Skocz do zawartości

Ile spali Bizon Z056 Super

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Forum jest dla wszystkich czy tobie się to podoba, czy też nie. A niekiedy to dorośli piszą gorsze głupoty niż dzieci... Chociaż nie wiem, czy ludzie mający 16 lat to jeszcze dzieci, no ale niech Ci będzie.

Opublikowano

Tak jak piszecie zależy jak i co się kosi.Mój w minionym roku pracował od 9 rano do 2 godziny w nocy w tym ,05 godziny przerwy na obiad i spalił 180 litrów.Dobrze ze zatankowałem do bólu bo już bieda było zjechać a pracował w cyklu mieszanym :) pozdrawiam

Opublikowano

Jak się nie mylę,silnik bizona ma pojemność 6.5 litra więc jak to możliwe że pali 10l z kawałkiem ON na godzinę.jak piszą koledzy?. mój kombajn ma 4l Deutz i pali 10l ON.a ciągnik c360 na godzinę pali mi 6 litrów ma 3.1l.ja wiem że spalanie w kombajnie zależy jaka pora roku przed żniwami czy po [przed żniwami pali więcej a po mniej] nie piszcie że silnik w kombajnie ma lżej niż silnik w ciągniku w orce czy kultywatorze np.

Opublikowano

A kto młóci przed żniwami i po nich ? :D

U mnie zawsze się w żniwa kombajnu używa i spala około 18 litrów na hektar w dobrej pszenicy ozimej , mógłby palić mniej ale kosimy wolno by nie gubić zboża ;) Był przypadek ,że kosiliśmy taki lichy jęczmień 2 biegiem , wtedy spalanie było bardzo niskie :)

Opublikowano

Ja nie miałem na myśli że się młóci po żniwach ale wystarczy poczytać temat [ceny kombajnowania] a tam to jest już różnica.ale kolega napisał ilość ON spalanego na godzinę i to jest do przyjęcia.a nie odpowiedz typu mój bizon pali 10 l na godzinę.silnik o takiej pojemności musi swoje spalić.

Opublikowano (edytowane)

Mój tak jak pisałem na 16 godzin spalił 180 litrów to wychodzi 11,2 litra na godzinę ale dolicz kolego przejazdy z pola na pole.Instrukcja piszę średnie spalanie 11-13 litrów na godzinę ale jak ty zapniesz sieczkarnię zaczniesz gnać Bizonka na ful że cię na sąsiednich wioskach będzie widać jak mu raki z kominka wymiatasz to mu i 16 braknie a po 5 sezonach to silnik na złom będzie się nadawał a nie do remontu :rolleyes: Pozdrawiam

Edytowane przez balcerek1
Opublikowano (edytowane)

Wypowiadałem się nie raz w tych tematach, pisałem zawsze że bizon musi spalić 17-20L/ha, przy powalonym, na poligonie i przy zachwaszczeniu spali więcej.

Teraz napiszę tak o tych ludziach co młócą hektar w 45minut czy im spala 10-12czy 14L, : bizon nie przepali więcej jak 6ton na godzinę ziarna, przy teraźniejszej wydajności 7-8ton, a u niektórych 9 jak można wymłócić go w godzinę 12 litrami? to jest zbieranie czy sianie ziarna?!?!

w sumie te osoby co piszą poniżej 15 litrów na ha mają niskie plony lub jadą na pałę, rozumiem to, ale ci co piszą 10-12 czy mniej to poprostu idioci nie mający kontaktu z bizonem, jadąc na 2 biegu spali więcej niż 12 litrów....

Edytowane przez bobytempelton
  • Like 1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co ciekawe jak komuś Bizon pali 12 l/ha to jest straszna afera z tego, a jak Consul spali 8,5 to już nikt temu nie zaprzecza. Pisałem już nie raz, 10-12 litrów/h. Ile wyjdzie na hektar to już zależy od plonu, U nas na V i VI klasie 1 ha=1 h.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mi spala 9-10 l na godzinę zegarową. Przy plonie do 4 ton mogę zrobić 1ha/h. Ale zależy to też jaka jest słoma. W odmianach krótkosłomiastych wiadomo, że można jechać szybciej.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ZO40 silnik orginał pompa robiona była z 5 lat temu spalanie to 9-10l na godzine :)

Spalanie jest uzależnione od bardzo wielu czynników ,stan silnika, ustawienia pompy wtryskowej ,jakie obroty silnika ustawione na pracę, jakie zboże i prędkość koszenia,a w końcu ustawienie młocarni, bo to ma też decydujący wpływ na zużycie paliwa ,jak dobrze klepisko dociągnięte do cepów, też ma silnik ciężej ,chociaż nie zawsze jest taka potrzeba, wilgotność słomy w zbożu, wysokość koszenia(ilość masy przechodzącej przez młocarnię), sieczkarnia itd.itd.tak dla przykładu, że jednego dnia ten sam kombajn, takie same zboże koszone,a ilość spalonego paliwa różna będzie, bo uzależnione jest od wielu czynników i od operatora też ;) Pozdrawiam.

Edytowane przez wieslaw16
Opublikowano

W moim przypadku klasa ziemi mieszana od I do V z przewagą III i IV, plony w tym roku do 4 do 6 ton. Na zakupionych 1000 l spaliłem ok 800. Pola skoszonego ok 63 ha w tym ok 25 z sieczkarnią

czyli 800/63= 12,6 l. W tym liczę przejazdy, próbne odpalenia itp. Silnik 11 sezonów po remoncie

Opublikowano

Ja w tym roku robiłem testy dwa razy  . Lałem do pełna , godzina zegarowa , raz w pszenżycie plonowanie około 6 ton z ha , a później w mieszance wiosennej plonowanie około 5-5,5 tony z ha , wiadomo owies nie jest za bardzo ciężki , spalanie wyszło na poziomie około 10-11 litrów także nie jest źle , po opiniach znajomych przed zakupem 56 miło mnie to zaskoczyło

Opublikowano

Cześć:)

Przeliczał ktoś na oko lub dokładniej ile Bizon spali na 1 hektarze pola z podłączonym rozdrabniaczem słomy?

Zbiornik ma 200litrów, miałem natankowane większe 3/4 i po 3,5 ha był pusty - taa brakło nam... ;/ 3,5 ha szedł bez problemowo.. Jest to ilość/liczba na oko!!

Ma ktoś dokładniejszy przelicznik?

Opublikowano

sŁyszałem różne opinie na temat spalania bizonów ale albo masz zbiornik nie szczelny albo zegar ci źle wskazuje a może pompa paliwowa i wtryski  

rożnie tu pisali na forum od 18-28L ale 50L na 1ha 

Opublikowano

dokładnie popieram kolegę wyżej u nas kosimy od 10 rano do późnego wieczora i nigdy nam nie brakło w bizonie myślę że spalanie od 15liter na godzinę