Skocz do zawartości

Czy usługi się opłacają

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie czy usługi się opłacają. Mam 15 lat i mam zamiar iść do szkoły rolniczej własnego gospodarstwa nie mam i chciałbym w przyszłości kupić traktor i trochę sprzętu i robić usługi. I chciałbym się dowiedziej czy bym dostał na to jakiś kredyt lub coś w tym rodzaju. Za odpowiedzi bardzo dziękuję

Opublikowano

Sprzęt jest na tyle drogi, większość dużych gospodarstw ma praktycznie cały sprzęt. Więc można powiedzieć, że malutkie są nadzieje abyś to odrobił a co dopiero zarobił. Kredytu bez poręczycieli i majątku do zastawienia też nie dostaniesz. Zastanów się jeszcze raz nad wyborem szkoły i zawodu a z usługami daj sobie spokój.

Opublikowano

Ursusa c-330 na usługi się nie opłaca nie wytrzyma na dłuższą metę,a teraz żeby kupić porządną 30 to trzeba dać spokojnie około 20 tyś. a sprzęt do niej nie opłacalne za długi czas wzracania się maszyn ;) Nie opłacalne ;)

Opublikowano

o czym ty myślisz??:)

to nie jest wszystko takie łątwe jakie ci się może wydawać:)

15 lat masz to ty nie mysl o takim czymś jeśli nie masz swojej gospodarki i wiedzy zbytnio:)

a kredytu napewno nie dostaniesz:)

niedługo będą tematy mam 10 lat i chcę kupic 100 ha czy mi się to opłaca :D

Opublikowano

KarolT25 za 20 tyś to byś już porządną c-360 dostał albo gołego zetorka 5211 !! Ahaha ciapek za 20 tyś ?? kto by ci to kupił chyba jesteś fanem allegro co ciapki tam te same od 3 lat stoją bo wołają za nie 20 tyś... :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v