Skocz do zawartości

Wałowanie zboża po siewie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak reasumujac temat z praktyczneja i teoretycznej wiedzy :P Walowac zawsze warto jakie gleby by nie byly.... kwestia techniki. Na ciezkich ziemiach przed siewem jak i po. Przed siewem przyspieszy uprawe i zagesci ziemie a po siewie zagescie ziemie w okolicach ziarn, daje mu lepsza stycznosc z gleba i wilgoc, niezageszczona gleba powoduje zrywanie ukladu korzeniowego podczas osiadania ziemi. A na lekkich ziemiach powinno sie walowac przed siewem , a po siewie (jesienia) nie. Na lekkich ziemiach wal przedsiewny zagescie ziemie, co polepszy podsiakanie, a luzno zostawiona wierzchnia warstwa zdecydowanie spowolni parowanie wody. W tej sytuacji dobrze jest powalowac wiosna, ale tylko uprawy jednoliscienne! Jesli chodzi o rodzaje walow to chyba najbardziej uniwersalnym jest z pierscieniami typu cambridge. Jesli chodzi o wiosenne walowanie to zdecydowanie wal gladki (choc i ten wczesniejsz z braku laku tez moze byc). Jesli chodzi o moc ciagnika, to ja 6,3 m ciagam zetorkiem 7245. Ma co robic ale sobie radzi ( w skibie 2 bieg - odpowiednik 3 w c-360, a w pozniejszej fazie trzecim biegiem - 4 w c-360). A i z rzepakiem ( co kolega wczesniej pisal, to sie bym klucil, bo zalezy od ziemi!! W rzepaku nadmienie ze wal zmiejszy inwazke slimaka i stosuje sie walowanie jak opisalem wyzej.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja wałuję co roku wałami Cambella. U mnie to lepiej bo mam II klasę bryły twarde jak beton gdy się zeschną. Podczas wałowania to chociaż się rozdrobnią ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o wałowanie (przede wszystkim lekkich ziem ) to tylko przed siewem .

Najlepszy to oczywiście Campbell.

Ja nie mając takiego ,wałuję wałem gumowym zrobionym z kół od Stara ,których

jest 10 .Wał waży około tony.C 360-3P daje sobie radę chociaż ma co robić.Potem

rozsiewam nawozy idzie brona lub agregat i siewnik.W żadnym razie nie bronuję

po siewie i wschody są równe.

Opublikowano

Wałowanie daje to, że przy okresie suszy zatrzymuje troche wilgoci w ziemi co moze skutkować później równymi wschodami, ja wałuje tylko gliny po siewie (nie zawsze jeżeli jest potrzeba to tak) :P

Opublikowano

wałowanie trzeba traktować jako konieczność ponieważ:

rzeczywiście przyspiesza wschody powodując lepsze podsiąkanie wody z głębszych partii gleby( co jest korzystne w okresie dużych suszy- ratując wschody), jednak znacząco zwiększa też parowanie i przesuszenie gleby( w zagęszczonej glebie podsiąka znaczna ilość wody z głębszych warstw gleby) . ponadto zwiększa sie ryzyko zaskorupienia!!! co na cięższych glebach może doprowadzić do słabych wschodów zwłaszcza po obfitych opadach. szczególnie narażone są na to buraki i rzepak, odnośnie buraków to uważam ze wałowanie nie jest konieczne już sam siewnik znacząco zagęszcza glebę i to powinno wystarczyć.

wałowanie nie zatrzymuje wody w glebie, przeciwnie powoduje podsiąkanie z głębszych warstw na powierzchnię i parowanie do atmosfery!!

Opublikowano

posiadamn wały tytan z expomu chyba 5,5 metra w tym roku zawałowałem tylko 15 hektarów była mokra jesień i nie było potrzeby. Nie wolnowałować na mokro. |Ale w zeszłym roku wałowałem 100% zasiewów pszenicy bo było masakrycznie sucho i wschody wyszły dobrze. także wszystko zależy od pogody. Fajnie się kosi jak jest zawałowane pole równiutkie kamieni nie ma na wierzchu super sprawa.