Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Czy próbował ktoś z was na samej kiszonce z kukurydzy i treściwej z własnych zbóż tuczyć opasy bez dodatku siana ??  będzie jakaś podpowiedź  ??

2.Mam problem z żywieniem kilku opasów + - 300 kg a mianowicie słabo pobierają kiszonkę z kukurydzy  siano młócą aż się kurzy co jest? nie mają takiego połysku jak powinny mieć. Kredy ani takich żadnych wynalazków nie dostają .

Opublikowano
5 minut temu, adamek1942 napisał:

1.Czy próbował ktoś z was na samej kiszonce z kukurydzy i treściwej z własnych zbóż tuczyć opasy bez dodatku siana ??  będzie jakaś podpowiedź  ??

2.Mam problem z żywieniem kilku opasów + - 300 kg a mianowicie słabo pobierają kiszonkę z kukurydzy  siano młócą aż się kurzy co jest? nie mają takiego połysku jak powinny mieć. Kredy ani takich żadnych wynalazków nie dostają .

Bydło to przeżuwacze wiec potrzebuja siana, sianokiszonki, słomy ale także potrzebuja tez witamin i białka itp itd. Nie licz na cuda na takim zywieniu

Opublikowano
Dnia 24.11.2018 o 18:54, ozzborn napisał:

co myslicie o tym aby bydło opasowe utrzymywac na samej paszy objetosciowej ? tzn. kiszonka z qq plus siano lub sianokiszonka, z jednoczesnym dostepem do jednego i drugiego, żadnej paszy tresciwej, jest tu ktos kto tak utrzymuje bydło opasowe ? 😎

myślę że nie warto w ogóle się za to brać  jak nie ma czym karmić i tyle ... taki system karmienia to bida z nędzą i tyle 

każdy kto hoduje dłuższy  czas  gdzieś tam po drodze to przerabiał z różnych powodów bo przyblakło itp .  i wie że to nie ma sensu ...  no ty   jeszcze marzysz że coś nowego wymyślisz ale nie męcz się z tym 

to stara bajka i nie jeden próbował oszukać samego siebie i nie zadziałało  ;)

Opublikowano (edytowane)

witam mam pytanie odnośnie sruty czy dobrze robię na 700 kg daje 200 kg żyta 200 pszenzyta 200 mieszanki z przewaga owsa do tego 50 otręby pszenne 50 sanbul i 4 kg witaminy jak wypada w waszej ocenie 

Edytowane przez Adam221
Lots cos jeszcze doda
Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.11.2018 o 11:06, Adam221 napisał:

witam mam pytanie odnośnie sruty czy dobrze robię na 700 kg daje 200 kg żyta 200 pszenzyta 200 mieszanki z przewaga owsa do tego 50 otręby pszenne 50 sanbul i 4 kg witaminy jak wypada w waszej ocenie 

ktoś jeszcze się wypowie z góry dzieki

Edytowane przez Adam221
???????
Opublikowano

witam serdecznie, cielak 6 tygodniowy średnio pobiera pasze jak mu podsype trochę dobrej jamksxi kiszonka z qq to zjada wszystko. Moje pytanie czy mogę mu już dawac kiszonke? o śrut się trochę boję bo daje mleko 25% białka i nie chcr żeby miał za dużo. Co sądzicie sypać już trochę qq czy dac mu pobierać pasze w swoim tempie

Opublikowano

Co mozna by dodać jeszcze w przypadku opasów około 400 kg i więcej. Dziennie dostają gniecione ziarno zbóż około 4 kg śrutę rzepakową około 1 kg  wysłodki buraczane zakiszone około 10 kg siano woda lizawki maja cały czas. Dołożyć coś białkowego, energetycznego? Kiszonki z kuku niestety nie mam opcji robić. 

Opublikowano
10 godzin temu, Karollorak93 napisał:

Co mozna by dodać jeszcze w przypadku opasów około 400 kg i więcej. Dziennie dostają gniecione ziarno zbóż około 4 kg śrutę rzepakową około 1 kg  wysłodki buraczane zakiszone około 10 kg siano woda lizawki maja cały czas. Dołożyć coś białkowego, energetycznego? Kiszonki z kuku niestety nie mam opcji robić. 

Możesz dodac jeszcze ziarno kukurydzy do tego mozna dac jeszcze troszke mocznika.

Opublikowano
Dnia 22.12.2018 o 10:28, robi57362 napisał:

100g na dużą sztuke to max ja daje ok 60g

dajesz zwykły mocznik? czy mocznik paszowy?

I mam takie pytanko jeszcze, od lipca zacząłem polewać pasze wodą. Wygląda to tak że daje kiszonkę z kukurydzy na to po chwili posypuje mocznik, posypuje śrutą i polewam wodą tak koło 0,8l na 1kg śrutu, mniej wiecej bo z węża leje ale patrze żeby błota nie było ale żeby też suche nie było. Wydaje mi się że niektóre sztuki nawet czekają aż poleje wodą ale czy nie pogarszam strawności sruty? wydaje mi się że nie powinno być negatywnych skutków ale może się mylę?

Opublikowano
Dnia 1.12.2018 o 19:44, kuchaj napisał:

witam serdecznie, cielak 6 tygodniowy średnio pobiera pasze jak mu podsype trochę dobrej jamksxi kiszonka z qq to zjada wszystko. Moje pytanie czy mogę mu już dawac kiszonke? o śrut się trochę boję bo daje mleko 25% białka i nie chcr żeby miał za dużo. Co sądzicie sypać już trochę qq czy dac mu pobierać pasze w swoim tempie

Obserwuj i to byczek to nie będzie żarł jak świnia z koryta 😁

• Confused 1