Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

jasne ze da sie to zrobic tylko wtedy nie bedzie ci dzialal podnosnik. chyba ze zastosujesz zawory odcinajace wtedy bedziesz mogl sterowac gdzie ma byc kierowany olej. wszystko da sie zrobic tylko trzeba bedzie pokombinowac

Edytowane przez andrzej2110
cytowanie posta wyżej
Opublikowano
jasne ze da sie to zrobic tylko wtedy nie bedzie ci dzialal podnosnik. chyba ze zastosujesz zawory odcinajace wtedy bedziesz mogl sterowac gdzie ma byc kierowany olej. wszystko da sie zrobic tylko trzeba bedzie pokombinowac

Tura będe używał pare razy do roku i będe go ściągał jak nie będe go używał ;) Więc jak sie da tak że tura pod podnośnik a łych pod wywrot to tak też zrobie ;) tylko tak, do siłownika idą 2 węże ;) i który teraz będzie trzeba podpiąć pod tura czy oby dwa będzie trzeba ? ;) Czy do tura jeden wąąz a do siłownika 2 przyjdą?

Opublikowano

Od podnoszenia i opuszczania masz siłowniki jednostronne, więc idzie jeden przewód który podepniesz do wywrotu w ciągniku. A sterowanie siłownikiem od lyżki podepniesz pod podnośnik, bo masz tam 2 przewody. I powinno działać.

Opublikowano

Mam tura przy T25 własnej konstrukcji imam zrobione tak:sterowanie turem podpięte pod podnośnik(a konkretnie pod dociążanie) sterowanie łyżką pod wolny rozdzielacz.Wadą tego rozwiązania jest brak dociążania.

Opublikowano
Mam tura przy T25 własnej konstrukcji imam zrobione tak:sterowanie turem podpięte pod podnośnik(a konkretnie pod dociążanie) sterowanie łyżką pod wolny rozdzielacz.Wadą tego rozwiązania jest brak dociążania.

@bongle a jak chcesz opuścić tura to jak ustawiasz dźwignie? Ustawisz na swobodne opadanie (dźwignia na max do siebie pociągnięta)? Czy jak? Ja u siebie jak bym tak zrobił to odrazu pełna łycha z wielką siłą leci w dół i wali w ziemie z impetem. Nie ma mowy żeby w ten sposób opuścić tura tylko troche bo jak pełną lyche puszcze w ten sposób na dół i ją zatyrzymam w połowie drogi to mi sie tylne koła od ziemi odrywają ;) . Ja mam tura na linke więc krzystam z drugiej sekcii hydrauliki i moge w ten sposób opuszczać w położeniu dociążania i wtedy mi powoli opada całośc nawet pod ciężarem.

Jak to jest u ciebie?

Opublikowano

Witam

Czy turem da się zdjąć glebę gdzieś 20 cm. Mam zamiar wokół domu trochę porównać ale przed tym muszę znieść pagórki. Gleba jest przeorana a dodatkowo przejechałem talerzówka.

Zastanawiam się nad kupieniem dwu sekcyjnego tura.

Będę wdzięczny za radę.

Opublikowano
Witam

Czy turem da się zdjąć glebę gdzieś 20 cm. Mam zamiar wokół domu trochę porównać ale przed tym muszę znieść pagórki. Gleba jest przeorana a dodatkowo przejechałem talerzówka.

Zastanawiam się nad kupieniem dwu sekcyjnego tura.

Będę wdzięczny za radę.

Czyżby nikt z Was nie próbował tura w takiej pracy????? :rolleyes:

Opublikowano

Ja nie mam tura, ale jeżeli masz ładowacz z szuflą sterowaną mechanicznie to ustaw ją tak żeby szła w dół, bo ładowacz nie ma docisku do podłoża i nie będzie się samo wbijać.

20 cm nie powinno stanowić problemu :rolleyes:

Opublikowano

dokładnie bo są siłowniki jedno i dwu-stronnego działania

a w takich turach do T-25 to zazwyczaj jednostronnego działania czyli nie mają nacisku :rolleyes:

Opublikowano

Podłączyłbym pod istniejący rozdzielacz. Z tylu ciagnika mam fabryczne dwa złącza, tak ze tur mialby docisk a lyche pod podnośnik za pomoca zaworow.

Tylko zastanawiam się jakie to maja być zawory. Czy zawory kulowe te które są stosowane w instalacjach c.o będą odpowiednie?

Opublikowano

Można jeszcze zastosować szybkozłącza na wężach do podnośnika i wtedy będziesz mógł łatwo podłączać łyżkę tura i spowrotem podnośnik.