika jeśli nie jestem mechanikiem ale jakies tam podstawowe naprawy umiem robić? hah może głupie pytanie, pozdrawiam :) 

Opublikowano

jeżeli się posiada instrukcje obsługi i trochę pojęcia z Pkm i do tego umiemy mierzyć przyrządami pomiarowymi typu suwmiarka mikrometr

i wiemy jak działa silnik spalinowy o zapłonie samoczynnym to czemu nie :D człowiek uczy się na własnych błędach :D aaa i jeszcze trochę kasy jak coś źle zrobimy :D :D