Skocz do zawartości
mid7

Problem z podnośnikiem hydrauliką w U914

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
mid7    26

Witam

Mam taki problem w 914,w sobotę wyjechał z garażu z zestawem i bez żadnych problemów mi zarzucił siewnik i podniósł cały zestaw, następnie podjechałem sie potankować i tam juz hydraulika przestała działać wcale a podnośnik na pełnych obrotach przez dwie mnuty jakos podniósł zestaw,nie wiedziliśmy co za przyczyny, więc wyrzuciłem z lewej strony ten włącznik pompy i załączylem ją za pomocą metalowego drązka i wszytko się naprawiło, myślalem ze to było przyczyną więc pojechałam siać zboże po 5 godzinach siewu na jednym koncu pola podniosl bez problemu a na drugim juz stało się to co rano przed wyjazdem z tym że hydraulika jak by lepiej działa bo troche uniósł siewnik ale tak jakby nie mogł go poradzić, a podnośnik tak samo jak rano duze obroty i jakos uniósł,dodam jeszcze że w niedziele rano na zimnym oleju wszystko chodzi dobrze, może ktoś z was miał taki przypadek,

Co może być przyczyną takich problemów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mid7    26

i jak ten frez bedzie ściety to jak zimny olej to bedzie działał a jak się rozgrzeje to wtedy nie będzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Michufarmer    21

Być może oringi na tłoku podnośnika przepuszczają olej. Olej po rozgrzaniu zmniejsza swoją lepkość i staje się rzadszy.


Pozdrowienia z kłodawskiego oddziału AF

MichuFarmer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

możesz mieć jeszcze filtry zapchane pompę zużytą mało oleju w skrzyni zacinający się jeden z zaworów od podnośnika uszkodzony rozdzielacz to musisz kolego szukać myślę że nikt ci idealnej przyczyny nie poda bo sporo tego jest ja stawiam na pompę lub gumy na podnośniku siadły jeśli tylko na rozgrzanym ci nie podnosi. pzd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    195

Zawór ci się zawiesza.Wina jest brudu w oleju.Odkręć z tyłu korek w pompie, pod szybko złączami, włóż jakiegoś bolca lub śróbowkrent i uderz, Poczujesz że odbije jakby na sprężynie i wszystko ustanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u1212    2

Masz ścięty frez lub coś z mechanizmem załączania pompy. Pompa główna nie działa, a podnosi wspomagająca pompa tłoczkowa dlatego trwa to bardzo długo. Oczywiście najpierw warto byłoby sprawdzić filtry, ale obawiam się, że bez rozpoławiania się nie obejdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mid7    26

@u1212 twoja odpowiedź jak narazie zdaję się mi najbardziej prawdopodobna, filtry odpadają bo je wymieniłem i nic się nie zmieniło,a tak wogole skąd doszyłeś do takiego rozwiązania przydarzyło cis się kiedyś coś takiego?, pompę miałem niby wymontowaną i tak powierzchownie wydawało mi się wszystko ok, jutro jeszcze wymieniam olej w skrzyni i wtedy zobaczę co robić dalej jak nic się nie zmieni.

Edytowano przez mid7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u1212    2

Miałem coś takiego kilka razy, ścina frez na wałku, który napędza pompę lub frez na pompie. Jeśli miałeś wymontowaną pompę to widziałeś jak wygląda ten frez jeśli na pompie jest on dobry to może ręką dostaniesz do tego wałka i wyczujesz czy jest ok. Jeśli masz możliwość możesz sprawdzić ciśnienie bezpośrednio na wyjściu od pompy głównej jeśli nie ma, lub jest nikłe to masz winowajcę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gucik131    7

tego fraza można też zrobić na bez czela jak ja to mam zrobione tz w środku napawany pod jedna stronę a na pompie ścięty ja już mam tak od kond pamiętam i jest ok. a ja myślę że pompka wspomagająca to pługu by nie podniosła mi siadła główna to za nic nie podniosło pługu ani na zimnym ani na ciepłym. odkręć rurkę zobacz jak ci bije olej tz z jaką siła to po pierwsze a jak nie to podnośnik ściągnij i pewno gumki siadły na podnośniku ewentualnie rozdzielacz się kończy lub zawory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    195

Pomyście trochę.Jak frez będzie ścięty to wcale nie będzie podnosił! zgadza się, bo co miało by napędzać pompę.Po drugi będzie słychać jak frez przeskakuję.Przecież on piszę że po 5 godzinach znowu to samo się zrobiło.

mid7 A masz pompę wspomagającą?

Jest jeszcze druga możliwość, Pompa się kończy i się po prostu zapowietrza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u1212    2

I jak, wiadomo coś więcej?

