Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobra jeśli zamierzasz dokarmiać dziki. :Dhttp://www.wodr.poznan.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=2288:jak-ograniczy%C4%87-szkody-wyrz%C4%85dzone-przez-dziki-w-kukurydzy&tmpl=component&print=1

Teraz na poważnie. Sialiście kiedyś u siebie kukurydzę z centrali nasiennej Środa Śląska. Mają zbliżoną ofertę co Smolice, jednak pewnego roku miałem od nich chyba Redutę, nasiona większe i była znacznie lepsza jak rosła od tej ze Smolic. Ma to jakieś znaczenie czy to przypadek?

Opublikowano

Kiedyś mieliśmy z tych dwóch centrali glejta, takie same porcje po 50 tyś nasion a jedna jednostka ważyła niecałe 13 kg a druga ponad 18 kg, tylko nie pamiętam która z jakiej centrali, nie wiem czy była różnica w plonie bo było to kilka lat temu.

Opublikowano

z ta waga porcji tej samej odmiany to jest co roku taki cyrk. Ja jak dobrze pamietam zawsze sieje ze smolic i zazwyczaj porcja blaska wazy 18kg a ze srody slaskiej 12-13kg. Mysle ze grubsze nasiona jednak lepiej sobie poradza w pocztkowej fazie powinny miec lepszy wigor bo maja wiecej substancji odżywczych na pocztek.

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem nieco porównanie w zeszłym 2013 roku. Porcje Reduty ze Smolic ważyły chyba 12,4 kg a Blaska kalibrowane(to już dla mnie plus) 13,7. Nie mam tylko 100% pewności czy Blask był se środy śląskiej, bo szukałem dzisiaj worka, ale nie znalazłem. Pamiętam, że worki były pastelowo pomarańczowe. Blask na niskim miejscu, jednak mozaice V i VI klasy wyrósł na 3,2 m w I roku po pastwisku. Najniższe miały w granicach 1,8 m jak było bardzo mokro, lub na suchej górce. Kolby też były na prawdę duże.

Żeby nie wprowadzać w błąd sprawdzę ile ważyły porcje Reduty ze Smolic, bo widzę znaczne różnice między tym co pisał Biały a pamiętam ja.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No włąsnie te pomaranczowe worki ja tez to sieje i zawsze sa cieższe od tej drugiej hodowli :)

Co polecacie na ziarno/kiszonke na sląbe gleby typowo zytnie kompleksy Vkl. Che w tym roku zasiać tam kuku możliwe ze pójdzie na kiszonke (bo blisko lasów i nie wiem co sie bedzie działo nikt tam nie sieje kuku) a z lepszych działek na ziarno

Opublikowano (edytowane)

mi została stara paczka a98 z pioniera. Zamówiłem tą samą odmianę żeby nasiona zmieszać. Okazało się że nasiona które przyszły były dużo mniejsze tak że trzeba było je siać na innych tarczach. Siałem 1 rządek stara a 3 nowa. Myślałem że podróbkę kupiłem ale nie. Nie było żadnej różnicy na polu.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

Sam się zastanawiam nad czy w tym roku siać polskie odmiany. Zamierzam zamówić kilka jednostek Kws. A co sądzicie o firmie SAATEN-UNION? Ktoś coś poleca dobrego od nich na kiszonkę?

Opublikowano (edytowane)

Miałem od nich sunmark, bardzo ładne rośliny (super ulistnione, dobry stay-green) ale odmiana bardzo podatna na omacnicę. Znajomy siał susan i bardzo poleca, wg. niego wypadła lepiej od ronaldinio kws rok temu (2012). Mają tylko jedną wadę: są bardzo drogie.

Edytowane przez eMWu
Opublikowano

Magitop

Post bez argumentacji, +1 punkt ostrzeżeń

To dowaliłeś. Magitop to kukurydza z FAO 260, jej uprawa nawet na kiszonkę na podlasiu może być lekko ryzykowna. W innych regionach na kiszonkę i na biogaz będzie ok.

Najniższe FAO jakie ma kukurydza w Polsce to chyba 130, ale nie pamiętam nazwy odmiany.

Opublikowano

Ja znalazłem Oseva Pyroxenia z FAO 130. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/374059-oseva-pyroxenia-fao-130/ Wilga z polskich jest chyba najwcześniejszą odmianą i ma FAO 180.

