Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

stemphylium się zaczyna w cebuli
czy coś nowego oprócz Signum z siarczanem magnezu wymyślono na pierwsze zabiegi? bo ja tyle pamiętam cop sprzed trzech lat i od razu wspomnę że Scorpion raczej nie na pierwsze zabiegi bo ma triazol w składzie a to oprócz że fungicydy to inhibitory wzrostu i może pszenicę, rzepak trzeba skracać ale cebulę?... :D

Scorpion jeśli to gdzieś bliżej zborów i jedyne co pamiętam to Signum a i to nie za bardzo na stemphylim skuteczne a tylko "ogranicza..."
Po oprysku na mączniaka plus zwilżacz - zdaje się - zwilżacz ułatwił infekcje tym pieruństwem i w cztery dni po zabiegu pierwsze objawy jak z automatu.
Dużo tego nie ma  no ale... zaczęło się :S

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, ENDRIUROL napisał:

cebula mi "siwiala" na fragmencie pola liscie na sucho usychaja. co to moze byc? smietka?

Daj zdjęcie bo przyczyn może być dużo 

Opublikowano (edytowane)

Od lewej była w tym roku cebula zimówka sąsiada. Potem 60m moich ziemniaków i następnie owa cebula. Na tym odcinku co to siwienie występuje była 4lata temu cebula. Mniej więcej co 7 cebula ma gnijąca podstawę i korzonki. Zapach zgnilizny wtedy jest ale inny niż fusarium.  Tydzień temu spadło 100litrow w ciągu 2 dni.  Czy to możliwe że to już fusarium atakuje? 

IMG_20210718_172259.jpg

IMG_20210718_172156.jpg

Wciornastek jest opanowany. Śmietki na korzeniach i w środku nie znalazlem

Edytowane przez ENDRIUROL
Opublikowano
2 godziny temu, ENDRIUROL napisał:

Od lewej była w tym roku cebula zimówka sąsiada. Potem 60m moich ziemniaków i następnie owa cebula. Na tym odcinku co to siwienie występuje była 4lata temu cebula. Mniej więcej co 7 cebula ma gnijąca podstawę i korzonki. Zapach zgnilizny wtedy jest ale inny niż fusarium.  Tydzień temu spadło 100litrow w ciągu 2 dni.  Czy to możliwe że to już fusarium atakuje? 

IMG_20210718_172259.jpg

IMG_20210718_172156.jpg

Wciornastek jest opanowany. Śmietki na korzeniach i w środku nie znalazlem

To napewno nie śmietka, czym było pryskane?różowe korzenie są? Ja bym stawiał na altelnaria porri ,która przy różowatości korzeni potrafi w kilka dni zniszczyć plantacje.. Co do gnicia piętki, bakterioza?ale niech się mądrzejsi wypowiedzą.. Dobre efekty daje miedź systemiczna tj np fungicydy co 7dni i w między czasie opryski miedzią tylko przerwa minimum 3 dni od chemii. 

Opublikowano

ridomil, luna z mankozebem, fandango

mam teorie ze to cos od zimowki sasiada. po tej ulewie mielismy jakby wspolny staw od jego zimowki az do mojej cebuli. dziwnym trafem od stawu w 1 strone, jakby z lekkim spadem jest to siwienie. tylko co to jest i jak zwalczyc. polecialem 2,5kg mankozebu

Opublikowano
2 godziny temu, ENDRIUROL napisał:

ridomil, luna z mankozebem, fandango

mam teorie ze to cos od zimowki sasiada. po tej ulewie mielismy jakby wspolny staw od jego zimowki az do mojej cebuli. dziwnym trafem od stawu w 1 strone, jakby z lekkim spadem jest to siwienie. tylko co to jest i jak zwalczyc. polecialem 2,5kg mankozebu

To ochrona praktycznie ta sama co u mnie tylko przed ridomilem dałem signum u nas centrum Kujaw to presja bardzo duża bo co drugie pole z cebulą. Myślę że to nie wina złej ochrony a prędzej coś odglebowo, u nas też w sąsiedztwie dużo zimowej i dymek ale takie coś nie występuje. A jaka to gleba? Ścisła?były ulewy? Nawadniana plantacja?może zbita ziemia korzenie się duszą i roślina nie wyrabia i mogą być takie objawy. U nas przed każdym zapowiadanym upałem cebula była podlewana właśnie po to aby nie wdała się różowatość korzeni bo wtedy to już po cebuli. 

Opublikowano

pewny jestem ze to zaden robak. pojedyncze cebule zgnily w tym miejscu wyjmuje za uschniety szczypior, cebula zgnita i robaki jakies sa, ale mysle ze to wlasnie z powodu ze cos gnije.  nawadniana ulewy byly bo to w rejonie inowroclawia. ten fragment juz spisalem na straty bo co moge jak nic nie dziala nie spowalnia. zeby chociaz reszte nie zainfekowalo.  teraz stemphylium sie wali. moze ktos cos pomoze... rozowatosci korzeni nie ma. co ile lecicie na stemphylium? bo mam wrazenie ze trzeba co 5-7dni. plantacja nawadniana

Opublikowano

U mnie w miejscu gdzie po sąsiedzku cebula zimowa też weszły choroby w formie jakby to powiedziec epidemicznej. Nie do opanowania mimo 6 zabiegów i to raczej z górnej półki. Im dalej od zimówki tym lepsza cebula. Dodam że korzenie zdrowe na polu nie było nigdy, cebuli! Praktycznie ok 1ha jest po cebuli. Z chorób stemphylium, mączniak w zasadzie już opanowany i plaga wciornastka. 

