Skocz do zawartości

Jaki olej najlepszy do silnika Deutz Fahr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam. ja w sprawie oleju :) chciałbym sie dowiedziec jaki najlepszy bedzie olej do mojego fahra m 770 i ile wchodzi do niego oleju :) z góry dzieki ;d

Edytowane przez miki26
Opublikowano

Słonecznikowy z pierwszego tłoczenia:) Nie wiem co tak wszyscy się dopytują z tym olejem, wystarczy poczytać forum i wszystko będziesz wiedziałsmile.gif A jak się nie dowiesz to powiem Ci jeszcze że producent zaleca: wlać 10,5 litra z normy SAE 30. Ja leję Turdusa, ale to kwestia ile kosisz i w jakich warunkach. Jak masz mało to każdy 15W40 będzie dobry bo i tak musisz co roku olej zmieniać, przynajmniej powinno tak się robić.

Opublikowano (edytowane)

Shell Rimula, ale zmienię na Rimula Super albo Elf agro. (Agrotron K 410)

Co to za olej Elf agro bo niemego o nim nic znaleźć? Ile płascisz za Shela?

Edytowane przez patrykDF
Opublikowano (edytowane)

Shell-18 zł brutto ,a ten elf nie pamiętam,total-9zl netto-ponoć ,że taki dobry,koledzy leją do ciężarówek.

A tak naprawdę total i elf to chyba to samo.

Edytowane przez KAROL4
Opublikowano

W Savonie,rimula zwykła 15,rimula super 10,-są dostępne tylko dla klientów biznesowych,nie kupisz tego na stacji Shella.To w fino nadal jadą na tym dawniej zalecanym przez dojca na literę a (nie pamiętam nazwy i widzę go w byle jakich sklepach rolniczych).Do hydrauliki i skrzyni Donax -też shell.Jakbyś jechał 19 w kierunku Radzynia podl. to w Borkach mozesz kupić dobry olej w dobrej cenie,rozlewany nie jest w Polsce-co jest bardzo ważne.Rimula i donax dostępne są też na allegro,ale w dużych kotłach.

Opublikowano

W Savonie,rimula zwykła 15,rimula super 10,-są dostępne tylko dla klientów biznesowych,nie kupisz tego na stacji Shella.To w fino nadal jadą na tym dawniej zalecanym przez dojca na literę a (nie pamiętam nazwy i widzę go w byle jakich sklepach rolniczych).Do hydrauliki i skrzyni Donax -też shell.Jakbyś jechał 19 w kierunku Radzynia podl. to w Borkach mozesz kupić dobry olej w dobrej cenie,rozlewany nie jest w Polsce-co jest bardzo ważne.Rimula i donax dostępne są też na allegro,ale w dużych kotłach.

Ten zalecany to acros turbo, mobil delvac to chyba to samo co i ten acros, jest jakiś odpowiednik tego agrosa z lotosu, ktoś jeszcze na af zalewa agrofarmy i inne dojce mobilem delvac 15w40? czy można by zmienić na 10w40 jeśli od nowości zalewany był 15w40?

Może i ten delvac dobry olej ale dużo ostatnio się słyszało o podrabianych mobilach, ale trzeba szukać tańszej alternatywy bo z tego co wiem oleje ostatnio ostro podrożały

Opublikowano

czy zmiana z 15w40 na 10w40 po 1400mtg nie zaszkodzi dla silnika nie spowoduje jakichś wycieków? jeśli olej mineralny ma klasę api CI i półsyntetyk taką samą to syntetyk nie będzie miał więcej właściwości myjących czy z tego że synetyki są rzadsze nie będzie powodował pocenia ?

Opublikowano

A po co w kombajnie zbożowym zmieniać z 15W na 10 - ta wartość dotyczy lepkości w niskich temp. i im niższa tym olej zachowuje wyższą jakość w niższych temp ale latem w upały:) Spotykam się że ludzie szukają 15W50 bo lepiej się sprawdza w upały ale 10W.

Opublikowano

Wszystkim rodzinnych, ciepłych, uśmiechniętych, z opłatkiem, z prezencikiem pod choinką choćby najdrobniejszym), ze świecidełkami... wszystkiego dobrego

Opublikowano

(Ja polecam olej kujawski. Żartuje oczywiście.) Mi się wydaje dobry Turdus, ale poczytaj jeszcze na forum, może dowiesz się czegoś innego.

Opublikowano

Instrukcja nie podaje klasy jakościowej a jedynie lepkość czyli SAE30. Jest to olej sezonowy letni. Z praktyki nikt takim nie zalewa ponieważ dostępność i cena oleju np. 15W40 jest korzystniejsza przy jednocześnie lepszych parametrach. Ty natomiast pytasz o półsyntetyczny olej wiec już jest jakaś większa różnica, 10W40 nie ma lepszych właściwości z punktu widzenia kombajnu bo lepsze parametry w niskich temp. na nie wiele się tu zdadzą. 

Myślę że nie jest potrzebny taki olej. Jest też stara zasada że nie zmienia się oleju tylko zalewa takiej samej klasy. Do tego silnika zalecany jest np. Superol CD30, alternatywnie 15W40 lub 20W50.