Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przyrosty dobry nawet bardzo dobry, najwyżej zawsze można sprzedać na żywca jeśli słaba miesnosc; ) a tak serio to u mnie takie przyrosty dopiero powyżej 50kg;)

Opublikowano

mięsność ok 55% i to niezależnie od wagi sprzedażowej, bo np przy wadze poubojowej 110 tucznik ma 56% a przy 90 - np 52%. Stawiam na za szybkie tempo wzrostu, więc chyba muszę zmniejszyć energię w pierwszym okresie tuczu, chociaż teraz według obliczeń wynosi 13,1MJ/kg co nie jest jakąś olbrzymią wartością.

Opublikowano

Warchlaki kupuje od jednego sprawdzonego dostawcy w wadze ok 20-25kg. Tucz trwa mniej więcej 90-95 dni do wagi ok 120kg czyli przyrosty są powyżej 1000g/dobę. Zużycie paszy to średnio 2,5-2,6kg.

Opublikowano

niby można sprzedać na żywca, ale ile taniej. Pozatym jak cos robię to staram się jak najlepiej a spokoju mi ten brak mięsności nie da.

 

ważniejsze ile w kieszeni zostaje a nie czy poubojowo dostaniesz więcej. Bo może paszę droższą będziesz musiał zrobić i w finale gorzej na tym wyjdziesz. Przyrosty i spożycie niezłe

Opublikowano

Pasza warchlak:

pszenica 300kg

pszenżyto 140kg

jęczmień 320kg

śr sojowa 180kg

premiks 40kg

zakwaszacz 5kg

olej 15kg

 

PT1 35/40-70kg

pszenica 200kg

pszenżyto 210kg

jęczmień 400kg

śr sojowa 150kg

premiks 20kg

kreda 5kg

olej 12 kg

zakwaszacz 2kg

 

PT2 70-120kg

pszenżyto 425kg

jęczmień 425kg

śr sojowa 125kg

premiks 20kg

kreda 5 kg

zakwaszacz 2 kg

olej 3kg

 

 

Opublikowano

Pasza w porządku jest, Ale tak jak piszą, moze lepiej na zywca i spokoj, jak jeszcze prosiaka taniej kupisz. Tylko i wyłącznie wina Twojego dostawcy, a ktoś inny jeszce bierze od niego warchlaki albo on sam tuczy?

Opublikowano

No właśnie bierze znajomy i uniego mięasność jest ok. Przyrosty ma o wiele niższe ok 850g/dobe, chociaż pasze robi na tym samym premiksie. Niestety cięzko okreśiić u niego skład zbóż w śrucie, bo na tucz daje jak leci.

Opublikowano (edytowane)

Tak czytam co piszecie i powiem wedle swoich iluś tam letnich doświadczeń 

że nigdy niezależnie od rodzaju krzyżówki nie udało mi się osiągnąć

super przyrostów i mięsności jednocześnie. Raczej im lepsza mięsność 

tym minimalnie dłuższy tucz. Zużycie ogólne paszy jest podobne w obu sytuacjach.

Świnie zawsze sprzedaję poubojowo do tego samego

zakładu.

Edytowane przez piotrczem
Opublikowano

A jeszcze odnośnie energii, odkąd zacząłem z nią nie przesadzać to

trochę spadła ilość sztuk osiągających wagę ok. 115-120 poniżej wieku

5 miesięcy od urodzenia (a bywało że po 5 mies. zostawały tylko

najmniejsze niedobitki). 

Opublikowano

Mam pytanie z innej beczki. Może jest już gdzieś to na forum?

Czy prowadzicie dokumentację dotyczącą produkcji pasz oraz dokumentację potwierdzającą rodzaj i pochodzenie pasz stosowanych w żywieniu zwierząt?

Opublikowano (edytowane)

dokumentacja pochodzenia też jest wymagana.

Pasza warchlak:

pszenica 300kg

pszenżyto 140kg

jęczmień 320kg

śr sojowa 180kg

premiks 40kg

zakwaszacz 5kg

olej 15kg

 

PT1 35/40-70kg

pszenica 200kg

pszenżyto 210kg

jęczmień 400kg

śr sojowa 150kg

premiks 20kg

kreda 5kg

olej 12 kg

zakwaszacz 2kg

 

PT2 70-120kg

pszenżyto 425kg

jęczmień 425kg

śr sojowa 125kg

premiks 20kg

kreda 5 kg

zakwaszacz 2 kg

olej 3kg

 