Dzisiaj sprawdziłem masę nasion Reduty z 2013 roku ze Smolic i było to 16 kg. Blask był chyba o ok 1,4 kg cięższy. Pamiętam jednak, że te ze Smolic ważyły kiedyś właśnie w granicach 12 kg. Nieraz nasiona to były o połowę mniejsze od kalibrowanych Blaska.

Opublikowano

Nie pisz posta pod postem po punty Ci dadzą. Ja ze swoim jeżdżę 7 -8 km/h , a wydajność to kwestia kształtu pola. 2 ha w trójkącie siałem 2 godziny, czyli hektar w godzine. na innym polu, 6 ha w jednym ładnym kawałku wydajność wychodziła tak około 1,8 ha w godzine. U nas za siew jest około 120 zł/ ha :)

Opublikowano (edytowane)

Co byscie polecili na kiszonke na 5 i 6 klasie w zeszlym roku sialem subito wyrosla na 3,5m ale malo ziarna w niej, zamierzam zasiac cos zagranicznego typu ronaldinio czy touran z kws lub pioneer p9027 ma dobre parametry nigdy tego nie sialem nie wiem czy to dobry wybor jak ktos wie po ile wychodzi cenowo na hektar te odmiany ewentualnie poradzcie cos

Edytowane przez rolnik987
Opublikowano

P9027 - 550 zł netto / 80 000 nasion

Rolnik 987 miałeś podane ceny odmian touran i ronaldinio dwie strony wczesniej

Touran 266zł Ambrosini 312zł Amadeo 290zł KWS EKO 310zł bellevue od tamtego roku nie dostepnaCeny netto 10zł upustu za zamowienie złozone przed 15.02.2014

Ronaldinio 341netto

Ricardinio 353 netto na te dwie odmiany taj jak na wszystkie jest upust 10 zł za wczesniejsze zamowienie ale i dodatkowe 9zł za j.s. za zamówienie minimum 30j.s. sposrot tych odmian

Ronaldinio to raczej na lepsze stanowiska..

Na słabsze nadaje się KWS 5133 ECO

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj kilku odmian, ale o podobnym FAO, wyciągniesz wnioski co najlepiej się u Ciebie udaje. Np. pioneer p9027, a79; kws eco; saaten union sunmark, susann; smolice kosmal, syngenta nk magitop.

Edytowane przez eMWu
Opublikowano

Co byscie polecili na kiszonke na 5 i 6 klasie w zeszlym roku sialem subito wyrosla na 3,5m ale malo ziarna w niej, zamierzam zasiac cos zagranicznego typu ronaldinio czy touran z kws lub pioneer p9027 ma dobre parametry nigdy tego nie sialem nie wiem czy to dobry wybor jak ktos wie po ile wychodzi cenowo na hektar te odmiany ewentualnie poradzcie cos

No bo subito ma to do siebie że masy daje od groma, ale jej strawność jest słaba. Z zagranicznych odmian jeszcze dobry będzie magitop, FAO 260, nadaje się na lżejsze gleby, kolba niezła, dobra strawność, cena niska nie jest bo to odmiana zagraniczna.

Ja w tym roku chyba raczej zostanę przy polskiej i posieje vitras, kosmal lub ułan, masy dają dużo, strawność nie zachwyca.

Opublikowano

Kosmal podobno lepiej pod tym względem wypada (więcej skrobii w s.m. - większy udział kolb - no chyba, że wyhodowali więcej odsadki) a co do magitopa to wg. Niemców średnio nadaje się na lekkie stanowiska (ale co się nadaje? - w Polsce jest zalecany na takie stanowiska), też nad nim myślałem, jest jeszcze jedna odmiana silotop, niestety w Polsce niedostępna, jednak bardziej podatna na suszę.

Opublikowano

Kosmal podobno lepiej pod tym względem wypada (więcej skrobii w s.m. - większy udział kolb - no chyba, że wyhodowali więcej odsadki) a co do magitopa to wg. Niemców średnio nadaje się na lekkie stanowiska (ale co się nadaje? - w Polsce jest zalecany na takie stanowiska), też nad nim myślałem, jest jeszcze jedna odmiana silotop, niestety w Polsce niedostępna, jednak bardziej podatna na suszę.

Ja tam obawiam się trochę tych odmian tzn kosmala, vitrasa czy ułana, teoretycznie zalecane na gleby średnie gdzie u mnie ich nie znajdzie.

Ale mimo piasku niczym na pustyni, to jeżeli w czerwcu, lipcu i sierpniu będą opady i nie będzie fali upałów dłuższych niż 2-3tyg to kukurydza zawsze sobie radziła zdecydowanie lepiej niż inne rośliny.