Odnośnie postu wyżej: Nigdy się nie wsłuchiwałem w odgłosy z pompy ale żadnego szczególnego dźwięku nie słyszałem przy tego typu awariach. Po drugie pompka tłoczkowa podniesie nawet ciężką maszynę (pod warunkiem, że rozdzielacz i tłok jest szczelny) tylko będzie to trwało bardzo długo, podnośnik wtedy podnosi bardzo wolno i skokowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mid7    26

dziś znowu sialem i tez posiałem z 4 godzinki a potem jak zawsze hydraulika zanikła a podnośnik na dużych obrotach podnosił, frez jest raczej ok napewno w pompie i na walku który napędza pompę tez raczej wiec to odpada, wiec pewnie będzie trzeba zacząć od wymiany pompy i się okaże co dalej,a kolejny krok to będzie pompa lub rozdzielacz albo coś dalej za pompa będzie trzepa rozpołowić i sprawdzić czy nic tam się nie pourywało.

Edytowano przez mid7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mid7    26

wymieniłem pompę i problem został rozwiązany teraz to dopiero jest wydajność pompy, przy nowej przy używaniu tura przy załączeniu hydraulika na małym gazie przydusza ciągnik, więc okazało się że ta stara pompa był już bardzo zużyta,było trochę wątpliwości czy to napewno wina słabej pompy bo miała nie typowe objawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vw141998    12

Witam. Mam problem z kiperem. Przy podłączeniu agregatu hydraulicznie składanego podnośnik normalnie podnosi ale jest problem ze składaniem i rozkładaniem, ponieważ trzeba przy rozkładaniu i składaniu stale zamieniać przewody bo inaczej nic nie da rady. Przy prasie było podobnie. Boję się na wiosne później do niego podczepić owijarkę do bel, bo nie wiem co to będzie. Nie mam pojęcia co jest.... Proszę o szybką odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    195

Masz dwie możliwosci, albo szybkozłącza do wymiany, albo bardzo stary typ i rozdzielacz jedno sekcyjny, z tym nic nie zrobisz.

Czy jak pociągniesz raczkę od kipru, do góry a potem w dół, na wolnych obrotach to ciągnik przygasa to szybkozłącza, jak tylko w jedną stronę przygasa, a w drugą nic to rozdzielacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vw141998    12

Możliwe że szybko zlacza. Bo początkowo było ok później coś się zaczęło dziać. Może jakiś brud się zawiesil i takie probleny stwarza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vw141998    12

Jak zrobic nowe wejscia hydrauliczne przy ursus 914? Mam dwa już. A jak zrobić żeby było 4-5. Może jakiś schemat do tego dolaczyc bo nie mam pojecia jak do którego otworu rurke wmontowac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    195

Założyć dodatkowy rozdzielacz, dośc skomplikowane. W starym typie nie zbyt możliwe. Jest gdzieś temat na forum o tym.

Szybciej i drożej założyć elektro zawory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witold    1

pierwszy raz używam ursusa i nie wiem jak może wysoko podnosic plug 5 skibowy

wydaje mi sie ze jest dużo za nisko.

jak to wyregulować

zrobić jakieś zdjęcia?

ursus 914

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mateunia19
      założyłem ten temat kiedyś ale nie mogę go znaleźć więc powtórzę. Ciągnik gdy jest zimny podniesie wszystko idealnie gdy natomiast pochodził z godzinkę przy agregacie czy talerzówce i często używało sie podnośnika następowały problemy, gdyż znacznie wolniej podnosił lub wo gule nie chciał wtedy musiałem zgasić silnik na sekundkę to znowu zaczął podnosić ale bardzo powoli. czym to jest spowodowane? jak to naprawić. Pompka ta co jest w szkrzyni pośredniej jest po regeneracji. Z góry dziękuję za pomoc
    • Przez rafal13113
      witam
      mam takie pytanie do czego służy mikropompa w dużym ursusie i jakie mogą być objawy jeśli będzie ona nie sprawna
    • Przez marcin7795
      Witam. Mam problem w ursusie1014 podnośnik opada bardzo wolno podnosi dobrze ostatnio jak dłubałem przy zaworze to są tam kulki i sprężynki to wyjąłem to później podnosił na dużych obrotach a na małych nie chciał podnosić i opadał bardzo szybko co się stało???
    • Przez malin1986x
      Witajcie , sprawa wygląda następująco   odpalam ciągnik  w układzie ze wzmacniaczem jest ciśnienie 13 bar jak jest już olej rozgrzeje i mam włączony napęd na zającu  to by utrzymać ciśnienie na poziomie 9 bar silnik muszę trzymać min,1300 obrotów. Wzmacniacz jest  cały zrobiony łącznie z małym pierścieniem pod podstawą , nowa mikropompa ,oba filtry, co może jeszcze być przyczyna? wszystko działa poprawnie wom nie staje  normalnie jeździ, ale wiadomo jak za małe ciśnienie  to wzmacniacz długo nie podziała.
    • Przez Maciekkkk
      Witam, przy podnoszeniu podnośnikiem pompa strasznie wyje,jak załączam rozdzielacz by uruchomić ladowacz wyje jeszcze głośniej. Nawet jak nic nie jest używane to słychać jak warczy ale ciszej. I strasznie wolno mi opuszcza i w pewnym momencie się potrafi zaciac ale powolutku i jakoś opuści. Pomoże ktoś bo jak już głupieje z tą 9-setką
×