Dajesz jęczmień droższy od pszenżyta i do tego jeszcze drogi olej. Po co?
 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

no nie wiem czy przypadkiem nie jest za mało włókna ... premiks lnb 2% ( 20 % lizyny ) .... ja na swoich polskich kupcych danbredach/duroc daje 200 kg otrąb pszennych na finszerze a na growerze 125 kg i mięsność przy przyrostach ponad 1000 gr dziennie mam 58 średnio ... jedną partie pojechałem na 125 kg otrąb i dawałem więcej jeczmienia ozimego i mięsność danbreda/p76 była tylko 56% gdzie powinna być koło 60 % ... takie są moje spostrzeżenia ...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez PiotrMurgrabia
      Witam, jestem tutaj nowy.
      chciałbym sie dowiedzie czy warto jest wybudowac chlewnie na około 250 sztuk na rzut. planowana jest budowa na płutkiej ściołce.
    • Przez agroleon
      witam Agrofotowiczów.
      ja z pytaniem a mianowicie ile sztuk bydła opasowego można wyżywić z 1ha oraz ile stuk tucznika z 1 ha prosił bym o odpowiedzi i admina zeby nie zamykał tematu. A również jakie koncentraty i witaminy dla bydł i dla świń by szybciej i nitensywniej rosły. Żeby lepiej wykorzystywały pasze im zadawana, a daje bydłu kiszonke z kukurydzy i śrute ze zbóż oraz siano. Świnie natomiast dostają koncentrac + śruta z zbóż, Poradzcie coś jestem otwarty na rady mądrzejszych ode mnie. pozdrawiam
    • Przez Dawid906
      Witam wszystkich.
        Tak, jak w temacie... Planuję zacząć hodowlę świń w cyklu zamkniętym. Posiadam już (jak myślę) wystarczającą wiedzę na temat hodowli tych zwierzą ponieważ pracowałem w gospodarstwie ( a w zasadzie to teraz już tylko dopomagam w niektórych rzeczach) znajomego. który takową się zajmuje i nauczyłem się bardzo dużo przez ten czas. Osobiście hoduję po kilka sztuk tuczników rocznie ( rekreacyjnie ). W marcu/kwietniu otrzymam od ww znajomego 30-to paro kg prosiaczka, którego zostawię na loszkę (Z tego co mówił, jest to świetny materiał na maciorę). Wiem, w jaki sposób ją odchować, a nasienie, jakim zostanie zainseminowana jest najwyższej jakości (wszystkie swoje maciory tym zapładnia, a tuczniki z tych zapłodnień mają tendencję do wydajności rzeźnej przekraczającej 60 %). Oczywiście posiadam odpowiednio przystosowany obiekt (stara stajnia- odnowiona, przebudowana już na chlewnię, przygotowane zagrody, a'la "porodówki" , paszniki, poidła itd...). "Moje" gospodarstwo liczy około 13 ha., z czego ja mam dla siebie jakieś 2 ha pola ornego (III-V klasa ziemi), reszta to część taty. Problem w tym, że ta moja działka to kilku / kilkunasto-letni ugór, który jak do tej pory stalerzowałem ( 7-go lutego) i jak tylko lekko popuszczą śniegi, zaoram to na głębokość ok. 40cm. Do dyspozycji mam chyba wszystkie potrzebne maszyny typu ciagniki (swoja 60-tke; 30-tke, 60-tke i 12-tke znajomego), kombajn bizon zo56, plugi, za niedlugo także prase i wiele innych... 
       Teraz mam pytania do Was, drodzy koledzy i koleżanki...
      1. Jak proponujecie zagospodarować te 2 ha, jakie zabiegi wykonać, jakich nawozów użyć, czy stosować dokarmianie dolistne itd, aby       uzyskać jak największy plon ?
      2. Czy z tej hodowli będą jakiekolwiek zyski ?
      3. Czy taki areał pozwoli mi na odchowanie 2 miotów rocznie, licząc że średnia ilość prosiąt z jednego miotu to około 12 ?
      4. Jakie polecacie koncentraty dla loszki, a także prosiąt i tuczników ? Osobiście jestem przekonany do wszelkiego rodzaju produktów firmy "Sano", ale chciał bym także dowiedzieć się od bardziej doświadczonych hodowców o koncentratach i wszelkiego rodzaju produktach innych firm, jakie stosujecie.

      Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź, jakiej udzielicie
      Pozdrawiam.

      Ps. Jestem nowym użytkownikiem forum, przepraszam jeśli temat dodałem w nieodpowiednim dziale. Przepraszam również za amatorski język.
       
    • Przez GrzesiekJackw
      witam wszystkich na forum :-) mam pytanie , jak zarejestrować tuczniki o wadze 70-90 kg? bo dostalem takie stadko okolo 11 szt ale bez nr stada. Ja swój nr oczywiscie posiadam i zastanawiam się jak te 11szt zarejestrować jako moje. Proszę o dobre i sprawdzone rady ;-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v