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów zapewne robicie badania  gleby typu ogrodniczego. Ja zrobiłem pierwszy raz i jak obliczyć brakujące wartości na kg brakującego składnika  ( P, K , Mg , Ca )? Odnośnie pH i Ca to planuje tak :

1. Działka nic bo jest wszystko ok

2. Działka jesienią wapno magnezowe standard cal lub kujawit bo niskie pH i zawartość Ca

3. Działka pH ok , ale mało Ca i co tu doradzice ? Zimą rozsiać wapno granulowane na orkę ? Aby zwiększyć zawartość Ca w górnej ( 10 cm ) warstwie gleby ?

Screenshot_2021-09-14-17-12-18-667_com.google.android.apps.docs.png

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano
Dnia 14.09.2021 o 17:20, e2visionamd napisał:

Witam kolegów zapewne robicie badania  gleby typu ogrodniczego. Ja zrobiłem pierwszy raz i jak obliczyć brakujące wartości na kg brakującego składnika  ( P, K , Mg , Ca )? Odnośnie pH i Ca to planuje tak :

1. Działka nic bo jest wszystko ok

2. Działka jesienią wapno magnezowe standard cal lub kujawit bo niskie pH i zawartość Ca

3. Działka pH ok , ale mało Ca i co tu doradzice ? Zimą rozsiać wapno granulowane na orkę ? Aby zwiększyć zawartość Ca w górnej ( 10 cm ) warstwie gleby ?

Screenshot_2021-09-14-17-12-18-667_com.google.android.apps.docs.png

Bez sensu zimą, wapń jest bardzo ruchliwy w glebie. Ja bym dał część wapna bezpośrednio po siewie a  drugi raz w fazie początku tworzenia się zgrubień.

Opublikowano
6 godzin temu, mati3664 napisał:

Bez sensu zimą, wapń jest bardzo ruchliwy w glebie. Ja bym dał część wapna bezpośrednio po siewie a  drugi raz w fazie początku tworzenia się zgrubień.

Tylko czy wapno podane po siewie nie zablokuje fosforu tak ważnego w początkowej fazie wzrostu ?

Opublikowano
7 godzin temu, e2visionamd napisał:

Tylko czy wapno podane po siewie nie zablokuje fosforu tak ważnego w początkowej fazie wzrostu ?

Nie zablokuje, sam stosuje takie rozwiązanie, oczywiście jeśli dałbyś 500-1000kg jednorazowo to mógłby być problem, cebulę trzeba nawozić często małymi dawkami. Proponuje po siewie dać ok 150kg kredy granulowanej .jeśli masz wątpliwości, możesz zrobić kontrolę i na części pola zrób tak jak ci napisałem, a resztę po swojemu i zobaczysz czy będzie różnica. Fosfor bardzo ważny, ale taka ilość wapnia napewno nie zablokuje ci fosforu a cebula będzie miała do dyspozycji wapń. Zauważ ile czasu mija od siewu do momentu kiedy cebula przechodzi na pobieranie składników przez system korzeniowy? Na dobrą sprawę jest to faza 1.5liścia właściwego więc w czasie jest to długo. My stosujemy nawożenie n.p.k.s.mg.ca dzielone przez cały okres wegetacji i różnica względem tradycyjnego nawożenia jest kolosalna. Cebula dostaje małe dawki nawozów (zmniejsza zasolenie gleby )ale często dokładnie wtedy kiedy cebula tego potrzebuje, i tylko tyle ile jej potrzeba. Unikamy tym samym strat w wpłukania się składników pokarmowych poza system korzeniowy cebuli przez ulewne deszcze lub nawadnianie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mati3664 napisał:

Nie zablokuje, sam stosuje takie rozwiązanie, oczywiście jeśli dałbyś 500-1000kg jednorazowo to mógłby być problem, cebulę trzeba nawozić często małymi dawkami. Proponuje po siewie dać ok 150kg kredy granulowanej .jeśli masz wątpliwości, możesz zrobić kontrolę i na części pola zrób tak jak ci napisałem, a resztę po swojemu i zobaczysz czy będzie różnica. Fosfor bardzo ważny, ale taka ilość wapnia napewno nie zablokuje ci fosforu a cebula będzie miała do dyspozycji wapń. Zauważ ile czasu mija od siewu do momentu kiedy cebula przechodzi na pobieranie składników przez system korzeniowy? Na dobrą sprawę jest to faza 1.5liścia właściwego więc w czasie jest to długo. My stosujemy nawożenie n.p.k.s.mg.ca dzielone przez cały okres wegetacji i różnica względem tradycyjnego nawożenia jest kolosalna. Cebula dostaje małe dawki nawozów (zmniejsza zasolenie gleby )ale często dokładnie wtedy kiedy cebula tego potrzebuje, i tylko tyle ile jej potrzeba. Unikamy tym samym strat w wpłukania się składników pokarmowych poza system korzeniowy cebuli przez ulewne deszcze lub nawadnianie. 

Proszę bardzo już straciłem nadzieję , że spotkam na tym forum tak inteligentna osobę ! My dzielimy względem azotu najczęściej 5 dawek N. W tym sezonie stosowałem czarną kredę w marcu , a siew 10-13.04 rozwinę dyskusje wieczorem bo teraz gorący okres z robotą . Pozdrawiam !