Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Interesuję mnie cena SALETRY 34 % PUŁAWY (ewentualniee kędzierzyńska). W mojej okolicy jej cena wynosi 1360 zł brutto. Ma ktoś lepszą ofertę ?

Edytowane przez WiesioW
Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja wlasnie nie wiem czy to teraz czy na wiosne troche azotu kupic, bo pszenica konsumpcyjna,kuku rzepak sa strasznie drogie i czy w dol pojdzie wiosna azot to wrecz niemozliwe , a przeciwnie do gory pewnie pojdzie

Opublikowano

po takich cenach mogę kupic:

saletra 130

polifoska 6 192

polifoska 8 194

unifoska 104

bontar 144

saletrzak 116

co myslicie kupic czy zaczekac? albo czy kupic fosforowe i potasowa a z azotowymi zaczekac do wiosny,kurcze nie wiem ;[

Opublikowano

Saletra amonowa(anwil/puławy) 1330zł/t

Canwi 1320zł/t

Polifoska 6 2000zł/t

Polifoska 8 2020zł/t

Amofoska 4 1180zł/t

Superfosfat wzbogacony 1570zł/t

Sól potasowa 1700zł/t

Opublikowano

Jutro będę dzwonił i pytał gdzie najtaniej i oczywiście liczył w którym nawozie czysty składnik jest najtańszy. Jak do tej pory zawsze sól potasowa i superfosfat wychodziły najtaniej.

Czy te nawozy można wsypać do rozsiewacza i razem sypać? Czy nie stanie się coś szkodliwego? Do tej pory zasze sypałem osobno bo słyszałem że te nawozy reagują ze sobą

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jutro będę dzwonił i pytał gdzie najtaniej i oczywiście liczył w którym nawozie czysty składnik jest najtańszy. Jak do tej pory zawsze sól potasowa i superfosfat wychodziły najtaniej.

Czy te nawozy można wsypać do rozsiewacza i razem sypać? Czy nie stanie się coś szkodliwego? Do tej pory zasze sypałem osobno bo słyszałem że te nawozy reagują ze sobą

Tak można mieszać, nic się nie stanie.

Opublikowano

@gwozd

Ja proponuje zmieszać sól potasową i polidap, oprócz fosforu i potasu dostarczamy azot na start,robię tak od lat i jest ok. Co do cen sól potasowa 1600 polidap 2300 ceny brutto.

Opublikowano

Prawie całą Pszenicę będę siał w stanowisku po łubinie. Kilkadziesiąt arów po ziemniakach na oborniku i 40a po jęczmieniu, słoma zebrana a na ścierń dałem jakieś 20kg mocznika w oprysku. Wydaje mi się że sam PK powinien wystarczyć. Dam jeszcze nawóz donasienny

Opublikowano (edytowane)

@gwozd

Ja proponuje zmieszać sól potasową i polidap, oprócz fosforu i potasu dostarczamy azot na start,robię tak od lat i jest ok. Co do cen sól potasowa 1600 polidap 2300 ceny brutto.

Ja wcześniej mieszałem sól z fosforanem ale przy tej cenie fosforanu dam sobie spokój. Wole kupić polifoskę 8 może wyjdzie deko drożej ale przynajmniej nie trzeba mieszać. Poza tym w Polifosce też masz azot.

Edytowane przez pasiu66
Opublikowano

Ja wcześniej mieszałem sól z fosforanem ale przy tej cenie fosforanu dam sobie spokój. Wole kupić polifoskę 8 może wyjdzie deko drożej ale przynajmniej nie trzeba mieszać. Poza tym w Polifosce też masz azot.

Jak już to lepsza polifoska 6 albo 5.Rozsiewając polifoskę 8 wnosimy albo za dużo fosforu albo za mało potasu no chyba że z analizy gleby wynika że zawartość potasu jest wysoka .Zboża potrzebują 20-12-20 NPK na tonę ziarna ,Ja mieszam 100kg polidapu i 150kg soli potasowej na ha i wnoszę 18-46-90 NPK pod korzeń za 470zł plus azot na wiasnę przy planowanym plonie 5-6 t/ha w zależności od pogody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v